Besökare till Glenlivet på Speyside i Skottland hälsas nu välkomna av en pampig skylt med orden ’SPACE’-SIDE. För Glenlivet har varit på rymdresa. Noga räknat inte hela destilleriet, utan kornet man gör whiskyn på.

Whiskymakande Det är inte första gången whiskydestillerier tar hjälp av universum. Ardbeg skickade 2011 upp rökdestillat i en flaska med ekspån i omloppsbana för att undersöka hur den utomjordiska miljön påverkade lagringen.
Spriten landade i Kazakhstan 2014 och analyserades noggrant av NASA samt självklart destilleriets expert Dr Bill Lumsden. Resultatet var tydligen imponerande enligt Dr Lumsden som berättar om fynden i videon nedan.
Nu handlar det om sädeskorn som skickats upp i rymden av kanadensiska forskare i en Space X-raket i maj 2021. Kornen som donerades av Chivas Brothers skickades till den internationella rymdstationen för att se om de klarade påfrestningar som noll gravitation, extrem kyla och kosmisk strålning.
Syftet med experimentet är att ta reda på om det går att odla säd i rymden. Under längre rymdresor måste astronauterna ju kunna producera egen mat.
På samma sätt som vattnet i svett och andra kroppsutsöndringar behöver återvinnas i ett slutet kretslopp. Växter genererar ju också syre samt rensar luften från koldioxid, förklarar forskningsledare Dr Mike Dixon:
– Mänskligheten har genom historien brutit ny mark, man har producerat alkohol vilket inkluderar whisky. Jag är personligen en whiskyentusiast och när vi i framtiden kommer att utforska universum skulle jag vilja att rymdfararna har möjlighet att göra whisky när man koloniserar nya planeter.
Forskarna väntar nu otåligt på att sädeskornen ska rota sig i myllan utanför destilleriet på ”space-side” för att kunna analysera effekten av rymdvistelsen. När kornaxen växt sig starka väntar skörd och mältning samt påföljande mäskning och destillering på Glenlivet Distillery.
– Det ska bli oerhört spännande att se hur hur sädeskornen uppför sig efter vistelsen i rymden, kommenterar Jayne Murphy, marknadschef för Glenlivet. Och hur whiskyn faktiskt blir. Vi hoppas kunna producera en utomjordisk Glenlivet med underbar smak!