Reviews Att amerikaner har god smak må vara omtvistat. Den som smakat kaffet däröver eller klunkat Bud-ölet kan tycka att jänkaren alltid vill ta den lättaste vägen fram till smaklycka. Ändå är det i USA Glenlivets 12-åring en gång blev den största maltwhiskyn.
Kanske inte den svåraste singelmalten i kvarteret. Men den som smakat ung NAS-whisky från Livet-dalen vet att den är godislallig på ett småbarnsaktigt vis. När man dubblar ektiden blir whiskyn helt annorlunda. Ektonerna expanderar och lassar av beska som bara en välutbildad vuxen whiskydrickare kan hantera.
Tänk att få dricka 12-åringen vid högre styrka än 40%. Styrkan är nämligen viktig. Inte för berusningens skull utan för smakkoncentrationen. Ju starkare desto större aromtäthet. Det säger sig själv att när spriten vattnats till 40% glesas aromerna ut.
Nya 12-åringen håller 48% och ges ut i limiterad upplaga i The Original Series som hyllar whiskyns grundare George Smith. 1825 antogs The Excise Act av parlamentet i London för att underlätta för bångstyriga skatteflyktande skottar att bli laglydiga.
Reformen fick föga effekt till en början. Men en modig man i det mest beryktade smuggeldistriktet Glenlivet tog ut licens 1824. Whiskyn från Livet-dalen sågs som det bästa Skottland hade att komma med. Så Smiths Licenced Dram fick snart efterföljare och 10 år senare var lönnbränneriet på upphällningen.
Whiskyn har lagrats på en mix av 1st fill sherryfat och 1st fill bourbon barrels. Doften är maltig med motsträviga mineraler. Under färsk tobak och skosula, i centrum knäckig sötma, ibland stimorol. Lite murrig och faktiskt lite jobbig. Eken är för stram, frukten undantryckt.
Men bortse från den aningen nedslående aromen, smaken levererar nämligen fullt ut. Käften matar på med fullt tryck hela vägen, täta smaker radas upp.
Torr malt i starten, sedan sötare maltsyrup med stramare mineraler. Under kittlande syrlig citrus. Mot slutet konfekt och brända mandlar. Lång fragrant ek i epilogen där äppelestrar bär. Efterhand örtig eterisk beska, maltsyrup skyndar till och ger kropp.
Det här är precis det jag talar om. En Glenlivet där eken tornar upp sig men aldrig tillåts förstöra helheten. Frukten står emot men ställer sig gärna i bakgrunden.
Högre upp i åldrarna växer den tropiska frukten ut hos Glenlivet och då får ek beskan finna sig i att stå i bakgrunden. Men här i destillatets primetime ska det vara just så här, en ansamling av potent ek i fokus.
Licensed Dram är fullpackad av härlig ek som rumsterar om bland estrarna. Och whiskyn blir ännu bättre vattnad. Renare, sötare och friskare doft med tuggummiestrar varvat med äppelkompott.
Glenlivets fruktpersonlighet lockas fram. Det doftar druckna körsbär från sherryfaten. Men ekskuggan finns där fortfarande i form av stimorol och läder.
Smaken är långsammare nu. Malttoner i starten med maltsyrup, sedan aromatisk ek och fruktkompott. Mot slutet tobaksfragranta noter med stråk av salmiak – alldeles ljuvligt! Lång rökfragrant, ekpirrig refräng med krämig torkad frukt och sherry under.
Whiskyn blir godare med någon vattendroppe i glaset utan att förlora sig i fruktexcesser. Det är fortfarande eken som har taktpinnen. Fans av The Glenlivet ska bara ha en flaska. Men snabba på, den här specialutgåvan kommer att flyga av hyllorna…