Kändisar | KINGUSSIE Lagganmore Distillery är hotat. Ägarens dotter har ärvt firman som går knackigt, nu planerar hon stora förändringar för att få ordning på finanserna. Dagens Lagganmore som vi känner den kommer att smaka annorlunda om 12 år, fy skäms! Jaså, känner du inte till Lagganmore, kanske menar jag Cragganmore, världskända Speyside-destilleriet berömt genom sin medverkan i Diageos Classic Malts-serie. Nej, jag talar om TV-serien ’Karl för sin kilt’, eller ’Monarch of the Glen’ som den heter på BBC Scotland. Scenerna har spelats in på nya Speyside Distillery i Kingussie (nära Spey River). Mest känt för att stället tog 35 år att bygga!
Vid faderns död kallas dottern Amanda McLeish hem från London för att ta över, hon ser direkt möjligheter till ’diversifying’. Och för att klara det måste man skära i kostnaderna. Nya företagsängeln vill sparka halva personalstyrkan, destilleriet håller fortfarande på med egen golvmältning. Massor av karlar som gräver torv och skottar malt i maltladan för att sedan skyffla kol i ugnen. Alla andra har slutat med denna hantering visar det sig när hon tittar runt i branschen, de köper in färdig malt från kommersiella mälterier. Destillerichefen kämpar emot, lojal mot sin personal och sin whisky. Till råga på allt vill kvinnan ’branda’ om whiskyn och börja bygga ett nytt varumärke, inte ens namnet Lagganmore får vara kvar. Strejk utbryter varpå Lexie och Paul ingriper, de föreslår att man ska satsa på turism, bygga ett besökscentrum. Personalen kan bli kvar och fortsätta mälta sitt korn, dessutom släpper man en 17-årig maltwhisky, vilket köper över destillerichef Gregor. Vad framtiden för Glenbogles destilleri anbelangar, ja, titta själv, lördagar kl 20 på SVT1.