fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 28 februari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

God Goa-whisky på sherryfat

av Henrik Aflodal Esq
27 februari 2020


 Reviews    Paul John är den ”nya” indiern som väcker uppmärksamhet här i Europa. Amrut har funnits länge nu och med Paul John flyttas gränserna för hur bra indisk maltwhisky kan bli. Båda kokar nästan bort i sina fat i Indiens heta klimat. Paul John ligger dessutom vid havet i Goa där fuktigheten också slår rekord. För att skydda faten gräver man ner sina lagerhus halvvägs ner i marken. Ändå avdunstar bortåt 10% årligen. Kornet som odlas svalare klimat i trakterna av Himalaya är proteinrikt och har en smörig fet effekt på whiskyn. Det går ju åt massor av vatten för att göra whisky och i tropiska Goa regnar det ofta. Regnvattnet gör man alltså whisky på.

De båda fatvarianterna är lagrad 7 år. Först på bourbon barrels i 5 år, sedan 2 år på sherryfat. Malten är helt orökt. Buteljeringsstyrkan är 48%. För några veckor sedan släpptes PX-versionen, alltså den söta sherrystilen Pedro Ximenéz.

Det luktar potatisskal och papplåda med farin och torkad frukt därunder, kanske lite vaniljsötma. Aromen är liten och instängd – verkligen apart.

Stor expansiv sherrymun med exotiska lychee-toner och lite krusbär, mot slutet oljig mjölkchoklad. Avslutet har kumquats och kiwi indränkt i syrup, efter en stund breder sherryn ut sig, en fet starkvinskänsla med oljiga slängar och värme som förlänger.

Vattnet normaliserar näsan och lyfter dessutom anrättningen. Det luktar sotig chokladkräm med lemonad under. Smaken är sävligt storlagen och komplex med irrande frukter. Sent spirituell mineralvatten-ton a la Himalaya-salt sötad av honung. Lång lågmäld finish med mer ek, i förstone lagerblad, sedan vaggande choklad-toner, under fruktkräm och sherry.

“Spännande indier på PX-fat. händelserik mun, apart doft, dominant sherry-finish. Lite vatten drar fram ek som balanserar — nu är whiskyn hemma!”

Detta är en spännande indier. Det händer mycket munnen, nosen är förvisso apart och eftersmaken domineras av sherryn. Men vattenskvätten ökar ekdosen och allt blir till det bättre.

Aktuella oloroso-versionen levererar såklart big time – vilket olorosofat gör inte det – men inte utan skruvande med vattenskeden. Whiskyn går som tåget fram till eftersmaken då ungdomen skiner igenom. Måste vattnas, både sherryn och eken tar nya tag och skapar kärlek tillsammans. Whiskyn blir ett sherrypiller att döda för.

Men vi tar det från början vid 48%. Liten och syrligt svartvinbärssyltig sherry-nos. Eterisk ek under. Aningen skarp men såklart sherrybra.

Syltkaka i munnen som blir eterisk och sherrystor, mot slutet ännu större sherrykropp där syrliga svarta vinbär försöker få uppmärksamhet. Inpå eftersmaken bryter ungdomstoner igenom sherrytemat, farin/florsocker förstärker effekten, i basen kakig sötma och värme.

“Med vatten i oloroso-versionen tar både sherryn och eken tar nya tag och skapar kärlek tillsammans. Whiskyn blir ett sherrypiller att döda för.”

Vatten korrigerar whiskyn. Nosen blir mer sherry-sjungande med borstad ek i centrum. Ett perfekt lågmält sherry-proffs! Smaken är längre, rik sherry och torkad frukt förstärkt av röda frukter i botten, mot slutet coola metalliska övertoner plus aromatiskt finlir därunder.

Tjocka efterdyningar, oloroson sänker sig som balsam över whiskyn (och döljer ungdomen), aromatisk ek balanserar. Eftersmaken är nu urgod, ingen besvärande beska i sikte. Perfekt den också, tack Paul john för upplevelsen!

Paul John Oloroso Select Cask 48%

 89p   Doft 22, Smak 23, Exit 22, Balans 22  660 flaskor, 3 butiker.  SB-nr 40722, 798 kr

Paul John PX Select Cask 48%

 91p   Doft 22, Smak 24, Exit 22, Balans 23  360 flaskor, 5 butiker.  SB-nr 40723, 898 kr

 

Senaste nytt

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Bröderna Singh ska bygga mer traditionellt destilleri i Port Ellen

Nyheter
tor 5:52

Så här smakar Barcelós prestige-rom ONYX!

Nyheter
ons 13:19

Scotch i fritt fall, tappar 13 miljarder kr i export

Nyheter
tis 5:34

Purity vodka ska få ett lyft i Sverige med Berntson

Nyheter
mån 5:18

Japansk whisky får äntligen sitt regelverk!

Nyheter
tis 9:08

Tillaga favoritsemlan med Baileys i grädden!

Nyheter
tis 5:22

Fira fettisdagen med semmel-cocktails!

Drinkar
fre 5:10

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.