Årskrönikan Spritåret 2021 har varit lika angenämt som alla år dessförinnan. Ädla destillat är något som allt fler lär sig uppskatta. Du som läser detta är en av oss.
Den här årskrönikan tar upp några av de fröjder som landat på The Spirits News redaktion under året. Brandy, rom, whisky som man ska unna sig själv eller ge bort till en behövande vän!
De finaste och dyraste bruna destillaten är långlagrade. De destillerier som ids vänta ut sina destillat i många och långa år på fat tar också betalt.
Vilket ju är bra efter som det hämmar efterfrågan något. Så att du och jag kan gå och handla när andan faller på och veta att flaskan fortfarande står kvar på hyllan.
En brandy för dryga 35 000 kr som lyckats fylla 100 år går fortfarande att köpa på Systembolaget. Eller en calvados lagrad på bourbonfat (som egentligen inte är tillåtet) för 549 kr. En summa som i whiskykretsar uppfattas som en spottstyver men för calvados-fans kan tyckas oöverkomligt.
Finrom från Bacardi vankas också, men då hundringen billigare. Den ska drickas hastigt nedkyld vilket ger ”sockerdrycken” härligt bett.
Självklart behöver man inte vänta särskilt många år för att ut något gott ur faten. Det vet asiaterna som med sitt intensiva klimat kan snabblagra spriten.
Det är tur att japanerna bor där de bor eftersom hemmapubliken tömt lagren med långlagrat och lämnat kvar ung whisky som ändå kommit mål. Passa på att köpa hem Nikkas superblend. Där lägger man ner toppkvalitet i whiskyväg.
Eller varför inte testa en ”riswhisky” lagrad på sherryfat – kreativiteten är det minsann inget fel på! Annars är det Indien som är hetaste whiskylandet i Fjärran östern. Paul John heter stjärnan som serverar sötrökwhiskyn Bold.
I Sverige är det nya Agitator som håller fanan högst när det gäller korttidslagrad sprit. Deras första standardwhisky som bara legat drygt 3 år i fat imponerar och borde vara gemene mans huswhisky.
I Skottland är det ödestilleriet Raasay som rönt störst uppmärksamhet under året för sin nya ”ungwhisky”. Knepet är att kombinera olika sprit- och fattyper ochs göra en ”blend” fast på 100% maltkorn. Precis som svenskarna gjort. Då blir det bra.
På röksidan har snacket gått kring 50%-iga Finlaggan som är en osande rökig Islay-whisky framtagen för den svenska marknaden. För ynka 388 riksdaler får man ett rökmonster. En kommande huswhisky för rökfreaks? Snällare och potentiellt ”godare” är Arran sherryfatslagrade rökwhisky. Fruktrökwhisky när den är som bäst.
En annan kandidat till huswhisky-titeln är Aberlour nya 14-åring. Där man skruvat ner sherryinslaget och släppt fram destillerikaraktären mer. Försvinnande god som alla Aberlours men ändå lite stramare.
En mer krävande sherryinfluerad whisky är Glen Scotias jul- och nyårsutgåva som har en stramhet värdig Campbeltown. En old school-whisky man bänkar sig med framför brasan vintertid.
Men mest karaktär har nog ändå Tomatins fem kombinerade singelfat från 2011. Stark och koncentrerad i smakerna men ändå tillräckligt folklig för att tilltala allehanda spritälskare.
Ta med dig några av dessa flaskor in i ett nytt underbart spritår – 2022!