Reviews 18-åriga singelfat tillhör inte vanligheterna. När skotska destillerier ska ge svenskarna något extra brukar man sikta in sig normalåldrad whsiky så priset hamnar under tusenlappen för att kunna sälja slut fort.
The Glenlivet har inga sådana problem, fan-skaran är mångtalig och trogen. Fjolårets dubbelsläpp av 17/18-åringar blev en succé som nu ska upprepas.
Årets nummer är 13091 och är ett refill-fat. I sig inget konstigt. Destilleriet har mycket refill-ek som framförallt används i Ballantine’s balanserade blends.
Men såklart finns en hel del sherry-kaggar att välja på också. Modigt och ärligt att gå på ett 2nd fill hogshead-fat till den svenska marknaden.
“Jag får flashbacks av den ofta citrusbitande Nàdurra 16 år. Som var en fantastisk whisky.”
Fördelen med refill är ju att destillatet lämnas ifred och får mejsla fram sin egen karaktär utan för stor styrning av eken. Vi vet från cask strength-utgåvan Nàdurras 16-åring att det blir rejält påslag av citrus i långlagrad Glenlivet.
Doften påminner också om de häftiga långlagrade originaltappningarna av Nàdurra. Stringent citrus med tropiska glimtar. Men bakom nybakat bröd också. Ibland korinter. Överlag en strävt ekig känsla trots allt.
Smaken lämnar citrusspåret för en stund och är istället savande tropisk. Precis som blender Sandy Hyslop brukar vilja ha den vanliga 18-åringen.
Den här är såklart tuffare med toner av fullkornsskorpa en bit in tillsammans med mastig marmeladbeska. Mot slutet gröna bladiga toner.
Lång segsöt eftersmak av citrusskal och honung. Eteriskt ekig åt lagerbladshållet med en härliga tropiska toner av aprikoskärnor. Lätt men ändå tung, det eteriska lever jämsides med beskan.
Funkar väldigt bra att dricka vid 56,9%. Enkelvattnad mjukas doften upp och blir mer savande med blommig, örtig sötma.
Men vattnet gör dessvärre whiskyn tung-drucken med påtaglig sötbeska och skarp sårande citrus vilket sänker den en aning. Vältrande tar sig aromerna tillbaka i refrängen som är härligt trögrörlig med värmefenoler som dekoration.
“Tricket med spädningen i andra vändan är att ta ner energinivåerna i whiskyn till en behaglig nivå.”
En andra vattning förlöser whiskyn. Aromen släpps fri och får en lättsam tropisk air av persika och katrinplommon samt smördeg/pajbotten i bakgrunden.
Smaken är långsam med söt marmelad i starten följt av pirrande örtighet och fruktig nektar a la passionsfrukt. Mot slutet kryddigt ekig – och obesk.
Lång varm avslutning som är både lättare och tuffare. Aromatiska vitpeppartoner blandas med marmeladsötma och fenoler. Finishen blir härligt smutsig!
Tricket med spädningen i andra vändan är att ta ner energinivåerna i whiskyn till en behaglig nivå och slippa den aggressiva citrusen som triggas av första vattendosen.
Lyckas man balansera denna 18-åring med lite vatten väntar fantastiska stunder av smaklig lycka. Lycka till!