fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 1 mars 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Gladlynt BLAAACK stryker medhårs

av Henrik Aflodal Esq
11 mars 2020


 Reviews    Nya BLAAACK är haussad. Som det brukar vara med legenden Ardbeg. Fansen går igång på alla cylindrar. Särskilt uppspelta blir de ”svarta fåren” när det är skotsk humor inblandat. Själv ryggar jag tillbaka. Rent konceptuellt kan man förstås inte annat än älska det bräkande namnet, en hyllning till alla dessa fanatiska fans som förbehållslöst dyrkar sin avguda-malt.

Men mönstret är glasklart. Man hör på namnet hur bra en ny Ardbeg kan vara. Är tillnamnet gäliskt-klingande är whiskyn oftast glimrande. Då anstränger sig whiskymakarna och lägger sina fat i blandningen med största omsorg. Är namnet skämtsamt är tappningen i stort sett alltid mer klantig.

Blaaack är mycket riktigt en ungstapplande Ardbeg. Dämpad ungrökig arom, simpel eftersmak. Den föränderliga smaken är bäst, vattnad ökar dessutom frukten i den sedvanligt sötsyrup-dopade munnen.

Vid 50,7% doftar det dämpad ungrök likt potatisavkok eller kålsoppa, under basturökt skinka. Med lite vatten stiger svettig strumpa och torvrök ur glaset, basen är syrup-ren.

Smaken är mycket mer spännande. Vid fatstyrka rik och lång med torvrök i starten som ar på färsk frukt samt även färskt trä likt balsaträ. Mot slutet hänger jod på med grönsaksspad och murken ek, i botten glupande syrup. Finalen är lång och sötrökig, fast simpel. Visst växer jod och torvrök men sötman dominerar.

De där ljusare trätonerna halvvägs gör egentligen hela whiskyn. Smaken går från 21 till 23 poäng. Ardbegs edge glimtar till för en kort stund.

Vattnad blir smaken mer fruktsvällande och rökbolmande med strama mineraler en bit in. Mer vräkig men samtidigt godare och bredare i anslaget. Eftersmaken hostar brandrök ovanpå dämpad fruktkola. Ardbeg-burdus på rätt sätt, som det ofta kan vara i de här skämtsamma utgåvorna när det funkar.

Köpläge? Bara för de inbitna fansen.

Ardbeg Blaaack Committee 50,7%

 88p   Doft 21, Smak 23, Exit 22, Balans 22  Finish på Pinot Noir rödvinsfat, buteljerad i svart buteljglas.  SB-nr 40413, 1199 kr (webb 12-15 mars)
LÄS MER: BLAAACK hyllning till Ardbegs ”svarta får”

Senaste nytt

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Bröderna Singh ska bygga mer traditionellt destilleri i Port Ellen

Nyheter
tor 5:52

Så här smakar Barcelós prestige-rom ONYX!

Nyheter
ons 13:19

Scotch i fritt fall, tappar 13 miljarder kr i export

Nyheter
tis 5:34

Purity vodka ska få ett lyft i Sverige med Berntson

Nyheter
mån 5:18

Japansk whisky får äntligen sitt regelverk!

Nyheter
tis 9:08

Tillaga favoritsemlan med Baileys i grädden!

Nyheter
tis 5:22

Fira fettisdagen med semmel-cocktails!

Drinkar
fre 5:10

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.