
Blindtestet Det är inte lätt att göra glögg. Eller rättare sagt: Det är lätt att göra glögg om man inte krånglar till det. Svenska folkets glöggpreferenser börjar och slutar med institutionen BLOSSA, verkar det som. På topp-10 är det bara Tegnér och Dufvenkrooks som slår sig in.
7 av 10 glöggkoppar som lyfts i detta land har Blossa i sig! Generationer av glöggdrickare förknippar den hemliga formeln av kryddnejlika, kardemumma och ingefära med traditionen att dricka sötat glödgat vin. Efterfrågan på Blossas vin- och starkvinsglögg är så cementerad att de finns i fasta sortimentet, tillgängliga året runt, vinter som sommar.
Panelen ropar samstämt att massorna har (i stort sett) rätt! Den vanliga vinglöggen som Blossas blender Åsa Orsvärn varje år skruvar ihop är helt enkelt mer än klassisk, den är fenomenal med sin balans och måttfullhet.
Vanlig vinglögg på 10-12% kan tyckas mjäkig och alkoholsvag men är det aromer man vill ha så är det här man ska börja. Och känns Blossa förutsägbart, prova Tegnérs vinglögg.
Glöggänget på Tegnér & Son har verkligen borrat ner sig i temat och utgår från basråvaran när receptet skruvas ihop. Bra kvalitetsviner får tala med mildare kryddning som är mer harmonisk, men utan att pruta på glöggkänslan. Mer klassiska glöggsmaker får man leta efter!
Blossas röda starkvinsglögg brukar spritvana karlar alltid välja. I blindtestet lyckas den bra men är inte bäst. Den vita varianten är mer spännande. Men allra bäst är Dufvenkrooks Original som visar var glöggskåpet ska stå i starkvinsgenren med sin överlägsna kryddnejlikadriv.
Och för de som är lite vilda till sinnet och vill ha något nytt som ändå ligger nära den klassiska mittfåran smakmässigt är Lilla Hyttnäs ett hett tips. Dalaglöggen med söt början och torrare krydd-finish.
Starkvinsglögg är ändå grejen. I alla fall för vårt eminenta provargäng. Av de tio sorterna klassificeras nio som Mycket bra. Även annorlunda stilbrytande sorter landar väl hos panelen. Wine Mechanics tuffa lakritsvariant får nackhåren att resa sig hos somliga.
Finska folkets stolthet Loimu med hjortron-tema är motbjudande lockande i sin Lakka-myltiga stil. Och Saturnus enkla raka glögg som smakar kanel på julgröt gör panelen upprymd och varm i sinnet.
Styrkan kring 15% verkar vara en sweetspot i glögg-världen. En spaning är att för mycket alkohol ihop med glögg-genrens ändå stora sockermängder rycker undan mattan för smakerna. För den stora besvikelsen är alla lyxiga specialare över 20% som med några undantag upplevs som spretiga, ofokuserade och röriga.
Att de ”bombar” beror nog bara på att man lämnat huvudspåret med kryddningen bakom sig och börjat experimentera för mycket vilket äventyrar hela kategorin.
Notera att Blossa Guld, Dufvenkrooks Prestige och Vinfabrikens Whiskyglögg inte i första hand avviker från glögg-temat. Problemet är att smaken är vimsig och sorterna helt enkelt presterar lite.
I topp hittar vi förstås +20%-are som Dufvenkrooks Julspecial och Blossa Silver som båda hittar balansen mellan aromer, socker, alkohol och levererar häftiga smakupplevelser.
Blossa har sitt ursprung på Vin- & Spritcentralens tid. Dufvenkrooks lanserades 1998 för att med mindre socker i flaskorna utmana monopolmärket.
På senare år har som sagt Tegnér & Son tagit upp kampen. Stilmässigt gör en man en mer publik lättillgänglig stil som inte är så kryddnejlika-stram som konkurrenternas. Vinglöggen är pang på med en härligt söt vinkänsla.
Och starkvinsditon som innehåller mer socker är frejdigt saftig med en rundare kanel/kardemumma-finish än kryddnejlikadrivna Blossa och Dufvenkrooks.
Bland de mer lekfullt smaksatta varianterna som ju ska ta ut svängarna och införa nya element i glögg-världens smakflora är det inte konstigt att just saffran slår an en ton hos julälskande svenskar. Och nivån har skruvats upp jämfört med ifjol.
’New-kid-on-the-block’ är uppländska Train Station Brewery som serverar en saffransångande glögg som får provarna att göra vågen. Glöggen lyckas med det omöjliga att både vara söt och frisk syrlig med en vidunderlig avgas-vibe. Kontrastrikt och häftigt! Blossas saffrans-dito är raka motsatsen, en oglöggig refresher med mer avgas-feeling som blir ett välkommet avbrott i julstöket.
Blossas temaglögg tillägnas i år New Orleans. Efter några blekare upplagor får vi i år en fruktdriven sak i aperitíf-style. Äpple är ett annat populärt spår. Såklart lyckas Österlen-gänget bäst med en sötjoddlande äppeldekokt spetsad med äkta calvados.
Den glögg som avviker mest från genren är annars Iscidermakaren Brännland vars äppelglögg smakar illande surt. En glögg som upplevs som helt osockrad vilket ju inte funkar.
Men i ett test som inte handlar om glögg kanske den hade hamnat i topp. Glögg ska nämligen vara sött som tusan. När man värmer upp den söta drycken dämpas sockrigheten och det funkar finfint att dricka!
Gin-undret dundrar vidare i Sverige. Vi har betydligt fler gindestillerier än whisky-dito. Självfallet börjar det dyka upp gin- eller akvavit-baserade glöggvarianter. Är det bra? Den som vill ha Blossa-style ska avstå. Men nyfikna gin- och brännvinsälskande fantaster gråter av lycka. I alla fall i vår panel.
