fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 16 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews Blindtestet

G&T-test: Bästa tonic till Ben Lomond Scottish Gin

av Henrik Aflodal
4 september 2020

 Blindtestet    BEN LOMOND är berget som majestätiskt blickar ut över sjön Loch Lomond. Destilleriet vid den södra änden i Alexandria och har gjort sig ett namn på senare år som maltwhisky. Whiskyn är oljig och faktiskt rätt bångstyrig. Men bra.

På samma sätt är det med ginen. Den tar plats och har karaktär. Något som visar sig vara utmanande för tonicen. Man kan inte slentrianblanda G&T på Ben Lomond och komma undan med det hur som helst.

Precision krävs i valet av tonic. Vi har gjort grovjobbet åt dig! Genom att noggrant blindprova ginen mot tio olika tonicvatten.

Ben Lomond Scottish Gin tar sin smak av elva växter. Först och främst svarta vinbär och rönnbär från trakten som nyplockade och färska läggs i sprit för att dra. Detsamma gäller apelsinskal som också är färskt.

Resten är torkat. Och huvudnumret är såklart enbären som backas upp av koriander, angelikarot, rosenblad, Sichuan-peppar, irisrot, kassiabark och lakritsrot.

När den neutrala alkoholen tagit smak av kryddorna redestilleras allt i kopparpanna väldigt långsamt och försiktigt för att extrahera så mycket som möjligt av aromerna.

Ingenting tillsätts i spriten efter omdestilleringen. Helt i enlighet med regelverket för London Dry Gin-stilen. Viktigt är också att man låter ginen vila upp sig ett tag så aromerna får knyta an till varandra i lugn och ro. Sedan buteljeras mästerverket i den isblå flaskan med den pampiga korken.

Ginen görs inte av det egna destilleriet utan av nystartade Glasgow Distillery, men enligt Loch Lomond-laboratoriets specifikation. Just nu planeras för ett besökscentrum i Alexandria och i samband med det installeras en gin-panna för att så småningom ta över produktionen.

Rönnbären är det unika med ginen. Ett bär som vi svenskar tar för givet men som man på kontinenten knappt känner till.

Rönnen trivs bäst på våra breddgrader här i Norden (och i Skottland) men även på hög höjd i Alperna och andra sydliga bergskedjor. Det engelska namnet är ju Mountain Ash (fjällask).

Vad är det vi får? Jo, rent doftar Ben Lomond fylligt av kola-arom med mandelspån. Smaken är oljig och blommigt söt med kola och enbär. Stor beska a la rönnbär anländer i eftersmaken ihop med oljig koriander. Efterspelet också rätt kryddigt.

Med andra ord rejält tunggung. Ben är ingen mes. Det är precis sådär Loch Lomond-oljigt som man förväntar sig.

Loch Lomond och Trossachsbergen var Skottlands första nationalpark inrättad 2002. Skotske botanikern John Muir utvandrade till USA där han initierade nationalparksrörelsen som resulterade i skapandet av Yosemite Nationalpark år 1890. John Muir Trust bildades i hemlandet 1983 och verkar för att bevara och skydda naturen.

Ben Lomond stöttar arbetet genom att delta Wild Woods-kampanjen vars mål är att återplantera träd och återskapa de skogsmarker som en gång klädde Skottland och England.

Förutom skotsk lärk och björk ska det naturligtvis bli ännu fler rönnar. Att ”ginna” på Ben Lomond hjälper skottarna att ta tillbaka sin vildmark. Skål för det!

• Ben Lomond Scottish Gin 43% | SB-nr 87750, 455 kr

PANELEN: Mixolog Aron Firouzbakhsh Larsson & chefredaktör Henrik Aflodal.
PLATS: Öl & Vinmagasinet, Karlbergsvägen 20, Stockholm
PROVARGLAS: Riedels G&T

>> G&T-test: Bästa tonic till Ben Lomond

Sida 1 av 2
12Nästa

Senaste nytt

Sexton-story

Reviews
mån 5:58

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

KISS-rom listas i USA

Nyheter
tor 5:20

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.