Glöggtipset Glögg-genren utvecklas i rasande takt. Och den stora omgörningen (och den godaste) står landets ginfabrikörer för. De första försöken var lite knackiga och kantiga.
Uppgiften är svårare än man tror. Viktigast är sockerskjutsen som ger kropp, trollar bort spritsmaken och gör glöggen sådär härligt mullig i varmt tillstånd. Sedan ska ju en glögg smaka jul med de rätta kryddorna, annars blir det bara en odefinierad likör.
Glögg baseras på vin. Rödvinet spritas upp med neutral starksprit medan vitvinet (ibland i alla fall) pimpas med whisky eller cognac. För en ginmakare som vill göra något med sin kantiga enbärskryddade sprit är vin ingen vidare idé, om man vill jobba naturligt och slippa tillsätta för mycket vitt socker.
Gotlands Ginfabrik har träffat bulls eye i sitt recept. Det visade man förra året då glöggen krossade allt motstånd i vårt stora glögg-test. Uppmuntrade av förra årets framgångar har man i år färdigställt 5000 flaskor glögg.
Frånvaron av vitt vin men desto mer trädgårdsäpplen i trakten avgjorde saken. Av äpplena har must framställts, berättar ginmakare Mathias Jöhnk:
– Smaken är fantastisk men musten blir ju så grumlig, det ser inte bra ut. Den får klarna i stillhet genom att fruktköttet sjunker till botten. Brygden ser fortfarande ut som juice.
Det är i nästa steg magin sker. Juicen får sjuda vid 80-90°C en kort stund i en jättestor gryta med kanel, kardemumma, ingefära och färska apelsinskal.
– Efter uppkoket får dekokten stå och dra och svalna knappa timmen. Väntar man för länge blir det för beskt av skal och kryddor. Första gången hade vi för mycket kanel som tog över. Men nu är kryddningen perfekt balanserad.
Sedan blandas kryddmusten med Gotlands egna dry gin och man kan tro att allt är klart?
– När vi provade ut receptet upptäckte vi att om man bara blandar i gin blir glöggen lite för rund, smaken blev mjäkig. Lösningen blev att toppa upp blandningen med päronsprit, som ger drycken lite fruktspritskärpa.
Päronbrännvinet kommer från Boge bränneri på ön och smakar lite som grappa, skvätten ger ginglöggen en välbehövlig push. Bara 5% päronsprit ingår. Grunden består av 50% julkryddad must mixad med 45% Gotlandsgin, vilket landar alkoholhalten på modiga 20,1%.
Jämfört med förra året har årets version fått mer smak av syrligt äpple och man har filtrerat musten bättre, påpekar Mathias Jöhnk:
– 2023 års glögg är elegantare tycker jag, den har lite mer fräschör. Glöggen fortsätter att mogna på flaskan och syran lägger sig gradvis så det är inte enkelt att jämföra årgångarna.
Rumstemperad doftar ginglöggen fylligt av vetebullar och jäst äppelmust med lätt touch av gin. Smaken är fruktjosigt saftig av äppelmust, efterhand vetebullar och kanel, mot slutet kakigt torrare. Torr, kort eftersmak med kanelstick och en fläkt av enbär.
Den här ginglöggen ska värmas upp precis som en traditionell glögg, då lyfts smakerna till skyarna. Doften lever upp. Stor sötaktig äppelfallfrukt med päronbrandy i kanten, i basen fylliga vetebullar. En djup karaktär som sticker ut bland vanliga glöggsorter.
Uppvärmd framträder en mustig söt smak av äppelpaj som strax blir mer syrlig a la äppelkompott. Samtidigt häftigt gindriv med mineraler som stramar till smakupplevelsen och gör den vuxnare.
Eftersmaken görs ren, lätt och kort av torra julkryddor som mynnar i kanelpuder och lite smörig choklad. Så befriande osöt eftersmak, man blir såå glad. Det är naturligtvis gindosen ihop med kärvheten hos äppelmusten som snabbt torkar upp, utan att krocka med julkryddan.
En gåva till spritdrickaren som har svårt för översötad lågalkoholig glögg. Fast även om alkoholstyrkan är hög märks det inte mer än att strukturen är mer solid än vanlig glögg, och att sockerhalten blir lättare att hantera.
– Allting med glöggen är naturligt. Vi tillsätter ytterst begränsat med socker, det mesta av sötman kommer från musten. Uppmätt söthalt är 68 gram per liter vilket är mycket mindre än storsäljarna som går i taket över 160 gram!
Ändå upplevs glöggen tillräckligt söt för att bygga kropp och leverera en stor, fullpackad glöggsmak med inbyggt gindriv och en härligt torrare julkryddig finish. Med andra ord perfekt för spritälskare.
Gotlands ginglögg serveras uppvärmd som den är, kanske med en skvätt äppelmust om man vill dämpa alkoholen som kan sticka iväg lite vid uppvärmning. I festligare sammanhang rekommenderas vår juliga variant med grädde och smulad pepparkaka ovanpå.
Eller för en twist på jultemat, prova att toppa med lättsaltat kardemummasocker. Det salta kontrasterar julkryddorna och glöggens sötma/syra på ett fantastiskt sätt.
Många av de som köper en ginbaserad glögg är ju ginälskare och kommer helt säkert att testa drycken kyld. Det coola är att iskall ginlögg behåller sitt sötdriv, glöggen blir dessutom syrligare a la äppelmos med torrare ginsting sent. Eftersmaken blir också friskare, lättsam och flärdfull med lite enbär och koriander.
Det här öppnar cocktail-dörren på vid gavel. Att använda ginglögg som bas i en kyld drink har dubbel nytta eftersom sötman och alkoholen redan finns där från start. Vill man ha en kortare starkare drink är det bara att fylla på med Gotland Dry Gin. Prova dig fram, skål!
• Gotlands Ginfabrik Ginglögg 20,1% | SB-nr 32109, 269 kr (50 cl)
• Gotlands Ginfabrik Dry Gin 42,1% | SB-nr 38063, 359 kr (50 cl)
Ginglögg on the Rocks
- 5-6 cl Gotland Ginglögg
- isblock
Hacka fram ett isblock som fyller ett tumbler-glas, fyll upp med ginglögg, servera!
Juligt varm Ginglögg
- 10 cl Gotland Ginglögg
- 2-3 cl äppelmust + lite socker (beroende på hur syrlig musten är)
- lättvispad grädde
- smulad pepparkaka eller lättsaltat kardemumma-socker
Värm upp glögg och must utan att det börjar koka. Toppa med lättvispad grädde. Garnera med smulad pepparkaka. Alternativt strö över en nypa lättsaltat kardemumma-socker.
Glögg Martini by Gotland
- 5 cl Gotland Dry Gin
- 1,5 cl Gotland Ginglögg
- stänk kardemummaolja (ev)
- äppelbitar
Rör gin och glögg (samt eventuellt kardemummaolja) med is och sila i martini-glas. Garnera med äppelbitar. Sippa och njut!