Ginmakarna på Gotland träffar mitt i prick med en fruktgalen glögg som ändå blir bittersavigt marmeladig på slutet med nejlikapuffar. Den funkar för alla, men gin-entouraget i panelen går i spinn.
Swedish Tonic som i år skrivit om receptet på sin banbrytande G&T-glögg har hittat hem. Glöggen är friskt citrusbitter med lagom sötma. Den funkar att sippa på vid rumstemperatur också.
Något otippat kommer ginfabriken på Södermalm i Stockholm med en glögg på akvavitbas. Motbjudande ’likeable’ blir omdömet efter att vi provsippat minst fem gånger. Kumminsmaken tar sig när man vänjer sig.
Mitt i blindtestet kom vi på att gininfuserad glögg borde drickas över is, eller? Stockholms Bränneri gillade inte tilltaget. Gotlänningarnas dricka funkade bättre men klev ändå ner från piedestalen.
Men G&T-glöggen gick i taket. O My God vilken resa, hurrarop och applåder från alla. Någon sprang och hämtade en tonic från självaste Swe/Tnc så drinken började bubbla och glittra. Perfect serve i vilken bar som helst. Fast inte direkt glögg…
Sammanfattningsvis handlar det här blindtestet om tradition. Eftersom glögg till 100% är tradition. Vi har inte försökt upptäcka en ny sorts glögg-tradition för det är bara dumt. Vill man inte dricka glögg finns så oändligt mycket annat att dricka.
Det ska sägas att Blossa är fantastiskt duktiga. De har på egen hand fostrat oss glöggdrickare och därmed kan vi omöjligt tacka nej till deras sakkunskap.
Men bevisligen har Dufvenkrooks utvecklat genren och hittat en stil som känns lite torrare och modernare. Och nya Tegnér som driver en mer lättåtkomlig drickvänlig linje med mildare kryddning ska ha applåder för sin tredje väg. Den svenska glöggtraditionen står stark — God Jul!
Blindprovning av trettiofem glöggsorter
Blindtestet Glöggen har i år fått en femte kategori med Gin- & Akvavit-glögg. Annars är de två givna klasserna vanlig Vinglögg med en alkoholhalt på upp till 12% och Starkvinsglögg kring 15%. På senare år har Stark glögg tillkommit som ligger på 20-21%. Den sista kategorin är den experimentella Smaksatt glögg som utmanar och töjer på definitionen.
En panel på tre herrar och tre damer har blindprovat totalt 35 sorter – helt klart (världens) största glöggtest! Utgångspunkten i bedömningen var att premiera traditionella glöggsmaker.
Det ska smaka glögg. Sötman ska sitta där, de klassiska glöggkryddorna ska finnas med. Produkter som avviker för mycket från de självklara smakerna hos en svensk glögg har skrivits ner en aning. Förutom i de fall där man lyckas skapa något eget som är fantastiskt.
All glögg har provats uppvärmd till optimal temperatur för att frigöra alkoholen i doften samt få pli på sötman i munnen. Poängskalan är 1 till 5, från dåligt till världsklass. En 2-poängare betyder godkänt men småtråkigt. 3 poäng i träffsäker stil. Upp mot 4 poäng börjar glöggen briljera.
Gin/akvavit-glöggen har också provats i drink-form, rörd med is i 20 sek och sedan silad i provarglas.
Vanlig vinglögg
4/5p Tegnér & Son Vinglögg 12%
Suverän “100% vinglögg, inget krångel! Söt vinkänsla med lagomt strama kryddor. En gåva till svenska folket!” Klassisk kryddnejlika med fyllig jordig rödvinssötma i doften. Väldigt god sötsmarrig smak som är rik och saftig med stramare ingefära en bit in. I basen pepparkakor! Len eftersmak med tobak och den där goda röda saften. Man känner kvaliteten i basvinerna. Respektfull hållning till traditionerna, värd en djup bugning.
Tegnér & Son Vinglögg produceras av Galatea för Tegnér Spirits & Wine. Rödvinsbas på druvorna Sangiovese, Tempranillo, Montepulciano. Smaksatt med kryddor som kanel, kryddnejlika och ingefära. Receptet går tillbaka till 1800-talet och släktens vinhandlare Esaias Tegnér. Sockerhalt 150 gram/liter, några gram mindre socker än ifjol. Glöggen är ekologisk. Säsongsvara, finns i 280 butiker. SB-nr 97012, 89 kr
3,25/5p Blossa Vinglögg 10%
Mycket bra “Tydliga klassiska glöggkryddor med knorr, så här ska en vinglögg med karaktär smaka! Precis lagom sötma.” Mättad jordig doft av pepparkaka som är härligt kanelbullekryddig. Jordig och rödvinssyrlig smak med svartvinsbärvibbar. Halvlång eftersmak av körsbärssmakande pepparkaka med lagom stram kryddnejlikaton som gör avslutningen torrare. Klassiker!
Blossa Vinglögg produceras i Finland för Anora. Grundreceptet har över 150 år på nacken. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika, kardemumma och ingefära som läggs i sprit som sedan får mogna i 3 månader innan blandning med vin som kommer från utvalda vingårdar i Europa. Sötning sker med socker från sockerbetor. Sockerhalt 170 gram/liter. Ingår i fasta sortimentet, finns i 445 butiker. SB-nr 4000, 90 kr
3,25/5p Blossa Rosé Vinglögg 10%
Mycket bra “Apart gummi-diktad portvinig smak som man antingen hatar eller älskar…” Alltså, dessa vitvinsbaserade glöggversioner med sina konstiga lukter. Nya Rosé-varianten ger ifrån sig bensin och gummi utöver vinsötman. En provocerande läcker stank! I munnen sött vitt portvin som tar på bensinångor och gummipackning men lättar/lyfter med kardemumma och kanel. I finishen rökiga charkuterier på halvsöt läderbas. Efterhand fruktigare med påhäng av risgrynsgröt med kanel.
