fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 3 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Drinkar

Gör egen whiskyglögg på Glen Moray Chardonnay Cask!

av Henrik Aflodal
9 december 2022

 Drinktipset    Whiskyglögg är nog det godaste människan kommit på. I alla fall för en svensk. Spritälskare ska tilläggas. Men att blanda samman en glödgad whiskydrink är inte helt enkelt. Man vill ju ha den där spritskärpan som vanlig starkvinsglögg saknar.

En whiskyglögg måste smaka whisky, annars backar man tillbaka till starkvins-läge och det duger inte. Spriten ska bränna lagom mycket så man förstår att det här är på riktigt: ”Jag dricker verkligen en ’mulled’ whisky”.

Men det kanske ändå är vinet som är det viktigaste. Vitt såklart. Med whisky tillsatt blir färgen härligt gyllene. Rödvinstraditionen går långt tillbaka. Romarna kryddade sitt rödvin. Surt rödvin blev ju godare med lite sötma och framförallt kryddor.

Nu i juletid vill man värma sig med något gott. Kan man göra en varm julig drink på maltwhisky? En toddy kanske. Jodå, det är väl ungefär vad vi åstadkommit, fast på en annan skala, och på en mycket högre nivå.

Glödgat vin är som sagt ett gammalt beprövat sätt att få ner undermåligt rödtjut. Men låt oss och vända på det. Och inte maskera ett misslyckande utan gå all-in för att åstadkomma en höjdare smakmässigt.

En spritglögg uppbackat av bra vin som inte är sockrad intill fördumning är vägen framåt. Tydligt glöggkryddad men inte överspelad.

Vitt vin är alltså medspelaren, det röda har inget att hämta om målet är att lira med whiskysmakerna och frammana frukten i destillatet.

Whiskyglögg i den här klassen går inte att köpa. Som man se av vårt blindtest av glögg hamnar sorterna med whisky i sig i botten av skalan.

Det beror till del på att man inte vet hur glöggen ska göras, och i vissa fall använder bulkwhisky. Vi har valt att jobba med Glen Morays maltwhisky lagrad på Chardonnay-fat. Ingen rök som står i vägen, och en flödande men lätt fruktighet befordrad av vitvinsfaten.

Basvinet är ett italienskt Pinot Griglio-vin från Trentino med hög fruktsyra. Det går bra med andra viner också. Det viktiga är syrligheten. För när man tillsätter socker uppstår en sprudlande frukt-effekt.

Ihop med just denna maltwhiskys enastående fruktprofil byggs en karaktär som bejakar glöggtraditionen och pekar finger åt den sträva rödvinskadern.

Sockermängden i en glögg av den här kvaliteten måste hållas nere. Vi tillsätter 80 gram per liter. Vilket är hälften av den kommersiella rödvinsglöggen som går upp till 160 gram.

Socker skänker glöggen kropp och förlöser frukttonerna. Men när man jobbar med maskulin maltwhisky är det där med kroppen bara förnamnet. Vår glögg är mullig och fyllig på ett sätt du bara kan drömma om.

Men socker förtar också spritskärpan. En riktig whiskyglögg måste som sagt få smaka spritigt av whisky annars är det fejk. Man kan tycka att vårt ”perfekt balanserade” recept är lite fegt.

Känn dig fri att öka på whiskydelen men då kommer också efterbeskan att stiga, inklusive eldigheten, och vinets fruktighet riskerar att köras över.

Glöggnärvaron i form av kryddningen är en delikat balansakt. En översötad glögg med övermåttan glöggfeeling vill man inte ha. Här är det whiskyn som ska skina. Men utan glögg-kryddor blir det lätt platt.

Kopiera vår kryddblandning av kanel, kardemumma, kryddnejlika. Den slår an tonen för genren. Eventuellt kan man addera en liten bit pomerans för att öka på spritbeskan. Den rökiga varianten tål mer, där handlar det om att maximera uttrycket på ett annat sätt.

Skaffa ingredienserna och gör den här varma drinken. Vi lovar att du kommer att bli mer än nöjd. För det finns inget godare än whiskyglögg. Jag vet av egen erfarenhet hur mäktig dekokten är. Årets glöggfest hos familjen Aflodal är välbesökt och smått legendarisk.

Visst, vi serverar 20-talet kommersiella glöggsorter också, både röda och vita. Men alla kommer för att smaka husets whiskyglögg. Det här receptet är ett en förfinad, kalibrerad variant.

Blanda ihop en flaska och bjud familj och vänner. En sådan jul det ska bli. Man kommer att tala om denna glögg i generationer. Det lovar vi, skål!

• Glen Moray Chardonnay Cask Finish 40% | SB-nr 83106, 299 kr
• Glen Moray Peated Single Malt 40% | SB-nr 446, 299 kr
• Terrazze Della Luna Pinot Grigio 2021 12,5% | SB-nr 2107, 89 kr

Så här smakar Glen Morays whiskyglögg

 4,5/5p    VARM: “Glen Morays whiskyglögg bjuder på häftiga kontraster – söt-vinig smak men torr varm whisky-eftersmak. Den godaste glögg du smakat!”   Ur den ångande koppen stiger en röt rik doft av torkad frukt som omges av smöriga, stickiga whiskyångor. Ovan anas kardemumma med kanel-stick. Stor rik, fyllig fruktsmak. Druvig start som blir äpplig och tropisk med smörig utgång, lätt värmande. Torrare whiskykryddig eftersmak som är ren och förvånansvärt lätt. I basen honung och brända mandlar. Läder-eterisk beska hänger kvar.

