
Blindtestet Det är inte lätt att göra glögg. Eller rättare sagt: Det är lätt att göra glögg om man inte krånglar till det. Svenska folkets glöggpreferenser börjar och slutar med institutionen BLOSSA.
Generationer av glöggdrickare förknippar den hemliga formeln av kryddnejlika, kardemumma och ingefära med traditionen att dricka sötat glödgat vin. Efterfrågan på Blossas vin- och starkvinsglögg är så cementerad att de finns i fasta sortimentet, tillgängliga året runt, vinter som sommar.
Panelen ropar samstämt att massorna har rätt! Den vanliga vinglöggen som Blossas blender Åsa Orsvärn varje år skruvar ihop är helt enkelt mer än klassisk, den är fenomenal med sin balans och måttfullhet.
Vanlig vinglögg på 10-12% kan tyckas mjäkig och alkoholsvag men är det aromer man vill ha så är det här man ska börja.
Blossa Starkvinsglögg brukar spritvana karlar alltid välja. I blindtestet lyckas den inte särskilt bra. Håglös och snudd på profillös i jämförelse med sin alkoholsvagare kusin.
Det spekuleras i panelen om den är översötad. För mycket socker riskerar ju att sänka/dränka aromerna. Men den innehåller faktiskt mindre socker.
En spaning är att för mycket alkohol ihop med glögg-genrens ändå stora sockermängder rycker undan mattan för smakerna. För den stora besvikelsen är alla lyxiga specialare över 20% som med några undantag upplevs som spretiga, ofokuserade och röriga.
Att de ”bombar” beror nog bara på att man lämnat huvudspåret med kryddningen bakom sig och börjat experimentera för mycket vilket äventyrar hela kategorin.
Notera att Blossa Guld, Dufvenkrooks Prestige och Vinfabrikens Whiskyglögg inte i första hand avviker från glögg-temat. Problemet är att smaken är vimsig och sorterna helt enkelt presterar lite.
I topp hittar vi förstås +20%-are som Dufvenkrooks Julspecial och Blossa Silver som båda hittar balansen mellan aromer, socker, alkohol och levererar häftiga smakupplevelser.
På pallen finns också starkvinsglögg. Allra bäst är Dufvenkrooks Original som också toppar sötningsligan men det märks inte när man värmer upp glöggen. Den har en fragrant sötma som slår allt annat. Både intressant och behagfull.
Och när nu Blossas röda starkvinglögg faller ur ramen klivet den moderna vita versionen fram med en komplex mix av trätoner och stor sötma. Två avancerade glögg-tolkningar som bildar skola för nutidens glögg-stil.
Blossa har sitt ursprung på Vin- & Spritcentralens tid. Dufvenkrooks lanserades 1998 för att med mindre socker i flaskorna utmana monopolmärket.
På senare år har Tegnér & Son tagit upp kampen. Stilmässigt gör en man en mer publik lättillgänglig stil som inte är så kryddnejlika-stram som konkurrenternas. Vinglöggen är pang på med en härligt söt vinkänsla.
Och starkvinsditon som innehåller mer socker är frejdigt saftig med en rundare kanel/kardemumma-finish än kryddnejlikadrivna Blossa och Dufvenkrooks.
Bland de mer lekfullt smaksatta varianterna som ju ska ta ut svängarna och införa nya element i glögg-världens smakflora är det inte konstigt att äppelglöggen från Vinfabriken sticker ut med sin frejdiga fallfruktstil. Eller Dufvenkrooks saffran-glögg där lyxkryddan faktiskt gör smaken lite skitig vilket ju är spännande.
Den glögg som avviker mest från genren är Iscidermakaren Brännland vars äppelglögg smakar illande surt. En glögg som upplevs som helt osockrad vilket ju inte funkar.
Glögg ska vara sött som tusan. När man värmer upp den söta drycken dämpas sockrigheten och det funkar finfint att dricka!
De två avarterna Gin & Tonic-glögg, där glöggkryddorna inte alls kommer fram, och körsbärspralinen från Dufvenkrooks, som smakar lika äckligt som det låter, funkar inte alls uppvärmda. Bättre att kyla ner med is en varm sommardag.
