fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 7 december 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Japansk grainwhisky-lookalike smakar friterad banan a la kinakrog!

av Henrik Aflodal
30 september 2022
Nikka Coffey Malt görs på 100% maltkorn av Sendai/Miyagikyo Distillery.

 Reviews    Coffey är namnet på irländaren som uppfann kolonnpannan. Inbitna whiskyälskare har vid det här laget lärt sig att termen inte betecknar kaffe.

Nikkas produktnamn Coffey Malt indikerar istället en maltwhisky destillerad i coffey-panna. Så långt är allt okomplicerat, för japaner det vill säga. I Skottland är det inte så enkelt.

Loch Lomond som är Skottlands mest experimentella destilleri saluför sin Spearhead som grainwhisky. Trots att den på pappret görs på samma sätt som japanernas version – på 100% maltkornsmäsk samt coffey-destillerad.

Men enligt det skotska regelverket måste en maltwhisky göras i pot still, annars klassificeras produkten som grainwhisky. Kors i taket så korkat och faktiskt konsumentförvirrande.

1919 praktiserade Masataka Taketsuru på Bo’ness Distillery utanför Edinburgh där man använde just ’coffey stills’. När Nikka på 1960-talet etablerade Sendai Distillery utanför storstaden med samma namn sattes två coffey-pannor in.

Kring 2010 började man experimentera med att göra maltwhisky i pannorna istället för den sädesmix som annars är kutym. Produkten kom 2013 och döptes sålunda till Nikka Coffey Malt Whisky.

Nu är det dags för årets allokering som vänner av lättare ”grainstylad” whisky har längtat efter. 3000 flaskor fördelas på utvalda butiker över landet.

Årets batch är så galen att jag inte kan hålla mig för skratt. I en stil som varken liknar malt- eller grainwhisky, elelr för den delen skotsk eller japansk whisky.

Whiskyn stinker skumbanan och svartnad bananskal. En stor och FET arom. Tänk friterad banan med gräddig vaniljglass på en kinakrog. OMG vad knäppt.

Smaken är enkel och rättfram. Saftig fruktkaramell och torkade bananchips med inslag av nyrostat kaffe en bit in (det är ju ändå coffey-stills, haha). Halvlång eftersmak med bananestrar och maräng-toner som tunnas ut och får en bitter grainwhisky-feeling.

Jojo, en trevlig bagatell a la banana som olika gärna kunde ha varit en smaksatt rom (utan sockret). Stilen känns igen från tidigare upplagor men banan-grejen går överstyr i denna batch, coffey-malten har varit bättre balanserad.

Coffey-pannan är en mästare i att frammana 100% estrar i spritkoket samtidigt som tekniken också tunnar ut destillatet beroende på hur man kör anläggningen.

Kanske borde japanerna ha behållit mer kropp i spriten med tanke den bittergrainiga avslutningen. Men som helhet är Coffey Malt god och kul, en riktig skämtare. Utan det välbehövliga ekpåslaget mot slutet en sorts sockerfri likör.

Nikka Coffey Malt Whisky 45%

 86p   Doft 22, Smak 22, Exit 20, Balans 22  Utgiven av Nikka och destillerad i coffey-pannor på Sendai/Miyagikyo Distillery. Gjord på 100% maltkorn. Produkten betecknas trots detta inte som en japansk whisky eftersom man återanvänt destillat från Ben Nevis i Skottland. Som redestillerats i coffeypannan. Bara några skvättar som är de äldsta delarna av whiskyn gjorda under experimenten tidigt 2010-tal. Tillfällig butikslansering av 3000 flaskor 30 september.  SB-nr 11277, 691 kr

Nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram

  • Drinkmässan är Sveriges första cocktail-festival. 24-25 maj 2024 samlas bartender-eliten i Göteborg för att bjuda på välsmakande drinkar och inspirera till eget skapande. Intresset för att blanda egna drinkar hemma exploderade under pandemin, en ny cocktail-era är i fullt sving.

LÄNK i BIO
  • Roddan har blivit whiskyman på gamla dar! Wolfie
  • Whiskytipset:  Första orökta Benromach-whiskyn från de mindre pannorna installerade 1998 är här. 100% ekologisk, lagrad på nyeksfat. "Ett battle mellan färskt maltkorn, retfulla nyekstoner och bedagade fallfruktestrar. Kontrastrik och spännande.” Står på hyllan i 120 Systembolagsbutiker.

LÄNK i BIO
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.