fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 3 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features Krönikan

ÅRSKRÖNIKAN – Årets godaste destillat!

av Henrik Aflodal
30 december 2022


 Årskrönikan    Spritåret 2022 har varit lika angenämt som alla år dessförinnan. Ädla destillat är något som allt fler lär sig uppskatta. Du som läser detta är en av oss.

Den här årskrönikan tar upp några av de fröjder som landat på The Spirits News redaktion under året. Brandy, rom, whisky som man ska unna sig själv eller ge bort till en behövande vän!

De finaste och dyraste bruna destillaten är långlagrade. De destillerier som ids vänta ut sina destillat i många och långa år på fat tar också betalt.

Vilket ju är bra efter som det hämmar efterfrågan något. Så att du och jag kan gå och handla när andan faller på och veta att flaskan fortfarande står kvar på hyllan.

När 2022 nu summeras måste vi bara lyfta några väldigt gamla maltwhiskys. Jag har ju druckit världens äldsta whisky, en 80-årig Glenlivet, men Glen Grant från 1957, som bara är 64 år, måste vara den äldsta whiskysmak jag fått.

Full av gammelek men inte tungrodd utan mer av sävliga trögrörliga estrar som släpar sig fram. 80 papp kostar sista flaskan på svensk mark som står på hyllan i en Systembolagsbutik i Stockholm.

För hälften av pengarna får man istället en 43-årig Talisker, den äldsta som givits ut. Som brukligt är med Diageo-whisky svämmar tappningen över av distingerade estrar och i eftersmaken finns faktiskt lite pepprighet.

Men bäst av alla i år är Benromachs 40-åring. Med vatten i glaset en smak man aldrig kommer att glömma. Utomvärldslig, sävligt vaggande skalbeska med djupa estrar och bittersöta praliner i avslutet. 100% ärlig och uppriktig för sin ålder.

Bushmills 30-åriga irländare står inte långt efter i smakleverans. En bergodalbana av gammelestrar och mastig ekbeska. En av de bästa irländare som givits ut och jämfört med ovanstående dyrgripar ändå överkomlig med en prislapp under 10 000 kr.

I mer normal prisklass finns den godaste whiskyn med lagom mycket ek. Bäst i årets upplaga av Special Releases är 16-åriga Cardhu. Det handlar om serien som serverar ett urval av de bästa faten som Diageo förfogar över. Vågat lagrad på romfat som breddar destillatets inneboende malt- och äppeltema.

På rökfronten bjuder Lagavulin upp till sötbelamrad rökdans med sin 12-åring som fått en rökboost tack vare lagring på jungfruekfat.

Mer rök kommer från Isle of Mull och Ledaig som modigt doppat sin whisky i spanska rödvinsfat. Lite oväntat är det geléfigurer och fruktkompott som klär upp tonerna av tjärbeck och oljig torvrök.

Rom är något fler borde lära sig uppskatta. Alltså den osötade versionen där bara faten påverkar slutresultatet. Rom behöver inte komma från Karibien. På sätt och vis blir det mer spännande med rommakare som är satelliter och inte nödvändigtvis verkar i en tradition.

Som Saint Aubin på Mauritius där man gör en pot still-rom i agricole-skolan som ändå är härligt estrig. En flaska för nördar såväl som nyfikna, oerfarna.

Enklare att komma till tals med är en kolonnpannedestillerad 17-åring från El Salvador. All denna ek som hotar den relativt tunna spritens överlevnad blir vattnad ett romkonstverk att häpna över. Måste-köp för alla som längtar efter att bli förälskade i rom på riktigt.

Cognac är brandyn framför andra. Våga testa något verkligt exklusivt bortom allfartsvägarna och de stora varumärkena. A.E. Dor är en oberoende buteljerare som lägger ner fat utan egen panna. Vad sägs om knappa 2000 kr för 35-årig sprit? Som dessutom smakar som av en främmande värld.

De flesta dricker ju blended whisky. Ofta över is och då gör gamle Johnnie Walker Red Label jobbet bra. Men dricker du rent är nya svenska blenden från Agitator ett självklart val. Frejdigt rökig med lemonad-sötma och en salt gummi-vibe.

I den gamla svenska paradgrenen Canadian Whisky finns numera fina grejor att upptäcka. Glöm Lord Calvert och Black velvet och köp hem J.P. Wisers 23-åriga blend. Det märkvärdiga är att whiskyn är tappad vid fatstyrka. Både arom och smak är ekmättad så det förslår men lite vatten får smakerna att veckla ut sig. Efter en stund vet man knappt vad som är i glaset, en singelmalt eller en armagnac?

Årets stora cocktailupplevelser har whisky som spritbas. Vårt Whiskey & Cola-projekt där vi testat Coca-Colas premium-läsk mot Jack Daniel’s har landat några riktiga höjdar-drinkar. Häftigast blir det med Single Barrel som också är lite starkare med sina 45%. Som standalone en tyngre och mäktigare whiskey och ihop med special-cola next level i drinksammanhang.

En riktigt cool Old Fashioned gör vi på irländsk maltwhiskey istället för bourbon. Sexton som tas ur oloroso sherryfat skapar en smakupplevelse utöver det vanliga ihop med chokladbitter och en skvätt äkta sherry.

Med fruktwhiskyn Spearhead från Loch Lomond gör vi en tropisk drink signerad mixolog Aron Firouzbakhsh Larsson på baren Rumble/Sway. En galet god och läskande kreation som funkar året om.

En årskrönika utan ett cigarr-tips blir ofullständig. Så gå in i rökrummet och tänd upp lyxgarren Yamasá. Visst, den kostar över 300 kr men det är den värd. Spill en maltwhisky eller en rom och landa i upplevelsen. Kontemplera över ett 2022 som varit rätt fantastiskt för alla som älskar ädla destillat.

Dryckes-året 2023 står för dörren och kommer att bli lika ljuvligt. Skål!

Sida 1 av 17
12...17Nästa

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • WHISKYMAKANDE — 200 år gammalt korn ska bli whisky hos Holyrood i Edinburgh som vill återupptäcka hur whisky från förr smakade. Även Golden Promise som var en tongivande kornsort på 1960-talet då Macallan använde den ska testas. Mer smak finns att hämta i gamla kornvarianter än de nya mer effektiva sorterna.

https://spiritsnews.se/gamla-kornsorter-i-skotsk-whisky/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.