Blossa Rosé Vinglögg produceras i Finland för Anora Sweden. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika, kardemumma och ingefära som läggs i sprit som sedan får mogna i 3 månader innan blandning med rosévin producerat i Europa. Ingen sprit tillsätts. Jordgubbar och tranbär extraheras i Sundsvall men den färdiga drycken sätts samman i Finland. Sötning sker med socker från sockerbetor. Sockerhalt 120 gram/liter. Finns i 300 butiker. SB-nr 58045, 90 kr
3/5p Åre Rödvinsglögg 12,5%
Bra “Bra instegsglögg med inställsam saftig sötma.” Mild rödvinsenkel doft. Rödvinsaktig start i munnen med mycken kryddnejlika som fyller på med kardemumma efterhand. Rund saftig eftersmak som är kardemummakakig.
Åre Rödvinsglögg produceras av Domaine Wines. Vinet är ett fylligt spanskt ekologiskt vin som smaksatts med klassiska glöggkryddor. Sockerhalt 101 gram/liter (47 gram mindre socker nu). Glöggen är ekologisk. Säsongsvara, finns i 190 butiker. SB-nr 94861, 69 kr (tetra)
2,75/5p Saturnus 1893 Vinglögg 12,5%
Bra “Fet julstämning men smaken är för tunn och torr.” Lukten av kanelbulle är verkligen kul. Rätt fet också, som kanel på julgröt. Smaken är dock tunn. Mjuk pepparkaka blandas med kanelbulle. Kort torr finish utan mycket innehåll.
Saturnus Vinglögg görs i familjeföretagets destilleri i Malmö. Glöggen har en bas av sangiovese-vin från Marche. Torkade kryddor får ligga i sprit i två veckor och dra ur aromerna innan extrakten silas av och och används för att smaksätta vinbasen. Kryddorna är kanel, kardemumma, kryddnejlika, russin, fikon. Blender Ludwig Liepe har jobbat på att hålla nere sockerkänslan för att framhäva smakerna. Målet är att göra en något torrare glögg som inte klibbar i gommen. Sockerhalt 100 gram/liter. Glöggen är ekologisk. Beställningsvara. SB-nr 51671, 89 kr
1,5/5p Tegnér & Son Torr Vinglögg 12%
Halvdan “Billigt rödtjut lyser igenom. Glöggen saknar sockret helt enkelt.” Rödvinig doft som balanseras av kardemumma. Rödvinstunn smak utan kropp, citron knager sig in mot slutet. Fadd tom eftersmak med ihålig ingefära och en torr smak av lagerblad. Doften bra men smaken behöver mer socker. Det går inte att blunda för, glöggdrickande är en sockersport!
Tegnér & Son Torr Vinglögg produceras av Galatea för Tegnér Spirits & Wine. Rödvinsbas på 100% Tempranillo. Smaksatt med kryddor som kardemumma, kanel, kryddnejlika. Sockerhalt bara 44 gram/liter (20 gram mindre än ifjol). Glöggen är ekologisk. Säsongsvara, finns i 272 butiker. SB-nr 91189, 85 kr
1,5/5p Train Station & Tant Hilda Rödvinsglögg 13,5%
Halvdan “Inga glöggsmaker, istället grönkål och brysselkål, vad är detta?” Glöggen har en syrlig, saftig, men ihålig arom av grönkål. Den saftsyrliga smaken bär på svartvinsbärsblad men också brysselkålsbeska som mynnar i grönkålssoppa, som är vinsyrlig med en knepig ton av kryddnejlika. Avviker från temat på ett sätt som får den glöggmarinerade panelen att fly åt olika håll…
Tant Hilda Rödvinsglögg görs av Train Station Brewery i uppländska Knivsta. Rött Zinfandel-vin smaksätts med glöggkryddor som kryddnejlika, kanel, kardemumma, pomerans, vanilj, russin, ingefära. Sockerhalt 177 gram/liter. Lokalt sortiment, finns i 11 butiker i Uppland. SB-nr 35230, 119 kr (50 cl)
Starkvinglögg
4,25/5p Dufvenkrooks Original 15%
Världsklass “Vuxen glögg som har allt! Söt och distinkt med bra nejlikadriv – perfektion.” Aromatisk rödvinsfruktig parfymerad arom av kryddnejlika med praliner och lite kliande chili i bakgrunden. Sötsimmig mumma-liknande smak av kaneldryck som är såå fyllig! Lång julmustig eftersmak med kanelstick och stort nejlikapådrag som gör efterklangen underbart eterisk/aromatisk. Sötare med större kropp än ifjol. Helt enkelt den godaste glöggen i testet!
Dufvenkrooks Original produceras av Spirit of Sweden för Herrljunga/Great Brands. Basen är ett rött fylligt vin sötat med sockerlag och smaksatt med glöggkryddor som kardemumma, kanel, kryddnejlika, vanilj. Glöggen är spetsad med brandy och cognac till önskad styrka och smak. Sockerhalt 150 gram/liter. Säsongsvara, finns i 400 butiker. Kostar 8 kr mer än ifjol men det är den värd! SB-nr 96009, 97 kr
3,75/5p Lilla Hyttnäs Starkvinsglögg 15%
Suverän “Karaktärsfull glögg med edge. Frisk sötaktig smak med strama glöggkryddor i torrare avslut. För kännarna.” Märklig muscatvinig svaveldoftande glögg som är utmanande med chokladmuffins och massor av rödvin i basen. I munnen mjuk chokladkaka på rödvinsbotten med äppelmustig friskhet. Stilfull omsvängning till torrare toner i den saftiga finishen där svavel och skarp kryddnejlika biter ifrån. En konnässörglögg, next level.
