Nya släpp När Jack Daniel år 1866 inregistrerade sin panna för att göra whiskey hade han nog inte i sina vildaste drömmar trott att man i framtiden skulle göra maltwhiskey här i Lynchburg.
Nog visste han vad det var. Immigranterna från Skottland/Irland och Tyskland/Holland hade ju med sig korn och försökte göra just maltwhisky. Men också råg, som växte bättre, så Amerikas första sädessprit blev rye whiskey.
Majsen växte inåt mellanvästern och kom så småningom i bruk. När Jack som ung pojke gav sig in i spritbranschen var metoder och grödor etablerade och där han bodde gällde majs-receptet.
Nu har i alla fall Tennessee-destilleriet släppt sin första singelmaltwhiskey. Nyheten slog ner som en bomb på tax free-mässan i Cannes nyligen. Whiskeyn görs på 100% mältat korn och kokas i firmans vanliga ’beer stills’ samt lagrad, enligt kutym, på helt nya rostade fat av amerikansk vitek.
Precis som för den ordinarie produkten har man lagrat whiskeyn i 5 år men sedan har spriten flyttats över i nya oloroso sherry-fat för ytterligare lagring i 2 år och 8 månader. Kornmalten är av bryggarmodell och köps in från kornodlande delstater nära den kanadensiska gränsen.
Whiskeyn som håller 45% ska uteslutande säljas på travel retail och är en exklusiv vara med en prislapp på $100, motsvarande 1100 skr. Lansering planeras till sommaren 2023. Cam Dawson som är brand ambassador för JD beskriver produkten så här:
– Jack Daniel’s Single Malt är en blinkning till hur Scotch görs. Whiskeyn har en retfull eldig arom och smakar vanilj och röd frukt med extra skjuts av oloroso sherryn ihop med nötiga toner.
Att det traditionella Tenneessee-destilleriet ger sig på maltwhiskey är verkligen ett trendbrott. Visserligen har man flörtat med honungssötad whiskey som varit en trend i flera år men annars har firman hållit sig till originalreceptet i alla år.
Det tog över 100 år innan man släppte en ny whiskey. Gentleman Jack skapad 1988 filtreras genom kolbädd dubbla gånger men kokas på samma ’mashbill’ som originalet. Och Single Barrel introducerad 1997 är ju vanliga JD fast plockad från fat som legat högst upp i lagerhusen där lagringen går mycket fortare.
Satsningen på maltwhiskey är följd av att myndigheterna i slutet av 2021 reglerade vad ”amerikansk singelmaltwhiskey” är.