Sammanfattningsvis handlar det här blindtestet om tradition. Eftersom glögg till 100% är tradition. Vi har inte försökt upptäcka en ny sorts glögg-tradition för det är bara dumt. Vill man inte dricka glögg finns så oändligt mycket annat att dricka.
Det ska sägas att Blossa är fantastiskt duktiga. De har på egen hand fostrat oss glöggdrickare och därmed kan vi omöjligt tacka nej till deras sakkunskap.
Men bevisligen har Dufvenkrooks utvecklat genren och hittat en stil som känns lite torrare och modernare. Och nya Tegnér som driver en mer lättåtkomlig drickvänlig linje med mildare kryddning ska ha applåder för sin tredje väg. Den svenska glöggtraditionen står stark — God Jul!
Blindprovning av tjugotvå glöggsorter
Glöggen har delats in i fyra kategorier. vanlig vinglögg upp till 12% och starkvinsglögg på 15% är de givna klasserna. På senare år har Stark glögg tillkommit som ligger på 20-21%. Den sista klassen är den experimentella som utmanar och töjer på definitionen glögg.
En panel på fem personer har blindprovat totalt 22 sorter här på redaktionen. Utgångspunkten i bedömningen var att premiera traditionella glöggsmaker. Det ska smaka glögg. Sötman ska sitta där, de klassiska glöggkryddorna ska finnas med. Produkter som avviker för mycket från de självklara smakerna hos en svensk glögg har skrivits ner.
All glögg har provats uppvärmd till optimal temperatur för att frigöra alkoholen i doften samt få pli på sötman i munnen. Poängskalan är 1 till 5, från dåligt till världsklass. En 2-poängare betyder godkänt men småtråkigt. 3 poäng i träffsäker stil. Upp mot 4 poäng börjar glöggen briljera.
Vanlig vinglögg
4/5p Tegnér & Son Ekologisk Vinglögg 12%
Suverän “Pang på-vinglögg, inget krångel! Söt vinkänsla med lagomt strama kryddor.” Fyllig jordig rödvinssötma i doften. Chokladtoner balanserar och skapar djup. Väldigt god sötsmarrig smak som är rik och saftig med stramare ingefära en bit in. I basen pepparkakor! Ren lätt eftersmak med tobak och den där goda röda saften.
Tegnér & Son Vinglögg produceras av Galatea för Tegnér Spirits & Wine. Rödvinsbas på druvorna Sangiovese och Tempranillo. Smaksatt med kryddor som kanel, kryddnejlika och ingefära. Receptet går tillbaka till 1800-talet och släktens vinhandlare Esaias Tegnér. Sockerhalt 193 gram/liter. Säsongsvara, finns i 395 butiker. SB-nr 97012, 79 kr
3,25/5p Blossa Vinglögg 10%
Mycket bra “Tydliga klassiska glöggkryddor med knorr, så här ska en vinglögg smaka!” Rik kanelbullekryddig doft med kardemumma. Rund och lagom söt kanelsmak som är syrligt saftig med stram kryddnejlikaton. Klassiker!
Blossa Vinglögg produceras i Finland för Altia Sweden. Grundreceptet har över 150 år på nacken. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika, kardemumma och ingefära som läggs i sprit som sedan får mogna i 3 månader innan blandning med vin som kommer från utvalda vingådar i Europa. Sötning sker med socker från sockerbetor. Sockerhalt 169 gram/liter. Ingår i fasta sortimentet, finns i 438 butiker. SB-nr 4000, 89 kr
3/5p Åre Ekologisk Rödvinsglögg 12,5%
Bra “Bra instegsglögg med inställsam saftig sötma.” Mild rödvinsenkel doft. Rödvinsaktig start i munnen med mycken kryddnejlika som fyller på med kardemumma efterhand. Rund saftig eftersmak.
