Maltwhisky-VM I Maltwhisky-VM:s rökklass dominerar Islay-whiskyn. För att sprida gracerna har vi några kvalprovningar utan medverkande från rökön. Blindtester som alltid blir extra spännande. För vilka kvaliteter ska man premiera?
Resultatet överraskar alltid. Spelboken är liksom öppen vilket gör övningen mer oförutsägbar. Kriterierna var en tydlig rökig stil men också balans, att whiskyn håller en hög nivå genomgående.
Om de två semifinalplatserna var det framförallt tre sorter som slogs. Högst upp kom Glendronach. Destilleriet som gjort en karriär med sina sherryfatstappningar. Destilleriet är ju dubbelregerande världsmästare i Sherried-klassen i VM.
Vilket visar att destillatet har något visst, en stark karaktär som bryter igenom starkvinsångorna och gör sin grej, bättre än alla andra sherry-profilerade destillerier i världen.
På rökfronten seglade man iväg mot seger i denna blindprovning. Ingen direkt rök i nosen och munnen är rik på frukt och tobakstoner med rökt maltkorn mot slutet och en lättsam rökbeska i den fruktigt tunna refrängen. Som rökwhisky lite velig måste man säga, men som produkt en trevlig stabil whisky.
Bättre leverans hade tvåan i testet. Amerikanska Westland vann Nya världen-klassen 2018, som gästspelade i Maltwhisky-VM för fyra år sedan. Då med sin orökta variant, men rökversionen har stora kvaliteter också.
Whiskyn har en härlig odör av bananpaj med ölrondör från malten, påminnande om buljong på grund av fenolerna. I munnen estrar a la tablettask med vedartade fragranta röktoner och tuggummi/trätoner i avslutet som bärs av torkade hallonchips.
Svenska Agitator gör också en duktig rökwhisky. Myckna torvrökstoner bekräftar att man hamnat i rätt tävlingsklass. Här finns också fruktkaramell och en jästig biton som gör nosen intressant.
Smaken av torvrök överskuggas av söt salmiak och fruktkaramell som tar över. En god lättdrucken rökwhisky som är svår att ställa ifrån sig.
Trea i blindtestet kom ändå danske Mosgaard. Anledningen var att den stack ut mer än konkurrenterna med en knäckig choklad-doft och lättillgänglig fudgesöt smak som hade sotiga brända övertoner. Ändå lite väl ung i stilen vilket märks i eftersmaken som dör ut ganska fort.
Att tro att det bara är de faktiska smakerna i en whisky som avgör hur folk röstar är att göra det enkelt för sig. Ett annat sätt att analysera resultatet än är att titta på styrkan på whiskyn.
De tre sorterna i topp låg på 46% eller högre vilket gör smakerna mer intensiva. Fyran Agitator har 43% och de två akterseglade malterna ligger på 40%. Både Glen Moray och Glenfiddich serverar bra mediumrökig whisky men sorterades förmodligen bort på grund av styrkan.
PEATED style | Karlskrona 26 oktober
1. Glendronach Peated 46% = 32 poäng
2. Westland Peated 46% = 22+6
—————————————-
3. Mosgaard Peated Bourbon Cask 48,2% = 20
4. Agitator Single Malt Rök 43% = 15+2
5. Glen Moray Classic Peated 40% = 7
6. Glenfiddich Fire & Cane 43% = 0
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).