
Whiskytipset Juletide i Campbeltown! Vem vill vara utan Glen Scotia julutgåva när högtiden närmar sig? Som sig bör lagrad på sherryfat, fast inte oloroso som brukligt är. Det finns ju annat att hämta nere från Jeréz som vi snart ska se. Mastermind bakom produkten är som vanligt chefsblender Michael Henry:
– Att göra vinterwhisky till jul är en speciell uppgift. Smaken förändras ju över säsong och när väderleken blir kallare och julstämningen infinner sig krävs något extra.
På sommaren kan det vara gott med en fruktig bourbonfatslagrad maltwhisky. Men på vintern vill folk ha mer rök i glaset eller fylligare sherryfatslagrad whisky. Och det är alltså den senare typen som hamnar i Glen Scotias Seasonal Release.
– Jag vill få fram en sötare kryddighet ur sherryfaten som kompletterar Glen Scotias robusta karaktär, förklarar Michael Henry. I år har jag använt amontillado sherryfat som tillför en nötig torr karaktär till whiskyn.
Resultatet blir väldigt annorlunda jämfört med vanliga oloroso sherryfat som skänker whiskyn blommiga toner, torkad citruskal och söt toffee, menar blendern:
– Amontillado sherry är ju torrare i stilen och har en speciell sälta som gifter sig väl med de maritima elementen i Glen Scotias sprit.
Amontillado är ett långlagrat vin som till skillnad från ung fino utsätts för oxidering. Under 15 års tid uppstår salta lakritstoner med umamikänsla men också fruktiga aromer tack vare syretillförseln som producerar estrar.
En vällagrad amontillado sherry är bland det bästa en whiskylärd person kan få från vinenklaven i södra Spanien. Och det har varit spännande att följa utvecklingen i faten, framhåller Michael Henry, redan efter några veckor märks en skillnad på vätskan i tunnorna:
– Torrheten från sherryfaten är det första man märker medan de nötiga tonerna kommer in efter ett halvår. Men det krävdes tolv månader för att få till den rikhet som behövdes. När vi passerade ett år landade whisky så att säga och blev komplett. Det fina med fattypen är också att den inte tar över karaktärsmässigt som oloroso ibland kan göra.
Hela 26 nya amontillado sherry butts forslades till Campbeltown för att skapa 2022 års Seasonal Release. Vars något neutrala namn beror på att man inte vill att produkten ska kännas passé när julen väl är över.
2022 års högtidswhisky från Glen Scotia bjuder på en tillbakadragen julig sherry-nos. Florsocker och vaniljpudding på mjölk. Mitti bränd karamell och fanér, på djupet engelsk fruktkaka plus oljiga salta Campbeltown-noter.
Smaken är rakt motsatt. Frejdig start i torkad frukt som övermannas av bitig citronpaj – oj så kaxigt! Strax sherrytung med fatproducerade estrar. Mot slutet julkryddig med tuffare mineraler som river. Lång värmande finish, torr knäck/salt karamell och sherry leder, men en mastig skalbesk marmeladton bär ihop.
En viljestark storsmakande julspecialare minsann, precis blender Henry utlovat. Visst är doften en aning tillknäppt, sherrystilen röjs inte. Men smaken är sherry-gungig med rejäl beska i avslutet.
Med lite vatten i glaset ändras spelreglerna. Aromen blir mer krämig och fet/oljig. Kvistig fruktkaka dominerar. En ren och enkel doft. Smaken är charmant. Fruktkompott drar igång. Tropiska toner varvas med sega råttor. Halvvägs torkad frukt och sherry, mot slutet kittlande krydda. I basen är det mörk ek som drar – den här whiskyn är ekdominant.
Eftersmaken är vidunderligt långsam med stor kryddbeska men också med saliverande sherry i basen och sura citrustoner som sliter i gommen. Det är helt enkelt rasande gott.
En förföriskt säljande fruktsmak vattnad. Med en läskande fruktbesk final som är tufft citrusbitsk och värmande. Upplivande julstöksvirre för den som gillar action.