Swedish Tonic är den svenska tonic som märks mest. Tonicvatten med färg som görs på naturliga råvaror med mycken manuell handpåläggning. När vi provar Swe/Tnc Original mot femton gin från Norden plus några internationella märken sprakar det om smakerna. Det här är en mixer som förlöser och förstärker ginsmaker. Det handlar om G&T med karaktär!
BRA PRODUKTER UPPSTÅR alltid ur ett behov. Så var det för gänget bakom Swedish Tonic, förklarar Benjamin Mangell:
– Vi ville ha riktigt bra tonic, och vi kunde inte hitta någon vi gillade. Vi insåg helt enkelt att vi kunde göra det bättre själva.
Det var i studentstaden Uppsala allt började på Östgöta Nation. Gustaf Ytander labbade med tonictillverkning. En blev två och sedan tre och fyra när Anton Askenström, Benjamin Mangell och Philippe Dratwa hakade på.
Gänget pressade, blandade, silade och kokade. Idag är man ett helt team. Försäljningen inleddes sommaren 2016 parallellt med studierna.
Efter varje framgång gick något galet. Flaskor exploderade, 20 pallar med lådor levererades till killarnas studentlägenheter. 3000 mätglas tillverkades i fel storlek.
Men bekantskapskretsen började bli intresserade. Andra också. Ryktet spred sig med hjälp av bloggare och matfolk. I Sverige och över hela Europa. Så vad är hemligheten?
– Swedish Tonic är faktiskt helt unik, konstaterar Benjamin Mangell, idag försäljnings- och varumärkeschef. Vi gör inget skräp utan bara bra grejer. Det handlar om en bärnstensfärgad tonic i små batcher. Bryggd, silad, blandad, fylld, förseglad med egna händer.
Det är just den färgade tonicen som blivit märkets signum, fortsätter Benjamin Mangell:
– All tonic på marknaden är ju transparent. Det är jättemärkligt med tanke på att tonic tillverkas av cinchonabark. Har du någonsin sett ett genomskinligt träd?
Hantverkstouchen skiljer ut Swe/Tnc. Läsktillverkning är normalt sett en automatiserad industri. Tonic-marknaden i stort präglas av vitt socker, aromämnen och tillsatser. Det tycker Swe/Tnc-gänget är galet:
– Inget slår naturliga råvaror och ingredienser. Vi använder riktig cinchonabark direkt från Ecuador, vilket faktiskt är rätt ovanligt i branschen. Vi smaksätter med riktig citrusfrukt. Syrligheten kommer från nyplockad apelsin, lime och citron. Agavesirap från Mexico ger sötman, och enbär samt kryddor ger bettet.
Gör man fläder-tonic används riktig fläder. I en ginger beer går riktig ingefära ner. Bakom dagens framgångar ligger hårt arbete. ingen av delägarna hade något större livsmedelskunskap så man fick prova sig fram och lära av misstagen.
Och uppförsbacken var brant och lång. Många batcher blandades till och testades på barproffs:
– Vi förstod snabbt att vi hade något unikt, Vi hade skapat en riktig tonic utan artificiella ingredienser som ger konsumenter riktiga drinkupplevelser.
2016 lanserade man sin första tonic-syrup som bartenders kan kolsyra själva. 2018 presenterades det första tonicvattnet Original som året efter följdes av Peach och Elderflower samt Ginger Beer. 2020 kom Grapefruit och i år har Rosemary och Raspberry Tonic släppts, samt även Lemonade.
Tonicen bryggs på samma sätt som öl vilket inkluderar mäskkärl, vörtpannor och sedimenteringstankar som extraherar partiklarna från råvarorna. När tonicen bryggts tillsätts önskad råvara beroende på smak.
I början hade man stabilitetsproblem. Nybuteljerad var tonicen som den skulle men ganska snart ändrades smakerna i flaskorna.
– När man jobbar med naturliga råvaror som vi gör krävs ett helt annat tänk för att få en konsistent smak.
För att hitta rätt metodik studerade man hur spritproducenter gör. Nu har man utvecklat egna metoder för att både konservera och utvinna smak samt skapa stabila produkter.
– Vårt nya produktionssätt ger bättre definierade smaker med ökad fräschör. Vi har helt enkelt fått fram en mycket bättre produkt!
Andra viktiga parametrar att skruva på är hur mycket tonicen ska sötas och hur mycket kolsyra som ska tillsättas. Så här hänger det ihop, enligt Benjamin Mangell:
– Sockerhalten skapar balansen mellan beskan från kininet och den naturliga sötman från agaven. Kolsyrenivån styr delvis smakupplevelsen men är också väldigt viktig för texturen för upplevelsen.
Exporten hade precis tagit fart när pandemin drabbade världen och Swedish Tonic tvingades backa tillbaka till hemmamarknaden. Men nu är man på väg ut igen. Expansionen sker i Europa men även i Asien och Australien.
G&T-test: 15 gin med Swe/Tnc Original >>