Nya destillerier Clydeside i centrala Glasgow har kokat sin första batch. Och idag 23 november invigdes också destilleriet. Över 10 milj pund har plöjts ner i gamla pumphuset vid Forth-Clyde Canal.
Här ska en halv miljoner liter ren alkohol tillverkas på årsbasis. Tim Morrison från fd Morrison Bowmore (uppköpt av japanska Suntory 1994) ligger bakom destilleriet tillsammans med ’independent bottler’ AD Rattray.
– Familjens anfader John Morrison byggde pumphuset 1877 så nu återvänder vi till fastigheten vilket är väldigt spännande. För inte så länge sedan låg tullen här, alla fartyg på väg till hamnen fick stanna till och inspekteras.
I höstas rekryterades Auchentoshans Alistair McDonald till posten som destillerichef:
– Vi vill göra en lowland-whisky av högsta kvalitet vilket jag ju har gjort i många år. Jag hoppas kunna bidra med mina kunskaper. Stilen är lättsam och fruktig fast mindre gräsig och maltig än omgivande destillat.
Jästiden är 72 timmar vilket är längre an industristandard. Andrapannan är liten och rymmer bara 5000 liter. Destilleriet blir såklart en besöksattraktion på grund av läget och väntas ta emot 65 000 whiskyturister årligen.
Clydeside kom igång några dagar efter broder Brian Morrisons Aberargie belägen på familjeegendomen med samma namn några kilometer söder om Perth.