
Reviews Coffey är namnet på irländaren som uppfann kolonnpannan. Inbitna whiskyälskare har vid det här laget lärt sig att termen inte betecknar kaffe.
Nikkas produktnamn Coffey Malt indikerar istället en maltwhisky destillerad i coffey-panna. Så långt är allt okomplicerat, för japaner det vill säga. I Skottland är det inte så enkelt.
Loch Lomond som är Skottlands mest experimentella destilleri saluför sin Spearhead som grainwhisky. Trots att den på pappret görs på samma sätt som japanernas version – på 100% maltkornsmäsk samt coffey-destillerad.
Men enligt det skotska regelverket måste en maltwhisky göras i pot still, annars klassificeras produkten som grainwhisky. Kors i taket så korkat och faktiskt konsumentförvirrande.
1919 praktiserade Masataka Taketsuru på Bo’ness Distillery utanför Edinburgh där man använde just ’coffey stills’. När Nikka på 1960-talet etablerade Sendai Distillery utanför storstaden med samma namn sattes två coffey-pannor in.
Kring 2010 började man experimentera med att göra maltwhisky i pannorna istället för den sädesmix som annars är kutym. Produkten kom 2013 och döptes sålunda till Nikka Coffey Malt Whisky.
Nu är det dags för årets allokering som vänner av lättare ”grainstylad” whisky har längtat efter. 3000 flaskor fördelas på utvalda butiker över landet.
Årets batch är så galen att jag inte kan hålla mig för skratt. I en stil som varken liknar malt- eller grainwhisky, elelr för den delen skotsk eller japansk whisky.
Whiskyn stinker skumbanan och svartnad bananskal. En stor och FET arom. Tänk friterad banan med gräddig vaniljglass på en kinakrog. OMG vad knäppt.
Smaken är enkel och rättfram. Saftig fruktkaramell och torkade bananchips med inslag av nyrostat kaffe en bit in (det är ju ändå coffey-stills, haha). Halvlång eftersmak med bananestrar och maräng-toner som tunnas ut och får en bitter grainwhisky-feeling.
Jojo, en trevlig bagatell a la banana som olika gärna kunde ha varit en smaksatt rom (utan sockret). Stilen känns igen från tidigare upplagor men banan-grejen går överstyr i denna batch, coffey-malten har varit bättre balanserad.
Coffey-pannan är en mästare i att frammana 100% estrar i spritkoket samtidigt som tekniken också tunnar ut destillatet beroende på hur man kör anläggningen.
Kanske borde japanerna ha behållit mer kropp i spriten med tanke den bittergrainiga avslutningen. Men som helhet är Coffey Malt god och kul, en riktig skämtare. Utan det välbehövliga ekpåslaget mot slutet en sorts sockerfri likör.