I sommarens första stora G&T-test riktar vi blickarna mot den svenska tonic-scenen. I fokus står Urban Peers från västkusten. Vi testar helt nya smaken Mediterranean mot 15 ginsorter. Det coola är att hantverksgin från Sverige och Finland toppar testet före de internationella märkena.
Tonic-makande Jacob Zachrisson är ju egentligen gin-makare till vardags. Operativ destillerichef på Fjäre Gin i västkustska Fjärås där pappa Michael är Master Distiller.
Med en sådan bakgrund är steget till att också börja göra tonicvatten inte långt kan tyckas. Men planerna på eget tonic-märke kom innan familjens destilleribygge.
– När jag jobbade för Fine Brands tog vi in mycket bra ginsorter. Gin Mare gjorde bland annat Seventeen som då var den bästa tonicen i Sverige. ”Det här skulle jag också kunna göra,” tänkte jag.
Fine Brands tog även in italienska Malfy som hade en Gin Rosa. Denna pink gin inspirerade till dagens Rose Tonic i Urban Peers-kostym.
Men namnet då, inte vidare värst svenskt? Urban Peers betyder ungefär ”urbana jämlikar” och syftar på en känsla av gemenskap, förklarar Jacob Zachrisson:
– Peers står ju för vänskap och samhörighet, människor som umgås.
Tonicen görs på naturliga råvaror. Basreceptet är detsamma för alla varianter. Grunden är socker, citron och kinin. Kompletterat med andra citrussorter som apelsin och grapefrukt för att få till en fylligare och kvardröjande naturlig citrussmak.
– Tonicen har faktiskt också lite beska från enbär som jag valde att tillsätta för att göra kopplingen till gin tydligare. I en G&T med Urban Peers förstärks gin-smaken. Enbär tillsätts av vissa producenter men det är inte jättevanligt.
Det centrala i tonicvatten är kinin. Det var ju så drycken en gång uppstod i Indien som en medicinaldryck för att förebygga malaria hos brittiska statstjänstemän. Kinin kommer i barkform och några producenter väljer att macerera (låta ligga och dra i sprit) eller koka in barksmaken i sin tonicsirap.
Det ger en naturlig smakupplevelse såklart och avsätter fler smaker än bara kininets torra bittra toner. Men det är en utmaning att kombinera det kininbittra med andra aromer i en välsmakande tonic, menar Jacob Zachrisson:
– Att jobba direkt med barken ger en jordig smak som är svår att få ihop med de friska smaker jag vill ha i en tonic. Vi gör därför som de flesta och använder ett mer neutralt kinin som renats fram från kininbarken. Det ger en renare smakupplevelse ihop med gin.
Socker är en smakförhöjare i tonicvatten. Ju mer man tillsätter desto rundare blir smaken, bitterheten motverkas. Sockerhalten i Urban Peers ligger på 8,5 gram per liter men Mediterranean är boostad till 9,4 gram.
– Jag vill har rundare smak i min tonic därför sitter sockerhalten där den gör, säger Jacob Zachrisson. I nya Mediterranenan ville jag ha en botanisk smakbomb med mer örter än vanligt så därför fick sockerhalten hänga med upp för att nå balans.
Urban Peers Classic Tonic ska vara en klassisk Indian Tonic med tydlig kininton och citrussmak inte bara från citron utan även apelsin, clementin och grapefrukt.
– Mediterranean går på ett mer örtigt spår, förklarar Jacob Zachrisson. Fokus ligger mer på citron och örterna runt omkring som timjan och rosmarin, som ju växer vilt kring Medelhavet.
Det är just Mediterranean vi har valt att testa mot 15 ginsorter. En mix av lokal svensk/nordisk gin och sedvanliga internationella storsäljare. Första steget är ju att prova tonicen rent.
Och Mediterranean är väldigt god på egen hand. Den är på pappret sötare än vad man är van vid. Tillsammans med vissa gin ”ökar” sötman som vi ska se i testet men solo känns tonicen pigg och alert tack vare citrus-stilen.
Doftmässigt är det mineraler och sodavatten i toppen med sötaktig citruston centralt och lite floral timjan i periferin. I munnen stora pärlande bubblor. Citronsötma bär smaken som är fyllig med rund kininbeska.
Eftersmaken är halvsöt och mer skalbesk, en mjukt smekande frukbeska åt det tropiska hållet. Helt enkelt som en ljum sommarkväll vid Medelhavet!