Årskrönikan Spritåret 2022 har varit lika angenämt som alla år dessförinnan. Ädla destillat är något som allt fler lär sig uppskatta. Du som läser detta är en av oss.
Den här årskrönikan tar upp några av de fröjder som landat på The Spirits News redaktion under året. Brandy, rom, whisky som man ska unna sig själv eller ge bort till en behövande vän!
De finaste och dyraste bruna destillaten är långlagrade. De destillerier som ids vänta ut sina destillat i många och långa år på fat tar också betalt.
Vilket ju är bra efter som det hämmar efterfrågan något. Så att du och jag kan gå och handla när andan faller på och veta att flaskan fortfarande står kvar på hyllan.
När 2022 nu summeras måste vi bara lyfta några väldigt gamla maltwhiskys. Jag har ju druckit världens äldsta whisky, en 80-årig Glenlivet, men Glen Grant från 1957, som bara är 64 år, måste vara den äldsta whiskysmak jag fått.
Full av gammelek men inte tungrodd utan mer av sävliga trögrörliga estrar som släpar sig fram. 80 papp kostar sista flaskan på svensk mark som står på hyllan i en Systembolagsbutik i Stockholm.
För hälften av pengarna får man istället en 43-årig Talisker, den äldsta som givits ut. Som brukligt är med Diageo-whisky svämmar tappningen över av distingerade estrar och i eftersmaken finns faktiskt lite pepprighet.
Men bäst av alla i år är Benromachs 40-åring. Med vatten i glaset en smak man aldrig kommer att glömma. Utomvärldslig, sävligt vaggande skalbeska med djupa estrar och bittersöta praliner i avslutet. 100% ärlig och uppriktig för sin ålder.
Bushmills 30-åriga irländare står inte långt efter i smakleverans. En bergodalbana av gammelestrar och mastig ekbeska. En av de bästa irländare som givits ut och jämfört med ovanstående dyrgripar ändå överkomlig med en prislapp under 10 000 kr.
I mer normal prisklass finns den godaste whiskyn med lagom mycket ek. Bäst i årets upplaga av Special Releases är 16-åriga Cardhu. Det handlar om serien som serverar ett urval av de bästa faten som Diageo förfogar över. Vågat lagrad på romfat som breddar destillatets inneboende malt- och äppeltema.
På rökfronten bjuder Lagavulin upp till sötbelamrad rökdans med sin 12-åring som fått en rökboost tack vare lagring på jungfruekfat.
Mer rök kommer från Isle of Mull och Ledaig som modigt doppat sin whisky i spanska rödvinsfat. Lite oväntat är det geléfigurer och fruktkompott som klär upp tonerna av tjärbeck och oljig torvrök.
Rom är något fler borde lära sig uppskatta. Alltså den osötade versionen där bara faten påverkar slutresultatet. Rom behöver inte komma från Karibien. På sätt och vis blir det mer spännande med rommakare som är satelliter och inte nödvändigtvis verkar i en tradition.
Som Saint Aubin på Mauritius där man gör en pot still-rom i agricole-skolan som ändå är härligt estrig. En flaska för nördar såväl som nyfikna, oerfarna.
Enklare att komma till tals med är en kolonnpannedestillerad 17-åring från El Salvador. All denna ek som hotar den relativt tunna spritens överlevnad blir vattnad ett romkonstverk att häpna över. Måste-köp för alla som längtar efter att bli förälskade i rom på riktigt.
Cognac är brandyn framför andra. Våga testa något verkligt exklusivt bortom allfartsvägarna och de stora varumärkena. A.E. Dor är en oberoende buteljerare som lägger ner fat utan egen panna. Vad sägs om knappa 2000 kr för 35-årig sprit? Som dessutom smakar som av en främmande värld.
De flesta dricker ju blended whisky. Ofta över is och då gör gamle Johnnie Walker Red Label jobbet bra. Men dricker du rent är nya svenska blenden från Agitator ett självklart val. Frejdigt rökig med lemonad-sötma och en salt gummi-vibe.
I den gamla svenska paradgrenen Canadian Whisky finns numera fina grejor att upptäcka. Glöm Lord Calvert och Black velvet och köp hem J.P. Wisers 23-åriga blend. Det märkvärdiga är att whiskyn är tappad vid fatstyrka. Både arom och smak är ekmättad så det förslår men lite vatten får smakerna att veckla ut sig. Efter en stund vet man knappt vad som är i glaset, en singelmalt eller en armagnac?
Årets stora cocktailupplevelser har whisky som spritbas. Vårt Whiskey & Cola-projekt där vi testat Coca-Colas premium-läsk mot Jack Daniel’s har landat några riktiga höjdar-drinkar. Häftigast blir det med Single Barrel som också är lite starkare med sina 45%. Som standalone en tyngre och mäktigare whiskey och ihop med special-cola next level i drinksammanhang.
En riktigt cool Old Fashioned gör vi på irländsk maltwhiskey istället för bourbon. Sexton som tas ur oloroso sherryfat skapar en smakupplevelse utöver det vanliga ihop med chokladbitter och en skvätt äkta sherry.
Med fruktwhiskyn Spearhead från Loch Lomond gör vi en tropisk drink signerad mixolog Aron Firouzbakhsh Larsson på baren Rumble/Sway. En galet god och läskande kreation som funkar året om.
En årskrönika utan ett cigarr-tips blir ofullständig. Så gå in i rökrummet och tänd upp lyxgarren Yamasá. Visst, den kostar över 300 kr men det är den värd. Spill en maltwhisky eller en rom och landa i upplevelsen. Kontemplera över ett 2022 som varit rätt fantastiskt för alla som älskar ädla destillat.
Dryckes-året 2023 står för dörren och kommer att bli lika ljuvligt. Skål!