fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 21 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Maltwhisky-VM

Glenburgie — Ballantine’s karaktärsmalt

av Henrik Aflodal Esq
23 april 2018

Maltwhisky-VM 2018 — Glenburgie-QUIZ!

GLENBURGIE är den nya maltwhiskyn från Ballantine’s. Destilleriet har förstås funnits sedan 1829 men det är först nu man slår på stora trumman för singelmalten. Så här skrev vi om 15-åringen i höstas: ”Förförande fruktmun, direkt söta päron, därpå fyllig marmelad uppstagad av eterisk ek med krämigt fet exit. Whiskyns starkaste parti är avslutet, milda krämiga citruspastiller bär men mintkvistig ek står emot.” All den där frukten sätter sin prägel på Ballantine’s Finest. George Ballantine var såklart den första blendern och han fastnade tidigt för Glenburgie som kärnmalt i sin blend. Men vad heter nuvarande blender? Som ju faktiskt har blandat samman Glenburgies nya singelmalt och innehaft posten sedan 2005. Rätt svar är Sandy Hyslop som i dagarna besökte Stockholm vilket hedrar oss. Med ansvar för alla whiskies i Chivas Brothers portfölj jobbar karln operativt varje dag nere på golvet med att nosa whiskies. Alla fat som går ner i en whisky inom bolaget checkas av någon i blender-teamet (inklusive högste chefen). Därför har Hyslop bara 20 resdagar per år inskrivet i sitt anställningskontrakt. Två av dess tillägnades Sverige, tack! Frågorna var annars ganska svåra. George Ballantine var föga förvånande kunglig hovleverantör till drottning Victoria. Året han fick titeln var 1895, mitt under ”brinnande” whisky-boom. Glenburgie har två kompisar, när whiskyn lanserades i höstas kom även singlarna Miltonduff och Glentauchers, andra viktiga kuggar i Ballantine’s blend. Miltonduff är en karaktärsdanande gräsigt kryddig malt och Glentauchers är liksom Glenburgie en fruktig sak fast med en mer tystlåten torrare utgång där eterisk örter vispar runt, väldigt användbar i en blend.

Vinnare av praktiska Ballantine’s-prylar är Thomas Hall (Mjölby), Per Aspeteg (Västervik), Filip Nyman (Trelleborg), Bengt Gustavsson (Jönköping) samt Fredrik Siverhall (Kiruna). Grattis!

  

Senaste nytt

RESTIPS: Planera whiskyresan till Skottland

Features
tor 5:18

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

RESTIPS: Western Highlands – från Oban till Ben Nevis

Features
mån 11:55

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.