Åre Rödvinsglögg produceras av Domaine Wines. Vinet är ett fylligt spanskt ekologiskt vin som smaksatts med klassiska glöggkryddor. Sockerhalt 148 gram/liter. Säsongsvara, finns i 327 butiker. SB-nr 93919, 69 kr (tetra)
1,75/5p Tegnér & Son Torr Ekologisk Vinglögg 12%
Halvdan “Billigt rödtjut lyser igenom. Glöggen saknar sockret helt enkelt.” Rödvinsbillig doft med stråk av kardemumma. Rödvinstunn smak utan kropp, citron knager sig in mot slutet. Fadd tom eftersmak med ihålig ingefära, kryddnejlika-torr känsla efteråt.
Tegnér & Son Torr Vinglögg produceras av Galatea för Tegnér Spirits & Wine. Rödvinsbas på 100% Tempranillo. Smaksatt med kryddor som kardemumma, kanel, kryddnejlika. Sockerhalt 64 gram/liter. Säsongsvara, finns i 272 butiker. SB-nr 91189, 85 kr
Starkvinglögg
4,25/5p Dufvenkrooks Original 15%
Världsklass “Vuxen glögg som sticker ut! Läcker och sofistikerad med underbar fransk fragrance-touch.” Aromatisk rödfruktig parfymerad arom. Fragrant koncentrerad smak som ändå är lätt och elegant. Stigande rödfruktig smak perfekt balanserad av kanel och kryddnejlika. Lysande tillblandat!
Dufvenkrooks Original produceras av Spirit of Sweden för Herrljunga/Great Brands. Basen är ett rött fylligt vin sötat med sockerlag och smaksatt med glöggkryddor som kardemumma, kanel, kryddnejlika, vanilj. Glöggen är spetsad med brandy och cognac till önskad styrka och smak. Sockerhalt 226 gram/liter. Säsongsvara, finns i 407 butiker. SB-nr 96009, 89 kr
3,75/5p Blossa Vit Starkvinsglögg 15%
Mycket bra “Den perfekta starkvinsglöggen. Söt men balanserad med växande Blossa-typisk kryddnejlika som gör smaken upplyftande eterisk!” Gåpåig, örtigt stickig arom av sandelträ och apelsinkrokant med chokladpraliner i bakgrunden. Balanserad komplex smak med fragrant sandelträ som smyger runt i det söta. Mot slutet citrussyrlig uppgång i en mintig kryddnejlika-inspirerad efterklang som ligger kvar länge.
Blossa Vit Starkvinsglögg produceras i Finland för Altia Sweden. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika, kardemumma och ingefära samt citrusskal och pomerans som läggs i sprit som sedan får mogna i 3 månader innan blandning med vitt vin samt starkvin. Sötning sker med socker från sockerbetor. Sockerhalt 162 gram/liter. Säsongsvara, finns i 446 butiker. SB-nr 96519, 97 kr
3,75/5p Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg 14,5%
Mycket bra “Kompis med alla-glögg! Härligt vincentrerad med läskande hallontoner och milda glöggkryddor i refrängen.” Halvtorr rödvinssaftig arom med lite kryddnejlika-stick. Enkel och tillbakadragen. Savande rik och läskande god hallonsaftig smak som är precis lagom pomerans-stram. Laidback sötaktig eftersmak av kanel och kardemumma. Torr ingefärston håller igång. Inte alls som så kryddnejlika-stram som Blossa är, Tegnér är mer lättdrucken.
Tegnér & Son Wilckens Starkvinsglögg produceras av Galatea för Tegnér Spirits & Wine. Rödvinsbas på druvorna Sangiovese och Tempranillo. Spetsad med starksprit för alkoholhaltens skull. Smaksatt med kryddor som kardemumma, kanel, kryddnejlika och pomerans. Uppkallad efter Esaias Adolf Tegnérs partner Wilcken som var med och startade vin- och sprithandeln 1880. Sockerhalt 193 gram/liter. Säsongsvara, finns i 447 butiker. SB-nr 96002, 89 kr
3,25/5p Lilla Hyttnäs Starkvinsglögg 15%
Mycket bra “Skön smakstart med mogna läderfruktiga toner som dock dör ut. Smakerna sitter inte helt hundra.” Märklig muscatvinig doft med mörk choklad och en konstig ostig känsla. I munnen lädertoner och rödvinssyra med inslag av citrus. Eftersmaken är rätt ren med lite choklad-beska.