 4/5p   KYLD: “Serverad över is känns whiskyglöggen sötare än den är. Dessutom mer glögg-feeling. En mäktig after dinner-drink till fikon eller andra sötsaker. 100% gott!”   Druvig frisk doft. Fruktig sötstinn smak. Whiskykryddan kommer igång sent och gör drinken torrare kryddpepprig. Avslutningen är lång och kanelkryddig med lagom kardemumma-sötma – refreshing!

Glen Morays rökiga whiskyglögg

 4,25/5p    VARM: “Så cool söt whiskyglögg med pregnant rök-vibe! Inte för mycket utan sofistikerad med en perfekt kyss av rök.”   Oljig piprök stiger ur glaskoppen. Rökglöggen har en fyllig honungssötma med mulliga kardemumma-toner. En tung och mäktig odör. I munnen honung och torkad frukt med tropisk frukt under. Mot slutet tjock kardemumma och russin samt torvrök. Halvtorr piprökig eftersmak med eterisk nejlika och vibbar av liquid smoke. Lemonadsötma gör finishen friskt fruktig.

 4,5/5p   KYLD: “OMG vilken god cocktail på rökwhisky! Luktar 25-årig Islay-whisky och fruktröken i munnen är söt och djup med stigande röktoner. Kanelstämning i avslutet som har allvarlig rök. Drinken blir närapå Islay-lik vilket förvånar med tanke på den lilla mängden rökwhisky.”  Rökwhiskyglöggen doftar gammal rökrock, likt ett oljeställ. Tydliga torvrökstoner gömmer sig bakom bedagad frukt. Såsig fruktkaramellig smak av oljig torvrök. Halvvägs äppellemonad med kanelstick, Friskt fruktig smak. Lång halvtorr eftersmak med sockriga kaneltoner och en skön diesel-vibe av verkstadsgolv.

Två glas whiskyglögg

  • 9 cl vitt vin Terrazze Della Luna Pinot Grigio 2021 12,5%
  • 7 cl Glen Moray Chardonnay Cask 40%
  • 0,5 cl glöggmacerat
  • 1 msk/13 g socker

VARM: Blanda ingredienserna i mixerglas och rör omväxlande tills sockret löst sig. Det tar några minuter att få sockerkristallerna att brytas ner. Spill upp i glaskopp och värm i mikrovågsugn 10-15 sek tills glöggen är lagom varm. Servera med äppelskiva och/eller apelsin-slice.

KYLD: Blanda ingredienserna väl i mixerglas. Rör i omgångar till sockret löst sig, det tar 5-10 minuter. Häll glöggen i whisky-tumbler full med isbitar, rör om i 15 sek. Dekorera eventuellt med äppelskiva. Servera!

En flaska whiskyglögg

  • 75 cl vitt vin Terrazze Della Luna Pinot Grigio 2021 12,5%
  • 60 cl Glen Moray Chardonnay Cask 40%
  • 4,5 cl glöggmacerat
  • 110 g socker

Blanda ingredienserna och rör om tills sockret löst sig. Tappa upp på två flaskor.

Två glas rökig whiskyglögg

  • 9 cl vitt vin Terrazze Della Luna Pinot Grigio 2021 12,5%
  • 5 cl Glen Moray Chardonnay Cask 40%
  • 2,5 cl Glen Moray Peated Single Malt 40%
  • 0,5 cl glöggmacerat
  • 1 msk/13 g socker

VARM: Blanda ingredienserna i mixerglas och rör omväxlande tills sockret löst sig. Det tar några minuter att få sockerkristallerna att brytas ner. Spill upp i glaskopp och värm i mikrovågsugn 10-15 sek tills glöggen är lagom varm. Servera med äppelskiva och/eller apelsin-slice.

KYLD: Blanda ingredienserna väl i mixerglas. Rör i omgångar till sockret löst sig, det tar 5-10 minuter. Häll glöggen i whisky-tumbler full med isbitar, rör om i 15 sek. Dekorera eventuellt med apelsin-slice. Servera!

En flaska rökig whiskyglögg

  • 75 cl vitt vin Terrazze Della Luna Piont Grigio 2021 12,5%
  • 40 cl Glen Moray Chardonnay Cask 40%
  • 20 cl Glen Moray Peated Single Malt 40%
  • 4,5 cl glöggmacerat
  • 110 g socker

Blanda ingredienserna och rör om tills sockret löst sig. Tappa upp på två flaskor.

Glöggmacerat (5 cl)

  • 5 cl Glen Moray Chardonnay Cask 40%
  • 2 krm kardemumma-kärnor
  • 6 st kryddnejlikor
  • 4 cm hel kanelstång
  • ev. liten bit pomerans

Blanda i liten burk med lock. Låt stå ett dygn, sila av kryddorna.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.