Whiskyturism Förra veckan invigdes Brora Distillery i Northern Highlands. Den gamla fabriken ligger ju bredvid Clynelish från 1968. I nya Brora ska man göra en rökigare version av ”originalet” vars recept grannen tog över. Brora-whiskyn från 1970/80-talen fick sitt genombrott på 1990-talet när det nedlagda destilleriets fatlager började ges ut i serien Rare Malts.
När vi kommer att få smaka nykoket är inte känt. Det lär dröja åtminstone 12 år så någon gång på 2030-talet börjar man ta av de nya faten. Tills dess får vi hålla tillgodo med Clynelish-whisky eller de svindyra specialtappningarna av gamla Brora.
Det här är det första destilleri inom Diageo-koncernen som restaureras i mannaminne. Under Donna Andersons 30-åriga karriär som teknisk specialist i bolaget har det inte hänt.
Som vi skrev i förra veckans artikel är det hon tillsammans med Master Blender Jim Beveridge som lett arbetet med att återskapa de smaker som man kokade på 1980-talet.
Destillerichef Stewart Bowman med sitt gäliska långskägg tar emot och guidar de få whiskyturister som släpps in. Några tusenlappar per besök lär avskräcka den stora skocken men tilltala de mest intresserade fansen.
Baktanken är förstås att på plats sälja triptyken och andra dyrgripar till ett klientel som förstår sig på vätskans värde. Man kan såklart räkna med att få smaka på dyrbarheterna som ingår i priset innan eventuellt köp.
En besöksupplevelse för livet utlovas. Men det funkar inte bara att stanna till för ett spontanbesök. Brora är av Diageos många stängda ”arbetsdestillerier”. Du måste boka plats på Brora.com.
Räkna med att det kommer att vara relativt högt tryck, få personer tas in vid varje tillfälle. Välj mellan två paket med start 1 juli 2021.

Brora Awakened
Rundturen utgår från återfödelsen av det victorianska destilleriet grundlagt 1819. Utmaningen att återskapa mästerverket som utförts av ett team av experter inom Diageo. Gästerna inbjuds att dela berättelsen om uppvaknandet samt sippa på den historiska spriten och se hur dagens Brora görs. Glimtar av destilleriets förflutna ges liv genom arkivmaterial och personliga berättelser från de mannar som en gång jobbade i lokalerna före 1983. Självklart bjuds man på triptyk-whiskyn bland annat.
Inkluderar: Lätt lunch lagad på lokala råvaror. Provsmakning av limiterade Brora-utgåvor samt en guidat genomgång av dagens nysprit. Tidsåtgång: 3 timmar. Pris: £300.
The Eras of Brora
Det förflutna, nuet och framtida epoker av Brora utforskas i den heldagsupplevelse. Gäster kommer att få vara med och göra själva spriten i destilleriet sida vid sida med personalen, och slutligen få tappa upp spriten på fat. Praktiskt jobb varvas med provning av nydestillatet samt fatprover som är nästan ett halvsekel gamla. Under besöket får man lära känna personerna som idag gör Brora närmare. Dagen kulminerar med ett magnifik provning Brora Triptych, de olika stilar av whisky som tillverkats i modern tid.
Inkluderar: 3-rätters lunch lagad på lokala råvaror. provsmakning av Brora Triptych och andra limiterade utgåvor samt en guidat genomgång av dagens nysprit. Tidsåtgång: 4-5 timmar. Pris: £600.