Reviews Paul John är den ”nya” indiern som väcker uppmärksamhet här i Europa. Amrut har funnits länge nu och med Paul John flyttas gränserna för hur bra indisk maltwhisky kan bli. Båda kokar nästan bort i sina fat i Indiens heta klimat. Paul John ligger dessutom vid havet i Goa där fuktigheten också slår rekord. För att skydda faten gräver man ner sina lagerhus halvvägs ner i marken. Ändå avdunstar bortåt 10% årligen. Kornet som odlas svalare klimat i trakterna av Himalaya är proteinrikt och har en smörig fet effekt på whiskyn. Det går ju åt massor av vatten för att göra whisky och i tropiska Goa regnar det ofta. Regnvattnet gör man alltså whisky på.
De båda fatvarianterna är lagrad 7 år. Först på bourbon barrels i 5 år, sedan 2 år på sherryfat. Malten är helt orökt. Buteljeringsstyrkan är 48%. För några veckor sedan släpptes PX-versionen, alltså den söta sherrystilen Pedro Ximenéz.
Det luktar potatisskal och papplåda med farin och torkad frukt därunder, kanske lite vaniljsötma. Aromen är liten och instängd – verkligen apart.
Stor expansiv sherrymun med exotiska lychee-toner och lite krusbär, mot slutet oljig mjölkchoklad. Avslutet har kumquats och kiwi indränkt i syrup, efter en stund breder sherryn ut sig, en fet starkvinskänsla med oljiga slängar och värme som förlänger.
Vattnet normaliserar näsan och lyfter dessutom anrättningen. Det luktar sotig chokladkräm med lemonad under. Smaken är sävligt storlagen och komplex med irrande frukter. Sent spirituell mineralvatten-ton a la Himalaya-salt sötad av honung. Lång lågmäld finish med mer ek, i förstone lagerblad, sedan vaggande choklad-toner, under fruktkräm och sherry.
“Spännande indier på PX-fat. händelserik mun, apart doft, dominant sherry-finish. Lite vatten drar fram ek som balanserar — nu är whiskyn hemma!”
Detta är en spännande indier. Det händer mycket munnen, nosen är förvisso apart och eftersmaken domineras av sherryn. Men vattenskvätten ökar ekdosen och allt blir till det bättre.
Aktuella oloroso-versionen levererar såklart big time – vilket olorosofat gör inte det – men inte utan skruvande med vattenskeden. Whiskyn går som tåget fram till eftersmaken då ungdomen skiner igenom. Måste vattnas, både sherryn och eken tar nya tag och skapar kärlek tillsammans. Whiskyn blir ett sherrypiller att döda för.
Men vi tar det från början vid 48%. Liten och syrligt svartvinbärssyltig sherry-nos. Eterisk ek under. Aningen skarp men såklart sherrybra.
Syltkaka i munnen som blir eterisk och sherrystor, mot slutet ännu större sherrykropp där syrliga svarta vinbär försöker få uppmärksamhet. Inpå eftersmaken bryter ungdomstoner igenom sherrytemat, farin/florsocker förstärker effekten, i basen kakig sötma och värme.
“Med vatten i oloroso-versionen tar både sherryn och eken tar nya tag och skapar kärlek tillsammans. Whiskyn blir ett sherrypiller att döda för.”
Vatten korrigerar whiskyn. Nosen blir mer sherry-sjungande med borstad ek i centrum. Ett perfekt lågmält sherry-proffs! Smaken är längre, rik sherry och torkad frukt förstärkt av röda frukter i botten, mot slutet coola metalliska övertoner plus aromatiskt finlir därunder.
Tjocka efterdyningar, oloroson sänker sig som balsam över whiskyn (och döljer ungdomen), aromatisk ek balanserar. Eftersmaken är nu urgod, ingen besvärande beska i sikte. Perfekt den också, tack Paul john för upplevelsen!
Paul John Oloroso Select Cask 48%
89p Doft 22, Smak 23, Exit 22, Balans 22 660 flaskor, 3 butiker. SB-nr 40722, 798 kr
Paul John PX Select Cask 48%
91p Doft 22, Smak 24, Exit 22, Balans 23 360 flaskor, 5 butiker. SB-nr 40723, 898 kr