fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 17 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Gör whisky på Brora i sommar!

av Henrik Aflodal Esq
27 maj 2021


 Whiskyturism    Förra veckan invigdes Brora Distillery i Northern Highlands. Den gamla fabriken ligger ju bredvid Clynelish från 1968. I nya Brora ska man göra en rökigare version av ”originalet” vars recept grannen tog över. Brora-whiskyn från 1970/80-talen fick sitt genombrott på 1990-talet när det nedlagda destilleriets fatlager började ges ut i serien Rare Malts.

När vi kommer att få smaka nykoket är inte känt. Det lär dröja åtminstone 12 år så någon gång på 2030-talet börjar man ta av de nya faten. Tills dess får vi hålla tillgodo med Clynelish-whisky eller de svindyra specialtappningarna av gamla Brora.

Det här är det första destilleri inom Diageo-koncernen som restaureras i mannaminne. Under Donna Andersons 30-åriga karriär som teknisk specialist i bolaget har det inte hänt.

Som vi skrev i förra veckans artikel är det hon tillsammans med Master Blender Jim Beveridge som lett arbetet med att återskapa de smaker som man kokade på 1980-talet.

Destillerichef Stewart Bowman med sitt gäliska långskägg tar emot och guidar de få whiskyturister som släpps in. Några tusenlappar per besök lär avskräcka den stora skocken men tilltala de mest intresserade fansen.

Baktanken är förstås att på plats sälja triptyken och andra dyrgripar till ett klientel som förstår sig på vätskans värde. Man kan såklart räkna med att få smaka på dyrbarheterna som ingår i priset innan eventuellt köp.

En besöksupplevelse för livet utlovas. Men det funkar inte bara att stanna till för ett spontanbesök. Brora är av Diageos många stängda ”arbetsdestillerier”. Du måste boka plats på Brora.com.

Räkna med att det kommer att vara relativt högt tryck, få personer tas in vid varje tillfälle. Välj mellan två paket med start 1 juli 2021.

Stewart Bowman ringer i klockan som förr användes för att påkalla ”kaffepauser”.

Brora Awakened

Rundturen utgår från återfödelsen av det victorianska destilleriet grundlagt 1819. Utmaningen att återskapa mästerverket som utförts av ett team av experter inom Diageo. Gästerna inbjuds att dela berättelsen om uppvaknandet samt sippa på den historiska spriten och se hur dagens Brora görs. Glimtar av destilleriets förflutna ges liv genom arkivmaterial och personliga berättelser från de mannar som en gång jobbade i lokalerna före 1983. Självklart bjuds man på triptyk-whiskyn bland annat.

Inkluderar: Lätt lunch lagad på lokala råvaror. Provsmakning av limiterade Brora-utgåvor samt en guidat genomgång av dagens nysprit. Tidsåtgång: 3 timmar. Pris: £300.

The Eras of Brora

Det förflutna, nuet och framtida epoker av Brora utforskas i den heldagsupplevelse. Gäster kommer att få vara med och göra själva spriten i destilleriet sida vid sida med personalen, och slutligen få tappa upp spriten på fat. Praktiskt jobb varvas med provning av nydestillatet samt fatprover som är nästan ett halvsekel gamla. Under besöket får man lära känna personerna som idag gör Brora närmare. Dagen kulminerar med ett magnifik provning Brora Triptych, de olika stilar av whisky som tillverkats i modern tid.

Inkluderar: 3-rätters lunch lagad på lokala råvaror. provsmakning av Brora Triptych och andra limiterade utgåvor samt en guidat genomgång av dagens nysprit. Tidsåtgång: 4-5 timmar. Pris: £600.

LÄS MER: Brora gör whisky igen efter 38 års paus
LÄS MER: Brora återinvigs i maj!

Senaste nytt

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

KISS-rom listas i USA

Nyheter
tor 5:20

Maltwhisk(e)y på portvinsfat i topp

Nyheter
ons 11:32

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.