Blindtestet The Spirits News panel har testat igenom årets mest spännande utgåvor av glögg som finns tillgänglig på Systembolaget. Resultatet? Traditionell glögg är fortfarande bäst men att hitta dem är som att finna en nål i en höstack – det finns nämligen idag nästan 90 olika utgåvor tillgängliga. Därför har vi valt att lyfta fram de vi anser vara bäst, sämst och mest överraskande. Här är din guide till årets Glögg 2019!
Fakta och tillvägagångssätt: Redan de gamla grekerna och romarna gjorde en variant av glögg där man lät krydda vanligt rött vin för att få fram en bättre smak, något som även Gustav Vasa påstås ha gjort på sin tid, men det var först i slutet på 1800-talet som drycken vann bred popularitet. Namnet Glögg kommer från ”Glödga” vilket innebär ”värma upp” och därför har panelen valt att testa samtlig glögg varm samt helt blint.
Glöggtest Vintern 2019
Mycket bra glögg
4,5/5p Goder Aftonglögg Ekologisk glögg 12,5%
Mer klassiskt än såhär blir det knappast. Kryddnejlika, pomerans med en balanserad ton av kardemumma i doften. Smaken är söt utan att det slår över vilket gör att den passar fint med såväl mandel som russin och i eftersmaken kommer vuxna vintoner fram med vaniljglaserade körsbär som avslut.
SB-nr 96031, 85 kr
4/5p Blossa 1895 18%
En mer komplex historia än Goder Aftonglöggen. Blossa 1895 har sin bakgrund i flera olika fatlagringar som Cognac och Portvin och ska återspegla hur en glögg smakade förr. I doft och smak finner vi en kavalkad med julens smaker: kaffe, choklad, torkad frukt och nötter. Sötman från portvinet gör sig bekant i eftersmaken. Något för den komplexa gottegrisen – inget för den som inte klarar portvinssötma.
SB-nr 96003, 129 kr (50 cl)
4/5p Tegnér & Son Wilckens Fat 14,5%
En glögg som genom åren vunnit flertalet tester och som får starka betyg av panelen. Den kryddigaste i startfältet där torra till halvtorra vintoner fyller såväl doft som smak. Balansen i denna utgåva kommer främst från strävheten som tillsammans med sötman sätter punkt. Trevlig för den sofistikerade glöggdrickaren. SB-nr 96002, 89 kr
Bra glögg
3,5/5p White Christmas vit vinglögg 12%
”Vit vinglögg?” slänger någon ur sig i panelen. Du som redan läst detta test vet att panelen trots allt gillar det vi idag anser vara traditionell glögg. Men White Christmas överraskar i fältet och ger oss toner av apelsin, pomerans, örter, lavendel och ingefära. Mycket fin, elegant finish med hög drickbarhet.
SB-nr 91118, 85 kr
3,5/5p Lusse Mandeln i Gröten 15%
Namnet håller vad den lovar. För mandelälskaren finns nog inte en bättre glögg på marknaden. I både doft och smak kommer mandeln fram som en virvelvind genom klassiska glöggkryddor. Panelen är dock splittrad i sitt betyg – denna är enbart för mandelälskaren!
SB-nr 91229, 109 kr
3/5p Blossa Starkvinsglögg 15%
En äkta klassiker. Har det någonsin funnits en luciafest utan Blossas Starkvinsglögg eller vanliga vinglögg? Traditionella glöggtoner av kanel, nejlika, mjuka kryddor, apelsin och russin. Den enorma sötman gör dock att balansen inte är i topp men vill du servera något traditonellt och inte misslyckas då har du funnit ditt köp för i år.
SB-nr 8505, 94 kr
3/5p Tegnér & Son Alkoholfri 0,5%
Bästa alkoholfria! Tegnér & Son har sannerligen lyckats med sin alkoholfria glögg som ger dig sockergrillade röda äpplen, kardemumma, bär, kanel och kaffe. Sötman balanseras fint ut i finishen genom att förvandlas till en rund kryddig saffransbulle!
SB-nr 11902, 34 kr
3/5p Blossa Äppelglögg 15%
Ett experiment av Äppelvin, Muscatelvin och spetsad med Calvados. Fina äppeltoner med kanel, russin, vanilj, nejlika, sockertopp, Earl Grey-té och röda vinbär. Inte så traditionell kanske men absolut ett kul inslag för den som vill gå utanför ramen vid årets julfirande. Även god kyld.
SB-nr 91147, 129 kr (50 cl)
Okej glögg
2,5/5p Blossa Vinglögg 10%
Traditionell men inte heller så speciellt rolig. Klassisk kryddning med kryddstark nejlika, apelsin, choklad, kaffe, té och mandel. Dock är smakerna i denna inte så framstående utan ger mer plats för det söta vinet. Ingen glögg någon hatar, men inte heller det roligaste att servera.
SB-nr 4000, 87 kr
2/5p Blossa 19 Aloha 15%
Årets unika Blossa doftar först lite spännande med tropiska, torkade frukter. Tyvärr håller inte drycken länge och redan efter ett par små sippar inser panelen att denna utgåva inte är något man vill dricka speciellt mycket av. Obalans mellan torra frukter och socker. Kan möjligtvis vara rolig att servera som en överraskning innan den riktiga glöggen tas fram.
SB-nr 71822, 119 kr
Nej tack
1,5/5p Tegnér & Son Torr 12%
”1/3 så mycket socker som andra vinglöggar” står det skrivet om utgåvan på internet och när panelen får veta det på efterhand förklarar det mycket gällande smaken och vi gillar initiativet. Men tyvärr lyfter inte ”Torr” alls även om namnet inte ljuger – det är som att dra en träplanka över tungan tills den är torrare än en varm dag i Saharaöknen.
SB-nr 91189, 85 kr
1,5/5p Blossa Alkoholfri 0,5%
För den som gillar varm saft. SB-nr 1968, 33 kr
1/5p Gin & Tonic Glögg 15%
Vad besvikna vi blev. Stockholms Bränneri vann bara för några veckor sedan bästa Gin här på The Spirits News och denna utgåva såg på pappret så spännande ut, framförallt i sin kombination med äppelmust. Mixen blir en flopp och ginen och äppeldrycken lever eget liv i form av spritig kryddblandning ena sekunden och avslagen äppelsaft den andra.
SB-nr 81214, 167 kr (50 cl)
Vi måste också få nämna två duktiga sorter som inte längre går att få tag på. Visst imponerar Blossas temaglögg 1895 men den når inte riktigt fram till 2017 års jubileumsutgåva 1917 som får 4,5 poäng. Och Tegnér & Son har såklart sålt slut av Esaias som får 4 poäng. Lyckliga är de som har dessa flaskor hemma!
I panelen satt Johan Tanner, Daniel Speijer, Fredrik Bodestedt, Elin Kvarnström, Daniel Hamberg, Sandra Backlund, Louis Reps och Carl Lönndahl. Högsta och lägsta betyg har räknats bort.