fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“12-årig Glenlivet bygger en ljuvlig värld av ek”

av Henrik Aflodal
18 mars 2022


 Reviews    Att amerikaner har god smak må vara omtvistat. Den som smakat kaffet däröver eller klunkat Bud-ölet kan tycka att jänkaren alltid vill ta den lättaste vägen fram till smaklycka. Ändå är det i USA Glenlivets 12-åring en gång blev den största maltwhiskyn.

Kanske inte den svåraste singelmalten i kvarteret. Men den som smakat ung NAS-whisky från Livet-dalen vet att den är godislallig på ett småbarnsaktigt vis. När man dubblar ektiden blir whiskyn helt annorlunda. Ektonerna expanderar och lassar av beska som bara en välutbildad vuxen whiskydrickare kan hantera.

Tänk att få dricka 12-åringen vid högre styrka än 40%. Styrkan är nämligen viktig. Inte för berusningens skull utan för smakkoncentrationen. Ju starkare desto större aromtäthet. Det säger sig själv att när spriten vattnats till 40% glesas aromerna ut.

Nya 12-åringen håller 48% och ges ut i limiterad upplaga i The Original Series som hyllar whiskyns grundare George Smith. 1825 antogs The Excise Act av parlamentet i London för att underlätta för bångstyriga skatteflyktande skottar att bli laglydiga.

Reformen fick föga effekt till en början. Men en modig man i det mest beryktade smuggeldistriktet Glenlivet tog ut licens 1824. Whiskyn från Livet-dalen sågs som det bästa Skottland hade att komma med. Så Smiths Licenced Dram fick snart efterföljare och 10 år senare var lönnbränneriet på upphällningen.

Whiskyn har lagrats på en mix av 1st fill sherryfat och 1st fill bourbon barrels. Doften är maltig med motsträviga mineraler. Under färsk tobak och skosula, i centrum knäckig sötma, ibland stimorol. Lite murrig och faktiskt lite jobbig. Eken är för stram, frukten undantryckt.

Men bortse från den aningen nedslående aromen, smaken levererar nämligen fullt ut. Käften matar på med fullt tryck hela vägen, täta smaker radas upp.

Torr malt i starten, sedan sötare maltsyrup med stramare mineraler. Under kittlande syrlig citrus. Mot slutet konfekt och brända mandlar. Lång fragrant ek i epilogen där äppelestrar bär. Efterhand örtig eterisk beska, maltsyrup skyndar till och ger kropp.

Det här är precis det jag talar om. En Glenlivet där eken tornar upp sig men aldrig tillåts förstöra helheten. Frukten står emot men ställer sig gärna i bakgrunden.

Högre upp i åldrarna växer den tropiska frukten ut hos Glenlivet och då får ek beskan finna sig i att stå i bakgrunden. Men här i destillatets primetime ska det vara just så här, en ansamling av potent ek i fokus.

Licensed Dram är fullpackad av härlig ek som rumsterar om bland estrarna. Och whiskyn blir ännu bättre vattnad. Renare, sötare och friskare doft med tuggummiestrar varvat med äppelkompott.

Glenlivets fruktpersonlighet lockas fram. Det doftar druckna körsbär från sherryfaten. Men ekskuggan finns där fortfarande i form av stimorol och läder.

Smaken är långsammare nu. Malttoner i starten med maltsyrup, sedan aromatisk ek och fruktkompott. Mot slutet tobaksfragranta noter med stråk av salmiak – alldeles ljuvligt! Lång rökfragrant, ekpirrig refräng med krämig torkad frukt och sherry under.

Whiskyn blir godare med någon vattendroppe i glaset  utan att förlora sig i fruktexcesser. Det är fortfarande eken som har taktpinnen. Fans av The Glenlivet ska bara ha en flaska. Men snabba på, den här specialutgåvan kommer att flyga av hyllorna…

The Glenlivet Licensed Dram 12 år 48%

 90/92p   Doft 21/22, Smak 23/24, Exit 23/23, Balans 23/23   Utgiven i The Original Series. Lagrad på en kombination av 1st fill sherryfat av europeisk ek och 1st fill barrels av amerikansk ek. 6000 flaskor hamnar på hyllan i 60-talet Systembolagsbutiker.  SB 41116, 479 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.