Lilla Hyttnäs Starkvinsglögg produceras av Anora i Norge för Moestue Sverige. Italiensk rödvinsbas av druvan Sangiovese från Marche, årgång 2020. För att få upp styrkan har en dulce cream sherry använts från Bodegas Robles samt även tysk vetesprit. Kryddbasen är kardemumma och kryddnejlika från Sri Lanka respektive Madagaskar. Årets unika touch sätts av Ghana-apelsinskal samt Sri Lanka-ingefära. Sötning med rörsocker från Brasilien och akaciahonung från Ungern. Samt även lite turkisk russin. Sockerhalt 140 gram/liter – sänkt med 88 gram sedan ifjol! Glöggen är ekologisk. Beställningsvara, finns i 10 butiker i Dalarna. SB-nr 71269, 99 kr
3,75/5p Blossa Vit Starkvinsglögg 15%
Suverän “Den perfekta starkvinsglöggen. Klassisk och söt-tung med high-delivery för alla som älskar lite kaxigare glögg!” Gåpåig, kryddig kryddpeppar-arom av pomerans och sandelträ som är både gräddig och fruktjosig. Balanserad komplex smak med krämig vanilj och eterisk nejlika som växer in. Vänder i avslutet och blir lätt med smak av colaflask-godis och vaniljsocker. Men så blir allt en smula nejlikastramt, snyggt!
Blossa Vit Starkvinsglögg produceras i Finland för Anora Sweden. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika, kardemumma och ingefära samt citrusskal och pomerans som läggs i sprit som sedan får mogna i 3 månader innan blandning med vitt vin samt starkvin. Sötning sker med socker från sockerbetor. Sockerhalt 168 gram/liter. Säsongsvara, finns i 430 butiker. SB-nr 96519, 99 kr
3,5/5p Blossa Röd Starkvinsglögg 15%
Mycket bra “Blossa är back-on-track! Så här ska en glögg smaka, tycker svenskarna – vi håller med!” Rik söt glöggarom med choklad som är piggt merlot-syrlig. Sötfyllig smak som känns klassisk med glöggkryddor i alla hörn där nejlika är den starkaste rösten. Ren och lätt rödvinssötma i eftersmaken med viss stramhet från nejlikan. Nu känner man igen superklassikern som hade en dipp av översötad velighet ifjol. Nu sitter balanserna där som de ska. Blossas starkvinsglögg är den smak vi alla vuxit upp med och den är lagom allmängiltig. Det finns som synes mer uttrycksfulla och mer utvecklade sorter därute numera. Ändock är det denna svenska folket helst av allt vill ha i sina glöggkoppar till jul!
Blossa Röd Starkvinsglögg produceras i Finland för Anora Sweden. Grundreceptet har över 150 år på nacken. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika, kardemumma och ingefära som läggs i sprit som sedan får mogna i 3 månader innan blandning med vin som kommer från utvalda vingårdar i Europa. Sötning sker med socker från sockerbetor. Sockerhalt 165 gram/liter. Ingår i fasta sortimentet, finns i 445 butiker. SB-nr 8505, 99 kr
3,5/5p Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg 14,5%
Mycket bra “Kompis-med-alla-glögg som smakar mer än vanligt! Sötgod med karaktär, lagom torr och vuxen.” Sannerligen en glöggklassiker med doft av kardemumma och mild kryddnejlika på söt chokladfondant, i basen sött rödvin. Savande, läskande rödfruktig smak med vingummi och kanelbulle en bit in. Sträva rödvinstoner motas av sötma i avslutet som lever vidare tack vare glöggkryddorna. Det tål att upprepas, inte så nejlika-stram som både Blossa och Dufvenkrooks är, Tegnér är mer lättdrucken. Årets upplaga tar dock ut svängarna mer än ifjol, mer tvära kast, även om sötman dominerar.
Tegnér & Son Wilckens Starkvinsglögg produceras av Galatea för Tegnér Spirits & Wine. Rödvinsbas på druvorna Sangiovese och Tempranillo. Spetsad med starksprit för alkoholhaltens skull. Smaksatt med kryddor som kardemumma, kanel, kryddnejlika och pomerans. Uppkallad efter Esaias Adolf Tegnérs partner Wilcken som var med och startade vin- och sprithandeln 1880. Sockerhalt 184 gram/liter. Glöggen är ekologisk. Säsongsvara, finns i 445 butiker. En tiokrona dyrare än ifjol. SB-nr 96002, 99 kr
3,5/5p Wine Mechanics Starka Starkvinsglögg 18,5%
Mycket bra “Oortodox och skrämmande kryddtuff lakritsglögg med en sträv syra som får nackhåren att resa sig!” Intressant avvikande glöggarom åt lakrits/salmiak-hållet med stramt rödvin i basen. Smaken är också stramt syrlig och kryddstor med chili som övergår i mildare nejlika och kryddpeppar plus lite sichuanpeppar. Lång tunn skalbesk finish som varvar lakritsstång, pepparpuder och bittermandel. Stannar slutligen i en torr nejlikaton. En glögg som inte tar några fångar. Ska man köpa den? Ingen aning, panelen är delad. Fast de verkliga destillatnördarna är nog lite sugna…
Wine Mechanics Starkvinsglögg görs i vinhusets egna vineri i Göteborg. Vinbasen är ett Syrah-vin från ifjol som inte blev så lyckat på grund av ”rötna” druvor, berättar vinmakare Kenneth Gustafsson. Vinet har spritats upp med premiumvodka gjord på vete från Lantmännen. Där man också macererat kryddblandningen som består av kanel, kryddnejlika, ingefära, svartpeppar, pomerans, stjärnanis. Sockerhalt 130 gram/liter. Lokalt sortiment, finns i 10 butiker i Göteborg. SB-nr 38385, 349 kr (50 cl)
3,25/5p Grönstedts Starkvinsglögg 15%
Mycket bra “Klassisk glöggsmak! En fest för kardemumma- och kanel-freaks.” Doften har en vinmustig bra syra och kardemumma-sötman sitter där den ska. Smaken är sötaktig och glöggrik med både kanel och kardemumma. Halvlång sötaktig avslutning med en nejlikatorr stramhet som är helt rätt. Grönstedts gamla recept hittar hem i förträfflig Blossa-anda men inget som sticker ut, ganska jämn och aningen sötdämpad.
