Blindtestet Ben Lomond är berget som majestätiskt blickar ut över sjön Loch Lomond. Destilleriet vid den södra änden i Alexandria och har gjort sig ett namn på senare år som maltwhisky. Whiskyn är oljig och faktiskt rätt bångstyrig. Men bra.
På samma sätt är det med ginen. Den tar plats och har karaktär. Något som visar sig vara utmanande för tonicen. Man kan inte slentrianblanda G&T på Ben Lomond och komma undan med det hur som helst.
Precision krävs i valet av tonic. Vi har gjort grovjobbet åt dig! Genom att noggrant blindprova ginen mot tio olika tonicvatten.
Ben Lomond Scottish Gin tar sin smak av elva växter. Först och främst svarta vinbär och rönnbär från trakten som nyplockade och färska läggs i sprit för att dra. Detsamma gäller apelsinskal som också är färskt.
Resten är torkat. Och huvudnumret är såklart enbären som backas upp av koriander, angelikarot, rosenblad, Sichuan-peppar, irisrot, kassiabark och lakritsrot.
När den neutrala alkoholen tagit smak av kryddorna redestilleras allt i kopparpanna väldigt långsamt och försiktigt för att extrahera så mycket som möjligt av aromerna.
Ingenting tillsätts i spriten efter omdestilleringen. Helt i enlighet med regelverket för London Dry Gin-stilen. Viktigt är också att man låter ginen vila upp sig ett tag så aromerna får knyta an till varandra i lugn och ro. Sedan buteljeras mästerverket i den isblå flaskan med den pampiga korken.
Ginen görs inte av det egna destilleriet utan av nystartade Glasgow Distillery, men enligt Loch Lomond-laboratoriets specifikation. Just nu planeras för ett besökscentrum i Alexandria och i samband med det installeras en gin-panna för att så småningom ta över produktionen.
Rönnbären är det unika med ginen. Ett bär som vi svenskar tar för givet men som man på kontinenten knappt känner till.
Rönnen trivs bäst på våra breddgrader här i Norden (och i Skottland) men även på hög höjd i Alperna och andra sydliga bergskedjor. Det engelska namnet är ju Mountain Ash (fjällask).
Vad är det vi får? Jo, rent doftar Ben Lomond fylligt av kola-arom med mandelspån. Smaken är oljig och blommigt söt med kola och enbär. Stor beska a la rönnbär anländer i eftersmaken ihop med oljig koriander. Efterspelet också rätt kryddigt.
Med andra ord rejält tunggung. Ben är ingen mes. Det är precis sådär Loch Lomond-oljigt som man förväntar sig.
Loch Lomond och Trossachsbergen var Skottlands första nationalpark inrättad 2002. Skotske botanikern John Muir utvandrade till USA där han initierade nationalparksrörelsen som resulterade i skapandet av Yosemite Nationalpark år 1890. John Muir Trust bildades i hemlandet 1983 och verkar för att bevara och skydda naturen.
Ben Lomond stöttar arbetet genom att delta Wild Woods-kampanjen vars mål är att återplantera träd och återskapa de skogsmarker som en gång klädde Skottland och England.
Förutom skotsk lärk och björk ska det naturligtvis bli ännu fler rönnar. Att ”ginna” på Ben Lomond hjälper skottarna att ta tillbaka sin vildmark. Skål för det!
• Ben Lomond Scottish Gin 43% | SB-nr 87750, 455 kr
PANELEN: Mixolog Aron Firouzbakhsh Larsson & chefredaktör Henrik Aflodal.
PLATS: Öl & Vinmagasinet, Karlbergsvägen 20, Stockholm
PROVARGLAS: Riedels G&T