fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 30 maj 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features Krönikan

ÅRSKRÖNIKAN – Årets godaste destillat!

av Henrik Aflodal
22 december 2021


 Årskrönikan    Spritåret 2021 har varit lika angenämt som alla år dessförinnan. Ädla destillat är något som allt fler lär sig uppskatta. Du som läser detta är en av oss.

Den här årskrönikan tar upp några av de fröjder som landat på The Spirits News redaktion under året. Brandy, rom, whisky som man ska unna sig själv eller ge bort till en behövande vän!

De finaste och dyraste bruna destillaten är långlagrade. De destillerier som ids vänta ut sina destillat i många och långa år på fat tar också betalt.

Vilket ju är bra efter som det hämmar efterfrågan något. Så att du och jag kan gå och handla när andan faller på och veta att flaskan fortfarande står kvar på hyllan.

En brandy för dryga 35 000 kr som lyckats fylla 100 år går fortfarande att köpa på Systembolaget. Eller en calvados lagrad på bourbonfat (som egentligen inte är tillåtet) för 549 kr. En summa som i whiskykretsar uppfattas som en spottstyver men för calvados-fans kan tyckas oöverkomligt.

Finrom från Bacardi vankas också, men då hundringen billigare. Den ska drickas hastigt nedkyld vilket ger ”sockerdrycken” härligt bett.

Självklart behöver man inte vänta särskilt många år för att ut något gott ur faten. Det vet asiaterna som med sitt intensiva klimat kan snabblagra spriten.

Det är tur att japanerna bor där de bor eftersom hemmapubliken tömt lagren med långlagrat och lämnat kvar ung whisky som ändå kommit mål. Passa på att köpa hem Nikkas superblend. Där lägger man ner toppkvalitet i whiskyväg.

Eller varför inte testa en ”riswhisky” lagrad på sherryfat – kreativiteten är det minsann inget fel på! Annars är det Indien som är hetaste whiskylandet i Fjärran östern. Paul John heter stjärnan som serverar sötrökwhiskyn Bold.

I Sverige är det nya Agitator som håller fanan högst när det gäller korttidslagrad sprit. Deras första standardwhisky som bara legat drygt 3 år i fat imponerar och borde vara gemene mans huswhisky.

I Skottland är det ödestilleriet Raasay som rönt störst uppmärksamhet under året för sin nya ”ungwhisky”. Knepet är att kombinera olika sprit- och fattyper ochs göra en ”blend” fast på 100% maltkorn. Precis som svenskarna gjort. Då blir det bra.

På röksidan har snacket gått kring 50%-iga Finlaggan som är en osande rökig Islay-whisky framtagen för den svenska marknaden. För ynka 388 riksdaler får man ett rökmonster. En kommande huswhisky för rökfreaks? Snällare och potentiellt ”godare” är Arran sherryfatslagrade rökwhisky. Fruktrökwhisky när den är som bäst.

En annan kandidat till huswhisky-titeln är Aberlour nya 14-åring. Där man skruvat ner sherryinslaget och släppt fram destillerikaraktären mer. Försvinnande god som alla Aberlours men ändå lite stramare.

En mer krävande sherryinfluerad whisky är Glen Scotias jul- och nyårsutgåva som har en stramhet värdig Campbeltown. En old school-whisky man bänkar sig med framför brasan vintertid.

Men mest karaktär har nog ändå Tomatins fem kombinerade singelfat från 2011. Stark och koncentrerad i smakerna men ändå tillräckligt folklig för att tilltala allehanda spritälskare.

Ta med dig några av dessa flaskor in i ett nytt underbart spritår – 2022!

Sida 1 av 14
12...14Nästa

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.