Grönstedts Starkvinsglögg produceras av Galatea och görs på ett spanskt ekologiskt vin från La Mancha på 70% Tempranillo och 30% Garnacha och produceras i Sverige. Kryddningen består främst av kardemumma uppbackat av nejlika, kanel och pomerans. Sockerhalt 142 gram/liter. Glöggen är ekologisk. Säsongsvara, finns i 155 butiker. SB-nr 38016, 89 kr
3,25/5p Loimu Stark Rödvinsglögg 2022 15%
Mycket bra “Finsk klass-glögg som går utanpå det mesta. Egensinnig smak som kräver tillvänjning…” Sumpig arom som känns kornmäskig och öligt jästig. På djupet Lakka hjortronlikör som förstås förklarar den ofriska odören. Smaken är följaktligen whiskymäskigt ölig och sött mylta-unken med strävare rödvinstoner allteftersom. Halvlång maltkorn-finish med lite värme. Smakbeskrivningen kanske inte låter så kul men panelen menar att man ska ge den finska glöggen tid och ha hjortron-tänk i sitt mindset. Världens mest upplyfta bär som i färskt tillstånd är gudomligt gott. Smaken som är underligt whiskymäskig a la ölfabrik är cool och förskräckligt osvensk.
Loimu Stark Rödvinsglögg görs av det finska familjeföretaget Lignell & Piisanen. I årgång 2022 har traditionella glöggkryddor som kanel och kryddnejlika smaksatt en rödvinsbas som toppats med handplockade hjortron, röda äpplen och plommon, russin samt kakao. Varumärket Loimu firar 170 år. Sockerhalt 152 gram/liter. Beställningsvara. SB-nr 58538, 139 kr
3,25/5p Saturnus 1893 Starkvinsglögg 15%
Mycket bra “Kanelövertag i denna strama, lite tuffa glögg i rätt tung stil – kontraster!” Kakig arom av kanelpulver, avskalad men lockande. Glöggen smakar också kanel på julgröt i början. Strax halvtorrt och syrligt rödvin med kardemumma. Lång torr eftersmak som är lätt kryddig a la kryddpeppar.
Saturnus Starkvinsglögg görs i familjeföretagets destilleri i Malmö. Glöggen har en bas av sangiovese-vin från Marche. Torkade kryddor får ligga i sprit i två veckor och dra ur aromerna innan extrakten silas och och används för att smaksätta vinbasen. Kryddorna är kanel, kardemumma, kryddnejlika, russin, fikon. Starkvinsglöggen spetsas med fatlagrad sherry som möter tonerna av torkade frukten på ett bra sätt. Sockerhalt 100 gram/liter. Glöggen är ekologisk. Bestöllningsvara. SB-nr 58644, 98 kr
3/5p Finns det någon glögg som jag därute? starkvinsglögg 15,5%
Bra “Otypisk glögg-tolkning. Sur och jästig smak. Rätt god med all sin friskhet.” Frejdig salmiak- och baconsötma i doften som också är svartvinbärssaftig. Provocerande syrlig, jästig smak åt pomeranshållet med surkart. Surjästigt avslut liknande suröl!? – okultiverat frisk i stilen. Tunnare och aningen jobbigare än den något starkare varianten på 18,5%, kallad Wine Mechanics Starka Starkvinsglögg.
Finns det någon glögg som jag därute? görs av Wine Mechanics i vinhusets egna vineri i Göteborg. Det är exakt samma glögg-grund som i Wine Mechanics Starka Starkvinsglögg med 18,5%. Den här är mer utspädd och håller 15,5% (och får lite lägre betyg). Båda är resultatet av ett misslyckat vin och på etiketten skriver man att detta förhoppningsvis är den sista glöggen.” Vinbasen är ett Syrah-vin från ifjol som inte blev så lyckat på grund av ”rötna” druvor. Vinet har spritats upp med premiumvodka från Lantmännen. Kryddblandningen består av kanel, kryddnejlika, ingefära, svartpeppar, pomerans, stjärnanis. Sockerhalt 130 gram/liter. Lokalt sortiment, finns i 15-talet butiker i främst Göteborg. SB-nr 38386, 259 kr
Stark Lyxglögg
4,25/5p Dufvenkrooks Julspecial 20%
Världsklass “Strålande lyxglögg med söt komplex smak som har djup och liv. Ändå får man de klassiska glöggsmakerna i eftersmaken – bravo!” Sockrad enkel doft med en rökig whiskyton. Livlig sötaktig smak som är friskt aromatisk. Lång eftersmak med tydlig närvaro av kryddnejlika och kardemumma.
Dufvenkrooks Julspecial produceras av Spirit of Sweden för Herrljunga/Great Brands. Basen är ett friskt vitt vin sötat med sockerlag och smaksatt med kardemumma, kanel, kryddnejlika, vanilj. Glöggen är spetsad med skotsk Glen Turner-whisky till önskad styrka och smak. Sockerhalt 168 gram/liter. Beställningsvara. SB-nr 31965, 119 kr (50 cl)
3,75/5p Blossa Trestjärnig Silver 21%
Suverän “Annorlunda glögg i söt tung rom-stil men med en lättsam eterisk finish. Motsägelsefull och lättdrucken!” Aggressivt stickig doft av vit rom som verkligen är out-there. Höstlöv och kardemumma vid sidan av. Knäckig simmig smak av arrak och fruktkaka, mot slutet eteriska romtoner. Ovanligt torr och ren finish med ekfat och lädertoner samt kryddnejlika.