Lilla Hyttnäs Starkvinsglögg produceras av Arcus i Norge för Moestue Sverige. Italiensk rödvinsbas av druvan Sangiovese från Marche, årgång 2020. För att få upp styrkan har en dulce cream sherry använts från Bodegas Robles samt även tysk vetesprit. Kryddbasen är kardemumma och kryddnejlika från Sri Lanka respektive Madagaskar. Årets unika touch sätts av Ghana-apelsinskal samt Sri Lanka-ingefära. Sötning med rörsocker från Brasilien och akaciahonung från Ungern. Samt även lite turkisk russin. Sockerhalt 228 gram/liter. Glöggen är helekologisk. Beställningsvara, finns i 11 butiker./em> SB-nr 71269, 99 kr
2,75/5p Blossa Röd Starkvinsglögg 15%
Bra “För snäll. Känns översötad, snudd på profillös. Underpresterar med tanke på ryktet som starkvinsglöggen framför andra.” Kakig sötaktig doft med stickig rödvinssyra då och då. Lite simpel? Rund saftig ren smak med en kryddnejlikaton som sväljs av sötman. Överlag för söt i stilen.
Blossa Röd Starkvinsglögg produceras i Finland för Altia Sweden. Grundreceptet har över 150 år på nacken. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika, kardemumma och ingefära som läggs i sprit som sedan får mogna i 3 månader innan blandning med vin som kommer från utvalda vingårdar i Europa. Sötning sker med socker från sockerbetor. Sockerhalt 141 gram/liter. Ingår i fasta sortimentet, finns i 440 butiker. SB-nr 8505, 97 kr
Stark Lyxglögg
4,25/5p Dufvenkrooks Julspecial 20%
Världsklass “Strålande lyxglögg med söt komplex smak som har djup och liv. Ändå får man de klassiska glöggsmakerna i eftersmaken – bravo!” Sockrad enkel doft med en rökig whiskyton. Livlig sötaktig smak som är friskt aromatisk. Lång eftersmak med tydlig närvaro av kryddnejlika och kardemumma.
Dufvenkrooks Julspecial produceras av Spirit of Sweden för Herrljunga/Great Brands. Basen är ett friskt vitt vin sötat med sockerlag och smaksatt med kardemumma, kanel, kryddnejlika, vanilj. Glöggen är spetsad med skotsk Glen Turner-whisky till önskad styrka och smak. Sockerhalt 168 gram/liter. Beställningsvara. SB-nr 31965, 109 kr (50 cl)
4/5p Blossa Trestjärnig Silver 21%
Suverän “Annorlunda glögg i tung rom-stil men med en spännande eterisk kryddnejlika-finish. Lite fyrkantig kanske, men väldigt bra!” Elegant romlik arom med övertoner av citrus. Smak av arrak samt lime/citron-kaka, mot slutet ljus rom. Eterisk eftersmak av ingefära och kryddnejlika.
Blossa Trestjärnig Silver produceras i Finland för Altia Sweden. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika, kardemumma och ingefära som får smaksätta en mix av starkvin och moscatel-vin. Spetsad med både ljus och mörk lagrad rom. Sockerhalt 152 gram/liter. Säsongsvara, finns i 447 butiker. SB-nr 96518, 115 kr (50 cl)
3/5p Blossa Trestjärnig Brons 21%
Bra “Spretig och obalanserad, smakerna har ingen riktning. Dessutom för sur? Whiskyprofilen är störande.” Luktar mandelmassa med syrliga undertoner liknande granved. Syrlig mandarin-smak med massor av kryddnejlika. Rätt lätt ”osötad” eftersmak med whiskylik torrhet. Värmer lojt.
