Klassiska drinkar Är du nöjd med din COSMOPOLITAN? Alltså Cointreau-drinken som blev känd tack vare TV-serien Sex and the City. Vi har tagit ett snack med skaparen av cocktailen, bartender Toby Cecchini. Så här gör man en perfekt Cosmopolitan.
– Du vill att den slår ut tänderna med limen, säger Toby Cecchini och fyller ett isat martiniglas med det rodnande elixir som golvade Carrie Bradshaw och hennes väninnor i TV-serien. Drinken ska vara så sur att gomseglet skrynklas ihop, inskärper bartendern. Oj, vad fel alla har haft med sina sötsliskiga Cosmo-drinkar!
Toby Cecchini håller till på Long Island Bar i Brooklyn, NY. Drinken skapade han 1988 när han jobbade på Tribeca-baren The Odeon. Kollegan Melissa Huffsmith-Roth visade en nybakad ung Cecchini en drink som var inne i gay-kretsar i San Francisco. Den här versionen av Cosmopolitan var en mix av vodka, Rose’s lime och grenadine.
– Jag tyckte den var super-gullig och den såg verkligen läcker ut men riktigt äcklig att dricka. Så jag bestämde mig för att göra min egen version.
Cecchini snodde namnet men inte mycket mer. Rose’s skickades i vasken direkt och ersattes av färskpressad limejos, spritdelen piffades upp med citrusvodka. Absolut lanserad i just New York 1979 var stekhet i staterna och 1988 kom märkets extension Citron. En flaska Cecchini älskade och hållit fast vid. Att citruslikören Cointreau skulle vara med var en ”no-brainer”, som han uttrycker det. Och slutligen tranbärsjos av märket Ocean Spray.
Drinken serverades i ett martiniglas med en twist av citronskal. Så var Cosmopolitan född. Succén var omedelbar och Cecchini fick göra hundratals varje kväll. Tillochmed Madonna sökte sig till baren för att få smaka ”den rosa drinken”. Efter det började Carrie Bradshaw och hennes kompisar sippa cocktailen i TV-rutan och resten är cocktailhistoria.
– Visst fick Cosmo fart av HBO-serien men namnet gjorde minst lika mycket. Kolla bara på framgången för Joaquín Simós Naked and Famous eller den bedrövliga Pornstar Martini av Douglas Ankrah. Båda har namn som obevekligt drar dem in i rampljuset.
Compolitan är en de mest missbrukade drinkarna. Ofta alltför söt och chockrosa. Less is better, menar upphovsmannen. En äkta Cecchini-Cosmo är blekt rosa och dessutom extremt kärv med bitande syra, tack vare den färska limejosen. Så vad är hemligheten?
– Det är enkelt. Du måste ha exakt rätt ingredienser, inga piratvarianter. Om du vill göra en riktig Cosmo i Stockholm är det fortfarande Ocean Spray som gäller, ingen brittisk kopia. Fast ni är ju helt rätt ute med Absolut Citron som väl görs någonstans i södra Sverige?
Cecchini har försökt utveckla receptet genom att infusera egen vodka med citronskal men det blir inte bra.
– Tro mig eller ej men den här drinken kommer ut som den gör på grund av de här fyra ingredienserna. Skruvar du på receptet blir det något helt annat. Och definitivt ingen Cosmopolitan.
Sedan måste ju bartendern kunna blanda drinken på rätt sätt. Man skakar som en tokig och undviker att dubbelsila.
– Jag dubbelsilar aldrig eftersom vi inte gjorde det på 80-talet, man får inte de där iskristallerna som spär ut drinken. Nu skulle jag kunna dubbelsila såklart men det här är en drink trogen tidseran den skapades i. If it ain’t broke, don’t fix it.
The Cosmopolitan
av Toby Cecchini
- 3 cl Cointreau
- 3 cl Absolut Citron
- 3 cl färskpressad lime-jos
- 3 cl tranbärsjos (Ocean Spray)
Fyll martiniglaset med iskuber. Häll färskpressad limejos, tranbärsjos, Absolut Citron och Cointreau i en shaker. En tumregel är att addera ingredienserna i prisordning med den billigaste först. Skaka intensivt tills shakern är så kall att handerna nästan fryser fast (ca 2 sek). Avlägsna isen från glaset. Sila cocktail över en handhållen sil i glaset. Dekorera med en twist av citronskal.
• Absolut Citron vodka 40% | SB-nr 98, 255 kr
• Cointreau 40% | SB-nr 609, 314 kr
• Ocean Spray Cranberry Juice | Mathem, 26:95 kr