Whiskymakande Glengarioch Distillery ska moderniseras för £6 miljoner av ägaren Beam Suntory. Eller snarare de-moderniseras. Andrapannans direktverkande eld ska bli energisnålare genom att den allra senaste tekniken appliceras.
Målet är att sänka energiförbrukningen och därmed minska destilleriets koldioxidavtryck. Dessutom ska golvmälteriet från förr återinsättas. Destillerichef Kwanele Mdluli förklarar satsningen:
– Visst är dessa traditionella metoder att destillera och mälta ovanliga i vår industri. Men vi har djup kunskap om dåtidens produktion inom vårt team som vi vill utnyttja. Det är en härlig känsla att kunna kombinera Glengariochs långa tradition med innovation och hantverkskunskap!
Destilleriet som haft licens sedan 1797 är ett av Skottlands äldsta. Förmodligen det allra äldsta i drift enligt forskare vid Glasgow University som funnit belägg för whiskyverksamhet i orten Old Meldrum i en dagstidning från 1785.
Den direktverkande eldgivningen under förstapannan görs om och man räknar med att spara upp till 15% i energianvändning. Att elda direkt under pannan påverkar kvaliteten hos destillatet. När jästresterna i ölet rostas i botten av pannan får destillatet en annan smakrikare kemi. Den första spriten med den nya uppvärmningsmetoden ska rinna av pannorna under 2021 är det tänkt.
Golvmältning på plats på destillerier är ovanligt numera. Tillvägagångsättet är personalkrävande. Det behovs mankraft för att vända det blötlagda kornet som breds ut på stora stengolv för att gro. Den gröna malten ska sedan skottas ihop och transporteras till ugnen där torkning sker.
Glengarioch har redan dubblerat personalstyrkan från 7 till 12 personer. Inom bolaget finns dessutom unik teknisk know-how eftersom både Laphroaig och Bowmore på Islay har egna maltgolv. Och förre destillerichef Kenny Grant som var med på 1990-talet rådfrågas också.
Golvmältning övergavs av de flesta destillerier på 1960-talet. Glengarioch höll ut till 1972 då anläggningen renoverades grundligt. Det var även då man som första skotska destilleri bytte koleldningen under pannorna mot gaslåga.
Maltmannen på den tiden kom faktiskt från Islay och återintroducerade torv i maltugnen. 1970 togs Glengarioch över av Stanley Morrison efter en tids stillastående (som 1963 köpte Bowmore). Senast maltgolvet var igång var 1994. Man kan anta att mältningen in-house ånyo kommer att involvera lokalt bruten torv.
– Vår whisky har alltid gjorts med noggrannhet och stor känsla och genom att återuppliva destilleriets rika traditioner vill vi bygga in ännu mer kvalitet och komplexitet i varumärket Glen Garioch, säger Francois Bazini, VD för Beam Suntorys europeiska whisky- och gin-division. Genom att blicka bakåt för inspiration vänder vi blad och tar itu med Glen Gariochs framtid!
Beam Suntory har över 360 anställda i Skottland involverade i varumärket Teacher’s samt destillerierna Glengarioch, Ardmore, Auchentoshan, Laphroaig och Bowmore.
FOTNOT: Destilleriet heter Glengarioch men maltwhiskyn saluförs med särskrivning: Glen Garioch.