Blossa Trestjärnig Brons produceras i Finland för Altia Sweden. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika, kardemumma och ingefära som får smaksätta vitt vin på druvorna moscatelle och mistela. Spetsad med irländsk whiskey. Sockerhalt 140 gram/liter. Säsongsvara, finns i 192 butiker. SB-nr 52545, 115 kr (50 cl)
2,75/5p Dufvenkrooks Prestige 20%
Bra “Alltför söt finglögg där sockret sväljer karaktären…” Knäpp bränd bacon-doft doppad i kaksmulor. Härligt tjock fruktkakesmak med simmig chokladkaketon mot slutet som drar ner glöggen i diket. Sötbelamrad nedtryckt eftersmak.
Dufvenkrooks Prestige produceras av Spirit of Sweden för Herrljunga/Great Brands. Prestige är bara en starkare variant av Original fast med mer brandy/cognac. Alltså en bas av rött fylligt vin sötat med sockerlag och smaksatt med kardemumma, kanel, kryddnejlika, vanilj. Glöggen är spetsad med brandy och cognac till 20%. Sockerhalt 164 gram/liter. Beställningsvara. SB-nr 31985, 109 kr (50 cl)
2,5/5p Blossa Trestjärnig Guld 21%
Bra “Mischmasch av aromer som inte går ihop. Smaken säger inte mycket…” Rörig arom som är rödvinsstickig med chokladdryck bakom. Fyllig odefinierad rödvinsglöggig smak. Lätt ren ingefärastram torrhet i avslutet som är bra men i tunnaste laget.
Blossa Trestjärnig Guld produceras i Finland för Altia Sweden. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika, kardemumma och ingefära som får smaksätta en mix av starkvin och vin. Spetsad med cognac. Sockerhalt 139 gram/liter. Säsongsvara, finns i 447 butiker. SB-nr 96517, 115 kr (50 cl)
1,5/5p Vinfabrikens Glögg spetsad med Whisky 20%
Halvdan “Översötad billig smak av vit choklad-pralin. Whiskyn bidrar med spritighet…” Obalanserad vitvinsbillig doft. Söt vit choklad-smak som blir kemiskt spritig (när whiskyn kickar in). Inslag av citron-suckat fräschar upp något.
Vinfabrikens Whiskyglögg har en bas av äppelvin och har förstärkts med 3-årig blandmaltwhisky, Kryddningen består av kryddnejlika, ingefära, kardemumma, pomerans och kanel. Sockerhalt 216 gram/liter. Säsongsvara, finns i 225 butiker. SB-nr 90203, 119 kr (50 cl)
Smaksatt Vin- & Starkvinsglögg
3,5/5p Dufvenkrooks Saffran 15%
Mycket bra “Sötstinn glögg som är kul med en annorlunda skitig dimension!” Konstig men cool arom av mörk choklad med lagårdsinfluenser. Stor sötma med lite gödsel i starten. Kroppen är rund och fyllig. Glöggen har en lång lågmäld eftersmak med lite lagård och kanske saffransbullar? I sötaste laget.
Dufvenkrooks Saffran produceras av Spirit of Sweden för Herrljunga/Great Brands. Basen är ett vitt ekologiskt vin sötat med ekologiskt socker och smaksatt med naturligt saffran-extrakt samt kardemumma, kanel, ingefära, kryddnejlika, vanilj. Glöggen är spetsad med ekologisk sprit för att nå 15%. Sockerhalt 205 gram/liter. Säsongsvara, finns i 413 butiker. SB-nr 90078, 92 kr
3/5p Vinfabrikens Äppelglögg 11%
Bra “Rätt cool lättdrucken fallfruktsglögg! För den som gillar vinteräpplen.” Kryddig sötstinn doft av vetebullar/deg med äppel-kanel. Smakar äppelmustigt av bulldeg och kanel. En frisk pigg smak som går ut i en ren lätt äppelsyrlig sötaktig eftersmak.
