fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Drinkar

Hemligheten med en äkta Cosmopolitan

Sex and the City-drinken ska göras på rätt ingedienser

av Henrik Aflodal
15 november 2019

 Klassiska drinkar    Är du nöjd med din COSMOPOLITAN? Alltså Cointreau-drinken som blev känd tack vare TV-serien Sex and the City. Vi har tagit ett snack med skaparen av cocktailen, bartender Toby Cecchini. Så här gör man en perfekt Cosmopolitan.

– Du vill att den slår ut tänderna med limen, säger Toby Cecchini och fyller ett isat martiniglas med det rodnande elixir som golvade Carrie Bradshaw och hennes väninnor i TV-serien. Drinken ska vara så sur att gomseglet skrynklas ihop, inskärper bartendern. Oj, vad fel alla har haft med sina sötsliskiga Cosmo-drinkar!

Toby Cecchini håller till på Long Island Bar i Brooklyn, NY. Drinken skapade han 1988 när han jobbade på Tribeca-baren The Odeon. Kollegan Melissa Huffsmith-Roth visade en nybakad ung Cecchini en drink som var inne i gay-kretsar i San Francisco. Den här versionen av Cosmopolitan var en mix av vodka, Rose’s lime och grenadine.

– Jag tyckte den var super-gullig och den såg verkligen läcker ut men riktigt äcklig att dricka. Så jag bestämde mig för att göra min egen version.

Cecchini snodde namnet men inte mycket mer. Rose’s skickades i vasken direkt och ersattes av färskpressad limejos, spritdelen piffades upp med citrusvodka. Absolut lanserad i just New York 1979 var stekhet i staterna och 1988 kom märkets extension Citron. En flaska Cecchini älskade och hållit fast vid. Att citruslikören Cointreau skulle vara med var en ”no-brainer”, som han uttrycker det. Och slutligen tranbärsjos av märket Ocean Spray.

Drinken serverades i ett martiniglas med en twist av citronskal. Så var Cosmopolitan född. Succén var omedelbar och Cecchini fick göra hundratals varje kväll. Tillochmed Madonna sökte sig till baren för att få smaka ”den rosa drinken”. Efter det började Carrie Bradshaw och hennes kompisar sippa cocktailen i TV-rutan och resten är cocktailhistoria.

– Visst fick Cosmo fart av HBO-serien men namnet gjorde minst lika mycket. Kolla bara på framgången för Joaquín Simós Naked and Famous eller den bedrövliga Pornstar Martini av Douglas Ankrah. Båda har namn som obevekligt drar dem in i rampljuset.

Compolitan är en de mest missbrukade drinkarna. Ofta alltför söt och chockrosa. Less is better, menar upphovsmannen. En äkta Cecchini-Cosmo är blekt rosa och dessutom extremt kärv med bitande syra, tack vare den färska limejosen. Så vad är hemligheten?

– Det är enkelt. Du måste ha exakt rätt ingredienser, inga piratvarianter. Om du vill göra en riktig Cosmo i Stockholm är det fortfarande Ocean Spray som gäller, ingen brittisk kopia. Fast ni är ju helt rätt ute med Absolut Citron som väl görs någonstans i södra Sverige?

Cecchini har försökt utveckla receptet genom att infusera egen vodka med citronskal men det blir inte bra.
– Tro mig eller ej men den här drinken kommer ut som den gör på grund av de här fyra ingredienserna. Skruvar du på receptet blir det något helt annat. Och definitivt ingen Cosmopolitan.

Sedan måste ju bartendern kunna blanda drinken på rätt sätt. Man skakar som en tokig och undviker att dubbelsila.
– Jag dubbelsilar aldrig eftersom vi inte gjorde det på 80-talet, man får inte de där iskristallerna som spär ut drinken. Nu skulle jag kunna dubbelsila såklart men det här är en drink trogen tidseran den skapades i. If it ain’t broke, don’t fix it.

The Cosmopolitan

av Toby Cecchini
  • 3 cl Cointreau
  • 3 cl Absolut Citron
  • 3 cl färskpressad lime-jos
  • 3 cl tranbärsjos (Ocean Spray)

Fyll martiniglaset med iskuber. Häll färskpressad limejos, tranbärsjos, Absolut Citron och Cointreau i en shaker. En tumregel är att addera ingredienserna i prisordning med den billigaste först. Skaka intensivt tills shakern är så kall att handerna nästan fryser fast (ca 2 sek). Avlägsna isen från glaset. Sila cocktail över en handhållen sil i glaset. Dekorera med en twist av citronskal.

• Absolut Citron vodka 40% | SB-nr 98, 255 kr
• Cointreau 40% | SB-nr 609, 314 kr
• Ocean Spray Cranberry Juice | Mathem, 26:95 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.