Blossa Trestjärnig Silver produceras i Finland för Anora Sweden. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika, kardemumma och ingefära som får smaksätta en mix av starkvin och moscatel-vin. Spetsad med både vit och lagrad rom. Sockerhalt 155 gram/liter. Säsongsvara, finns i 435 butiker. SB-nr 96518, 119 kr (50 cl)
3/5p Blossa Trestjärnig Brons 21%
Bra “Spretig och obalanserad, smakerna har ingen riktning. Dessutom för sur? Whiskyprofilen är störande.” Luktar mandelmassa med syrliga undertoner liknande granved. Syrlig mandarin-smak med massor av kryddnejlika. Rätt lätt ”osötad” eftersmak med whiskylik torrhet. Värmer lojt.
Blossa Trestjärnig Brons produceras i Finland för Anora Sweden. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika, kardemumma och ingefära som får smaksätta vitt vin på druvorna moscatelle och mistela. Spetsad med irländsk whiskey. Sockerhalt 125 gram/liter. Säsongsvara, finns i 60 butiker. SB-nr 52545, 115 kr (50 cl)
2,75/5p Dufvenkrooks Prestige 20%
Bra “Alltför söt finglögg där sockret sväljer karaktären…” Knäpp bränd bacon-doft doppad i kaksmulor. Härligt tjock fruktkakesmak med simmig chokladkaketon mot slutet som drar ner glöggen i diket. Sötbelamrad nedtryckt eftersmak.
Dufvenkrooks Prestige produceras av Spirit of Sweden för Herrljunga/Great Brands. Prestige är bara en starkare variant av Original fast med mer brandy/cognac. Alltså en bas av rött fylligt vin sötat med sockerlag och smaksatt med kardemumma, kanel, kryddnejlika, vanilj. Glöggen är spetsad med brandy och cognac till 20%. Sockerhalt 164 gram/liter. Beställningsvara. SB-nr 31985, 119 kr (50 cl)
2,5/5p Blossa Trestjärnig Guld 21%
Bra “Mischmasch av aromer som inte går ihop. Smaken säger inte mycket…” Rörig arom som är rödvinsstickig med chokladdryck bakom. Fyllig odefinierad rödvinsglöggig smak. Lätt ren ingefärastram torrhet i avslutet som är bra men i tunnaste laget.
Blossa Trestjärnig Guld produceras i Finland för Anora Sweden. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika, kardemumma och ingefära som får smaksätta en mix av starkvin och vin. Spetsad med cognac. Sockerhalt 142 gram/liter. Säsongsvara, finns i 445 butiker. SB-nr 96517, 119 kr (50 cl)
2,5/5p Svensk Vinter Mackmyra-Saturnus Spritglögg 20%
Bra “Oglöggig och tunn kropp med en svår hård beska – jobbig att dricka.” Det börjar ju bra med en doft av apelsinfromage och kanelbulle. I munnen svår skalbeska, apelsinarom med pomeransliknande whiskybeska gör smaken tunn och hård. Mot slutet kanelstickig bulldeg som mynnar i en torr skarp bitterhet. Whiskyn biter nästan huvudet av en, klagar någon i panelen.
Svensk Vinter Spritglögg produceras av Saturnus Destilleri i Malmö. Den starka glöggen har en vitvinsbas som spritas upp av en blend på Mackmyras maltwhisky som lagrats i 5-7 år på ekfat. Spritbasen kryddas med kanel, kardemumma, kryddnejlika, russin, fikon. Sockerhalt bara 54 gram/liter. Finns i 140 butiker. SB-nr 80213, 129 kr (50 cl)
1,75/5p Vinfabrikens Glögg med Whisky 20%
Halvdan “Översötad billig smak av vit choklad-pralin som är kvalmig. Whiskyn märks inte ens.” Obalanserad vitvinsbillig doft som är fatigt dimmig. Söt vit choklad-smak som är kvalmig med arraksvatten och vetebullar därefter. Tam översötad blek eftersmak, var är whiskyn?
Vinfabrikens Whiskyglögg har en bas av äppelvin och har förstärkts med 3-årig blandmaltwhisky, Kryddningen består av kryddnejlika, ingefära, kardemumma, pomerans och kanel. Sockerhalt 216 gram/liter. Säsongsvara, finns i 30-talet butiker. SB-nr 90203, 119 kr (50 cl)
Smaksatt Vin- & Starkvinsglögg
4,25/5p Train Station & Tant Hilda Vit Saffransglögg 13,5%
Världsklass “O så sötsmarrig men också paradoxalt syrlig! Massor av saffran som i ett bakverk. 100% bäst!” Träffsäker doft av saffransbullar! Marsipan och smöriga toner. Rakt på och simpel men just därför befriande, tycker panelen samfällt. Sött, syrlig smak som rockar ens tillvaro. Det börjar med mandelmassa och saffran och går vidare med surisar och fullfjättrade saffransbullar. Under en vidunderlig avgas-smörig fetma. I eftersmaken saffransöta lussebullar som bärs framåt av syra. Enkelt uppbyggd smakmässigt. Men hallå, hur svårt kan det vara att göra en saffransglögg, bara vräk på med (svindyr) saffran så är man hemma. Panelen spontanformerar ett luciatåg och stämmer upp i skönsång…
Tant Hilda Saffransglögg görs av Train Station Brewery i uppländska Knivsta. Vitt Chardonnay-vin kryddas med saffran, vanilj, kryddnejlika, russin, kanel, pomerans, ingefära och kardemumma. Sockerhalt 132 gram/liter. Lokalt sortiment, finns i 10 butiker i Uppland. SB-nr 35252, 119 kr (50 cl)
3,25/5p Blossa Glögg Saffran 10%
Mycket bra “Oglöggig refresher för den som gillar söta drycker! Den går ner fort…” Saffransglögg är antingen eller. Blossas variant har en sötaktig kardemumma-doft med gummi-vibes och avgasfeeling. Rätt coolt, tycker delar av panelen. Ren söt smak med lite avgasångor men mer citruspigg syra som spiller över i en sötsyrlig eftersmak med lite kanel och, faktiskt, en släng saffransbullar. Ändå väldigt lite saffran i den här glöggen och kanske för syrlig, men den där avgasviben som inte fanns med förra året höjer betyget ett snäpp.