Vinfabrikens Äppelglögg har en bas av äppelvin och smaksätts med kryddnejlika, ingefära, kardemumma och kanel, samt en liten touch av vanilj. Sockerhalt 183 gram/liter. Säsongsvara, finns i 447 butiker. SB-nr 96037, 59 kr (37,5 cl)
3/5p Blossa Glögg Saffran 10%
Bra “Oglöggig refresher för den som gillar söta drycker! Den går ner fort…” Syrlig beska i doften med inslag av chokladkräm och kanelstång. I munnen syrlig citronsoda med lättsam skalbeska. Mintigt eterisk i eftersmaken som är ren. Väldigt lite saffran i den här glöggen…
Blossa Glögg Saffran produceras i Finland för Altia Sweden. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika och kardemumma samt saffran som läggs i sprit som sedan får mogna i 3 månader innan blandning med vitt vin. Sötning sker med socker från sockerbetor. Sockerhalt 129 gram/liter. Säsongsvara, finns i 307 butiker. SB-nr 90313, 69 kr (37,5 cl)
2,25/5p Blossa 21 Valencia 15%
Bra “Enkelspårig och endimensionellt apelsinig glögg med platt smak.” Läskliknande mild doft av apelsin-soda med en besk sötma av kryddpeppar. Apelsinsyrlig skalbesk smak som blir kryddnejlika-torr mot slutet. Eftersmaken är lätt och ren och rätt intetsägande. Liksom apelsinsaftigt billig.
Blossa 21 Valencia produceras i Finland för Altia Sweden. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika, kardemumma och ingefära. 2021 års glögg har med skal och blommor från spanska Valencia-apelsiner. Som får smaksätta en mix av starkvin och vitt vin. Sockerhalt 104 gram/liter. Säsongsvara, finns i 195 butiker. SB-nr 53200, 125 kr
2/5p Swe/Tnc Gin & Tonic Glögg 12%
Halvdan “Ingen bra idé – G&T som glögg!?” Det luktar hälsoblomma, alltså dålig andedräkt, när G&T-aromerna sprider sig. Antiseptisk doft. Glöggen har en G&T-tunn smak som strippas ytterligare av att värmas upp. Eftersmaken är alltför besk och blir fadd och snudd på otrevlig. Bättre med en isbit i glaset.
Swe/Tnc G&T-glögg produceras av Swedish Tonic. Basen i glöggen är tonic-husets tonic-suryp med äkta cinchonabark som smaksatts med kryddor som kanel, kryddnejlika, kryddpeppar och stjärnanis. Sötning med agavesirapen och rårörsocker. Smakessensen blandas ut med vitt vin och sprit. Sockerhalt 143 gram/liter. Beställningsvara som ändå finns i 216 butiker, snacka om organisk efterfrågan! SB-nr 77859, 170 kr (50 cl)
1,5/5p Brännland Iscider Ember Glögg 12%
Halvdan “Smakar jäst äppelsaft vilket är bra men vitmögelosten dessförinnan snedtänder! Osötad känsla av sour-drink.” Stank av vitmögelost och vit chokladmousse = kväljande. Syrligt vass smak som är vitmögelskämd (ajaj) som övergår i sura vinteräpplen som fått spontanjäsa. Oglöggig utan vare sig tillräcklig sötma eller glöggkryddning. Faller ur glöggramen helt och hållet.
Iscider Ember Glögg görs av Brännland Cider i Västerbotten på äppelsorterna aroma, kim, mutsu, frida och ingrid marie. Äppelmust tillåts frysa och den koncentrerade musten får sedan jäsa till iscider som delvis lagras på fat för att slutligen smaksättas med äppelsprit från Tevsjö Destilleri och glöggkryddor. Sockerhalt 140 gram/liter. Tillfälligt sortiment, finns på hyllan i 53 butiker. SB-nr 94300, 189 kr (50 cl)
1,25/5p Dufvenkrooks Körsbärspralin, 2018 15%
Halvdan “Bottennapp som börjar lovande med tung körbärssötma men kraschar i chokladdiket = äcklig.” Ojoj. Chokladsåsig stank av dränkta körsbär? Gungigt simmig körsbärssmak som är bra. Men när O’Boy chokladsås väller in blir det bara äckligt. Möjligen något för den som inte kan få nog av Aladdin…