Drinktipset Whiskyglögg är nog det godaste människan kommit på. I alla fall för en svensk. Spritälskare ska tilläggas. Men att blanda samman en glödgad whiskydrink är inte helt enkelt. Man vill ju ha den där spritskärpan som vanlig starkvinsglögg saknar.
En whiskyglögg måste smaka whisky, annars backar man tillbaka till starkvins-läge och det duger inte. Spriten ska bränna lagom mycket så man förstår att det här är på riktigt: ”Jag dricker verkligen en ’mulled’ whisky”.
Men det kanske ändå är vinet som är det viktigaste. Vitt såklart. Med whisky tillsatt blir färgen härligt gyllene. Rödvinstraditionen går långt tillbaka. Romarna kryddade sitt rödvin. Surt rödvin blev ju godare med lite sötma och framförallt kryddor.
Nu i juletid vill man värma sig med något gott. Kan man göra en varm julig drink på maltwhisky? En toddy kanske. Jodå, det är väl ungefär vad vi åstadkommit, fast på en annan skala, och på en mycket högre nivå.
Glödgat vin är som sagt ett gammalt beprövat sätt att få ner undermåligt rödtjut. Men låt oss och vända på det. Och inte maskera ett misslyckande utan gå all-in för att åstadkomma en höjdare smakmässigt.
En spritglögg uppbackat av bra vin som inte är sockrad intill fördumning är vägen framåt. Tydligt glöggkryddad men inte överspelad.
Vitt vin är alltså medspelaren, det röda har inget att hämta om målet är att lira med whiskysmakerna och frammana frukten i destillatet.
Whiskyglögg i den här klassen går inte att köpa. Som man se av vårt blindtest av glögg hamnar sorterna med whisky i sig i botten av skalan.
Det beror till del på att man inte vet hur glöggen ska göras, och i vissa fall använder bulkwhisky. Vi har valt att jobba med Glen Morays maltwhisky lagrad på Chardonnay-fat. Ingen rök som står i vägen, och en flödande men lätt fruktighet befordrad av vitvinsfaten.
Basvinet är ett italienskt Pinot Griglio-vin från Trentino med hög fruktsyra. Det går bra med andra viner också. Det viktiga är syrligheten. För när man tillsätter socker uppstår en sprudlande frukt-effekt.
Ihop med just denna maltwhiskys enastående fruktprofil byggs en karaktär som bejakar glöggtraditionen och pekar finger åt den sträva rödvinskadern.
Sockermängden i en glögg av den här kvaliteten måste hållas nere. Vi tillsätter 80 gram per liter. Vilket är hälften av den kommersiella rödvinsglöggen som går upp till 160 gram.
Socker skänker glöggen kropp och förlöser frukttonerna. Men när man jobbar med maskulin maltwhisky är det där med kroppen bara förnamnet. Vår glögg är mullig och fyllig på ett sätt du bara kan drömma om.
Men socker förtar också spritskärpan. En riktig whiskyglögg måste som sagt få smaka spritigt av whisky annars är det fejk. Man kan tycka att vårt ”perfekt balanserade” recept är lite fegt.
Känn dig fri att öka på whiskydelen men då kommer också efterbeskan att stiga, inklusive eldigheten, och vinets fruktighet riskerar att köras över.
Glöggnärvaron i form av kryddningen är en delikat balansakt. En översötad glögg med övermåttan glöggfeeling vill man inte ha. Här är det whiskyn som ska skina. Men utan glögg-kryddor blir det lätt platt.
Kopiera vår kryddblandning av kanel, kardemumma, kryddnejlika. Den slår an tonen för genren. Eventuellt kan man addera en liten bit pomerans för att öka på spritbeskan. Den rökiga varianten tål mer, där handlar det om att maximera uttrycket på ett annat sätt.
Skaffa ingredienserna och gör den här varma drinken. Vi lovar att du kommer att bli mer än nöjd. För det finns inget godare än whiskyglögg. Jag vet av egen erfarenhet hur mäktig dekokten är. Årets glöggfest hos familjen Aflodal är välbesökt och smått legendarisk.
Visst, vi serverar 20-talet kommersiella glöggsorter också, både röda och vita. Men alla kommer för att smaka husets whiskyglögg. Det här receptet är ett en förfinad, kalibrerad variant.
Blanda ihop en flaska och bjud familj och vänner. En sådan jul det ska bli. Man kommer att tala om denna glögg i generationer. Det lovar vi, skål!
• Glen Moray Chardonnay Cask Finish 40% | SB-nr 83106, 299 kr
• Glen Moray Peated Single Malt 40% | SB-nr 446, 299 kr
• Terrazze Della Luna Pinot Grigio 2021 12,5% | SB-nr 2107, 89 kr
Så här smakar Glen Morays whiskyglögg
4,5/5p VARM: “Glen Morays whiskyglögg bjuder på häftiga kontraster – söt-vinig smak men torr varm whisky-eftersmak. Den godaste glögg du smakat!” Ur den ångande koppen stiger en röt rik doft av torkad frukt som omges av smöriga, stickiga whiskyångor. Ovan anas kardemumma med kanel-stick. Stor rik, fyllig fruktsmak. Druvig start som blir äpplig och tropisk med smörig utgång, lätt värmande. Torrare whiskykryddig eftersmak som är ren och förvånansvärt lätt. I basen honung och brända mandlar. Läder-eterisk beska hänger kvar.