Blossa Glögg Saffran produceras i Finland för Anora Sweden. Kryddblandningen utgår från kryddnejlika och kardemumma samt saffran som läggs i sprit som sedan får mogna i 3 månader innan blandning med vitt vin. Sötning sker med socker från sockerbetor. Sockerhalt 135 gram/liter. Säsongsvara, finns i 220 butiker. SB-nr 90078, 94 kr
3,25/5p Blossa Starkvinsglögg New Orleans 2022 15%
Mycket bra “Easygoing fruktdriven glögg med bra närvaro av glöggkryddor – aperitíf-style!” Stingsligt fruktsyrlig arom som känns spritad. Lime inbäddad i vispgrädde omges av kaffe och stickiga avgaser. Tur att smaken är så bra. En tät och smakrik glögg med tropisk frukt. Passionsfrukt och limeskal varvas med blåbär och kryddnejlika. Stram skalbesk final som är friskt osöt i stilen. Halvtorr krydda bär. Överlag rätt lätt och härligt läskande.
Blossas årgångsglögg produceras i Finland för Anora Sweden. I årets temaglögg tillägnad New Orleans utgår man från cocktailen Hurricane som etablerades i New Orleans på 1940-talet. Glöggen är smaksatt med rom och limeskal plus egengjord fassionola-syrup bestående av passionsfrukt, jordgubbar, blåbär. För att det ska bli cajun-style har chili och rökt paprika använts som topp-dressing. Baskryddorna är desamma som alltid – kryddnejlika, kardemumma, ingefära. Basvinet är vitt. Sötning sker med socker från sockerbetor. Sockerhalt 130 gram/liter. Finns i 300 butiker. SB-nr 57745, 125 kr
3/5p Österlenglögg Äpple & Calvados 14,5%
Bra “Sötgod äppelglögg för alla öppel-älskare därute!” Jordig lukt av äppelsyrup med drag av äppelröta, får panelens äppel-freaks att bli intresserade. Och smaken kan ingen klaga på. Äppelpaj med en väldigt söt, rå äppelton. I eftersmaken kravlar sig långsamt äppelsyrupen upp och möts av Champis-läsk och mjuk pepparkaka. Oj vad söt glögg men till slut välbehövligt frisk!
Österlenglögg produceras av Åkesson Vin på Kiviks musteri. Vinbasen är ett äppelvin gjort på äpplen från vinhusets odlingar i Skåne. Spriten är en Calvados VSOP Pays d’Auge och kryddningen är klassisk med kanel och kryddnejlika. Sockerhalt 150 gram/liter. Finns i 45 butiker. SB-nr 57700, 109 kr (50 cl)
3/5p Dufvenkrooks Saffran 15%
Bra “Sötstinn glögg i karamell-stil med försiktig saffran-vibe.” Stickig vass arom med en kakig mullig sötma och lite saffran. Såsig smak som är karamellig och portobello-söt men också aningen artificiell (vilket inte gör något). Ren bortdöende eftersmak med saffranssötma.
Dufvenkrooks Saffran produceras av Spirit of Sweden för Herrljunga/Great Brands. Basen är ett vitt ekologiskt vin sötat med ekologiskt socker och smaksatt med naturligt saffran-extrakt samt kardemumma, kanel, ingefära, kryddnejlika, vanilj. Glöggen är spetsad med ekologisk sprit för att nå 15%. Sockerhalt 161 gram/liter – sänkt med 44 gram! Glöggen är ekologisk. Säsongsvara, finns i 385 butiker. SB-nr 90313, 74 kr (37,5 cl)
3/5p Vinfabrikens Äppelglögg 11%
Bra “Rätt cool, lättdrucken fallfruktsglögg! För den som gillar vinteräpplen.” Kryddig sötstinn doft av vetebullar/deg med äppel-kanel. Smakar äppelmustigt av bulldeg och kanel. En frisk pigg smak som går ut i en ren lätt äppelsyrlig sötaktig eftersmak.
Vinfabrikens Äppelglögg har en bas av äppelvin och smaksätts med kryddnejlika, ingefära, kardemumma och kanel, samt en liten touch av vanilj. Sockerhalt 136 gram/liter. Säsongsvara, finns i 445 butiker. SB-nr 96037, 59 kr (37,5 cl)
1,5/5p Brännland Iscider Ember Glögg 12%
Halvdan “Smakar jäst äppelsaft vilket är bra men vitmögelosten dessförinnan snedtänder! Osötad känsla av sour-drink.” Stank av vitmögelost och vit chokladmousse = kväljande. Syrligt vass smak som är vitmögelskämd (ajaj) som övergår i sura vinteräpplen som fått spontanjäsa. Oglöggig utan vare sig tillräcklig sötma eller glöggkryddning. Faller ur glöggramen helt och hållet.
Iscider Ember Glögg görs av Brännland Cider i Västerbotten på äppelsorterna aroma, kim, mutsu, frida och ingrid marie. Äppelmust tillåts frysa och den koncentrerade musten får sedan jäsa till iscider som delvis lagras på fat för att slutligen smaksättas med äppelsprit från Tevsjö Destilleri och glöggkryddor. Sockerhalt 140 gram/liter. Tillfälligt sortiment, finns på hyllan i 90 butiker. SB-nr 94300, 189 kr (50 cl)
1,25/5p Dufvenkrooks Körsbärspralin, 2018 15%
Halvdan “Bottennapp som börjar lovande med tung körbärssötma men kraschar i chokladdiket = äcklig.” Ojoj. Chokladsåsig stank av dränkta körsbär? Gungigt simmig körsbärssmak som är bra. Men när O’Boy chokladsås väller in blir det bara äckligt. Möjligen något för den som inte kan få nog av Aladdin…
Dufvenkrooks Körsbärspralin produceras av Spirit of Sweden för Herrljunga/Great Brands. Basen är ett rött ekologiskt vin sötat med ekologiskt socker och smaksatt med naturlig körsbärs- och chokladarom samt kardemumma, kanel, ingefära, kryddnejlika, vanilj. Glöggen är spetsad med ekologisk sprit för att nå 15%. Sockerhalt 172 gram/liter. Glöggen är ekologisk. Säsongsvara, finns i 180 butiker. SB-nr 90289, 74 kr (37,5 cl)
Gin- & Akvavitglögg
4,25/5p Gotlands Ginfabrik Ginglögg 20,8%
Världsklass “Exotisk ginlätt smak med bra driv som är otroligt god och läskande med lång eftervärme. Alldeles underbar uppvärmd!” Aningen stickig ginig doft av vetebröd och apelsinblom. Savande fruktkolasmak som är päronmustig inledningsvis men snart blir jästigt äppelsaftig – oj vilken kropp glöggen har! Mot slutet bittersavig när gintonerna tar över. Beskan bär in i en rätt lång apelsinmarmeladig eftersmak med mycken kardemumma och kryddnejlika-puder som värmer.
ON-the-ROCKS: Över is luktar det äppel/päron med gin-feeling. Simmig söt smak av fruktträdgård med koriander-finish som har lite tobak i släptåg. Mer sötma nu än uppvärmd, too much? Tipset är att hälla glöggen över massor av is, det behövs för att man ska mäkta med. 3,75/5p
Gotlands Ginglögg görs i gindestilleriet i Barlingbo på mellersta Gotland. I somras plockade man äpplen som mustades. En del av musten kokas med ingefära, apelsinskal och julkryddor som kryddnejlika, kardemumma och kanel för att dra ut smakerna. Hälften must blandas med hälften alkoholstark gin och toppas slutligen med päronsprit från kollegan Boge Bränneri. Sockerhalt 86 gram/liter. Lokalt sortiment, finns i 3 butiker på Gotland. SB-nr 38383, 253 kr (50 cl)
3,5/5p Swe/Tnc Gin & Tonic Glögg 12%
Mycket bra “Novelty för G&T-älskare. Friskt citrus-bitter uppvärmd men ännu bättre över is!” Fetare doft än ifjol. Smörig kakig arom av ekplanka med en sorts knäckig gräsighet som är charmig. Tunn citrusfrisk smak, lagom bulldeg-fet. Efterhand en kinin-rå torr beska som rullar vidare i en riktig G&T-finish som är stilfullt torr, och samtidigt sur och bitter. Verkligen en eljest-glögg som kräver sin G&T-kvinna och -man. Friskare än förra året vilket ger glöggen en bitter-tunn men fräsch sötma uppvärmd. En novelty för den som tröttnat på vanlig glögg. Kanske ännu bättre att sippa på vid rumstemperatur. Men allra bäst över is…
ON-the-ROCKS: Iskall luktar glöggen apelsin/citrus och kardemumma, en tjock koncentrerad G&T-arom. Smaken är friskt fruktig a la citruskola med stram, läskande ginton och mildare kininpåslag än i uppvärmt skick. Lång kardemumma-lätt finish som tar på kanel. Mild kininbeska bär. Snacka om G&T-feeling, fast sötare såklart. TIPS! Skvätt i lite tonicvatten för att få bubblor. 4,25/5p
Gin & Tonic-glöggen produceras av Swedish Tonic. Basen i glöggen är tonic-husets tonic-syrup med äkta cinchonabark som smaksatts med kryddor som kanel, kryddnejlika, kryddpeppar och stjärnanis. Sötning med agavesirap och rårörsocker. Smakessensen blandas ut med vitt vin och sprit. Sockerhalt 128 gram/liter (minskning med 15 gram sedan ifjol). Glöggen är ekologisk. Beställningsvara som ändå finns i 98 butiker, snacka om organisk efterfrågan! SB-nr 77859, 170 kr (50 cl)
3,25/5p Stockholms Bränneri Årets Glögg 2022 18%
Mycket bra “Motbjudande men ändå ’likeable’ – några klunkar och man är fast. Uppåt-väggarna-glögg för rökwhiskydårar, eller akvavit-nördar…” Den absolut konstigaste aromen i årets glöggtest. Någon säger torkat kött. En annan testare hittar nedgrävd kummin. Däremellan torkade lingon. Smak av kött-consommé, eller är det bara fänkål? En bränd torrhet där kummin smyger sig in. Samtidigt sötsimmig rönnbärsgelé. Sötsavande eftersmak av knäcke bärs fram av en rå ton av syrligt rökt kött. Motsägelsefull på alla sätt. Man börjar tycka om den efter fjärde försöket, menar de provare som är förtjusta i snaps.
ON-the-ROCKS: Nedkyld är odören lika underlig med drag av renskinn. Mer avskalad utan sötman liksom. Glöggen luktar bättre varm. Fast smaken blir sötare fruktkaramellig med en intagande exotisk fruktighet. Lång eftersmak över rönnbärsgelé och torkat kött. God men fortfarande lite unken smak. 2,75/5p