4/5p KYLD: “Serverad över is känns whiskyglöggen sötare än den är. Dessutom mer glögg-feeling. En mäktig after dinner-drink till fikon eller andra sötsaker. 100% gott!” Druvig frisk doft. Fruktig sötstinn smak. Whiskykryddan kommer igång sent och gör drinken torrare kryddpepprig. Avslutningen är lång och kanelkryddig med lagom kardemumma-sötma – refreshing!
Glen Morays rökiga whiskyglögg
4,25/5p VARM: “Så cool söt whiskyglögg med pregnant rök-vibe! Inte för mycket utan sofistikerad med en perfekt kyss av rök.” Oljig piprök stiger ur glaskoppen. Rökglöggen har en fyllig honungssötma med mulliga kardemumma-toner. En tung och mäktig odör. I munnen honung och torkad frukt med tropisk frukt under. Mot slutet tjock kardemumma och russin samt torvrök. Halvtorr piprökig eftersmak med eterisk nejlika och vibbar av liquid smoke. Lemonadsötma gör finishen friskt fruktig.
4,5/5p KYLD: “OMG vilken god cocktail på rökwhisky! Luktar 25-årig Islay-whisky och fruktröken i munnen är söt och djup med stigande röktoner. Kanelstämning i avslutet som har allvarlig rök. Drinken blir närapå Islay-lik vilket förvånar med tanke på den lilla mängden rökwhisky.” Rökwhiskyglöggen doftar gammal rökrock, likt ett oljeställ. Tydliga torvrökstoner gömmer sig bakom bedagad frukt. Såsig fruktkaramellig smak av oljig torvrök. Halvvägs äppellemonad med kanelstick, Friskt fruktig smak. Lång halvtorr eftersmak med sockriga kaneltoner och en skön diesel-vibe av verkstadsgolv.
Två glas whiskyglögg
- 9 cl vitt vin Terrazze Della Luna Pinot Grigio 2021 12,5%
- 7 cl Glen Moray Chardonnay Cask 40%
- 0,5 cl glöggmacerat
- 1 msk/13 g socker
VARM: Blanda ingredienserna i mixerglas och rör omväxlande tills sockret löst sig. Det tar några minuter att få sockerkristallerna att brytas ner. Spill upp i glaskopp och värm i mikrovågsugn 10-15 sek tills glöggen är lagom varm. Servera med äppelskiva och/eller apelsin-slice.
KYLD: Blanda ingredienserna väl i mixerglas. Rör i omgångar till sockret löst sig, det tar 5-10 minuter. Häll glöggen i whisky-tumbler full med isbitar, rör om i 15 sek. Dekorera eventuellt med äppelskiva. Servera!
En flaska whiskyglögg
- 75 cl vitt vin Terrazze Della Luna Pinot Grigio 2021 12,5%
- 60 cl Glen Moray Chardonnay Cask 40%
- 4,5 cl glöggmacerat
- 110 g socker
Blanda ingredienserna och rör om tills sockret löst sig. Tappa upp på två flaskor.
Två glas rökig whiskyglögg
- 9 cl vitt vin Terrazze Della Luna Pinot Grigio 2021 12,5%
- 5 cl Glen Moray Chardonnay Cask 40%
- 2,5 cl Glen Moray Peated Single Malt 40%
- 0,5 cl glöggmacerat
- 1 msk/13 g socker
VARM: Blanda ingredienserna i mixerglas och rör omväxlande tills sockret löst sig. Det tar några minuter att få sockerkristallerna att brytas ner. Spill upp i glaskopp och värm i mikrovågsugn 10-15 sek tills glöggen är lagom varm. Servera med äppelskiva och/eller apelsin-slice.
KYLD: Blanda ingredienserna väl i mixerglas. Rör i omgångar till sockret löst sig, det tar 5-10 minuter. Häll glöggen i whisky-tumbler full med isbitar, rör om i 15 sek. Dekorera eventuellt med apelsin-slice. Servera!
En flaska rökig whiskyglögg
- 75 cl vitt vin Terrazze Della Luna Piont Grigio 2021 12,5%
- 40 cl Glen Moray Chardonnay Cask 40%
- 20 cl Glen Moray Peated Single Malt 40%
- 4,5 cl glöggmacerat
- 110 g socker
Blanda ingredienserna och rör om tills sockret löst sig. Tappa upp på två flaskor.
Glöggmacerat (5 cl)
- 5 cl Glen Moray Chardonnay Cask 40%
- 2 krm kardemumma-kärnor
- 6 st kryddnejlikor
- 4 cm hel kanelstång
- ev. liten bit pomerans
Blanda i liten burk med lock. Låt stå ett dygn, sila av kryddorna.