fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Grainwhiskyn som gillas av maltwhiskyfans

av Henrik Aflodal
1 mars 2022
Miyagikyo Distillery ligger 1,5 mil väster om kuststaden Sendai.

 Whiskytipset    Grainwhisky är maltwhiskydrickarens nästa stopp. När man känner för omväxling i glaset men ändå vill känna igen sig. Vänner av japansk maltwhisky ska ge sig på Nikka Coffey Grain.

Detta är en singelgrain som luttrade maltdrickare tilltalas av. Visst är whiskystilen annorlunda men uppbackad av ekfat finns gemensamma beröringspunkter mellan whiskytyperna.

Trots att tillverkningsprocessen är annorlunda. Mäsken är väsensskild. Istället för enbart maltkorn använder sig Nikka av mestadels majskross som jästen förvandlar till ett sött majsöl.

När maltwhiskyn på Miyagikyo Distillery kokas i dubbla ’pot stills’ körs grainwhiskyn genom en kolonnformad ’coffey still’. Destillatet blir renare med estrarna i fokus samtidigt som de tyngre oljorna lämnas kvar i pannan.

När man i maltwhiskysvängen gärna laborerar med sherryfat och andra dominanta fattyper är det ’plain oak’ som gäller för grainwhisky. Mycket för att destillatet är tunnare och mer känsligt och skulle tappa bort sig i ett starkvinsfat.

Japanerna som annars brassar på med ek, mycket beroende på att klimatet är så varmt och intensivt, tänker här defensivt. Coffey Grain är lagrad på refill bourbon barrels och uttjänta fat som bränts ur inuti ännu en gång.

Men för att få en ’spike’ av krydda i spriten ingår även återanvända barrels med utbytta fatändar av ny amerikansk ek. Och nyeken får stor inverkan på karaktären.

Miyagikyos Coffey-panna installerades av grundaren Masataka Taketsuru i slutet av 1960-talet. Här görs fortfarande grainwhisky på majsmäsk vilket skottarna i praktiken slutat med för istället använda vete.

Nikkas Coffey Grain är en minst sagt karaktärsfull singelgrain. Hemligheten med firmans duktiga blended whiskys är ju denna innehållsrika grainwhisky.

Aromen är frisk med en blommig sötma av honung samt hasselnötscréme. Centralt marshmallows och fragrant läder, runtom chokladmuffins och en svag odör av stearinljus med inslag av svavelsticka.

Som helhet en lugn och städad whiskynäsa. Faktiskt mer stillsam än tidigare år vilket tyder på att eken har mer att säga till om numera.

Smaken är dock sötare än tidigare upplagor så destillatet tar också plats. Fruxo hålls tillbaka av syrup och honung. Halvvägs pirriga graintoner och riviga mineraler.

Mitt i dyker tappningens papaya-signatur upp som fångas in av vingummi och läder mot slutet. Lång vibrerande eftersmak som bottnar i honung med citronkaramell. Örtiga toner samt höstlöv driver på ihop med halvtorra mineraler. Allt landar i lemon meringue-paj.

Whiskyn bjuder alltså på en arom i blommig frisk stil men i munnen är det mineraler och läder som driver på. En mix av vassare och rundare citrustoner bär smaken framåt. Det här är en grainwhisky som är rund och balanserad fast med bra driv.

En uttänkt kombination av ett kärnfullt destillat som fått både mognadstoner och energi av ekfaten. Man förstår till fullo varför produkten är så omtyckt bland maltwhiskydrickare.

Jämfört med tidigare år har Nikkas grainwhisky anno 2021 mer beska i sig och är aningen mer krävande. Men det beror förstås på hur man dricker den. Med en mikrodroppe vatten lättar eken en aning och grainwhiskyn kommer fram mer.

Den som är nyfiken på vad ”grainwhisky” egentligen är ska testa Coffey Grain i vattnad form. Aromen blir renare och lättare. Fortfarande blommig med mineraler men på djupet mer syrlig a la citronsaft. Spot-on grain-nos!

I munnen blir kontrasterna större. Starten är fylligare och rundare med söt honung men också tjockare lemon curd-kräm. Andra halvan bjuder på hårdare graintoner. Läder och vassa mineraler går hand i hand med citronkaramell och mot slutet brända knäcktoner.

Finishen är lång och varmfodrad. Först kakig med mineraler under men efterhand mer läskande med fruktsallad. Allt stannar i lagerblad (beskan finns där fortfarande). Som helhet enklare och aningen tunnare med vatten men whiskyn håller formen även om graindimensionen förstärkts.

Här tar ritualen för maltdrickaren slut. Men det finns en fortsättning som tar oss in på cocktail-scenen. Kylning och försiktigt spädning med is är knepet som kan få vilken grainwhisky som helst att spricka upp som sol med ny energi.

Tricket är att förstå hur känsligt handlaget är. Rör man drinken med is för länge tappas ’edgen’ bort och whiskyn blir mjäkig, i värsta fall blaskig. Framförallt på grund av spädningen som snabbt sabbar alkoholskärpan. Tänk på att kyleffekten uppnås efter blott några ögonblicks omrörnnig.

I näsan lyfts frukten fram, en tropisk air av vingummin som förstärks av tung honung i botten. Här finns också ett drag av pepparkaka som ökar om man rör längre då även gödsel och svavel blandar sig i.

Smaken är ljus med fruktsoda och torkad frukt, samt sötare trocadero-toner en bit in. Mineraltonen från grainwhiskyn parerar frukten snyggt och en ny ton av chokladfondant gör sig gällande.

Mot slutet syrlig rund citrus och vassa graintoner som mynnar ut en halvlång och stramare/torrare eftersmak med rostade kastanjer samt visst syrligt bett. Jämfört med att dricka whiskyn rumstempererad tappar man litegrann i eftersmaken men dessförinnan lyfter det!

Drinken ska röras i max 5 sek varpå isen avlägsnas. Isningen ger alltså mer plats för frukten följt av vassare grain-noter och en hårdare torrare eftersmak. En härlig refresher som bevarar djupet och försvarar integriteten hos grainwhiskyn. Kanpai!

NIKKA Coffey Grain on the Rock

  • 2 cl Nikka Coffey Grain Whisky
  • en isbit
  • aromkupa/provarglas

Häll upp direkt i aromkupan, släpp i isbiten. Rör om i max 5 sek, lyft ur isbiten. Whiskyn blir lättare och luftigare. Den korta kyltiden bevarar kroppen samtidigt som trycket hos frukten ökar med en snygg skugga av hårdare/torrare grainwhisky. Kylan håller sig i 15-20 min så det går bra att sippa vidare i lugn och ro.

Nikka Coffey Grain Whisky 45%

 91p   Doft 22/22, Smak 23/23, Exit 23/22, Balans 23/23   Grainwhisky destillerad på Miyagikyo Distillery av Nikka. Gjord på 90% majs och 10% maltkorn i kolonnpanna av coffey-typ. Lagrad på tre sorters fat: Refill bourbon barrels, re-charred barrels samt barrels med utbytta fatändar av amerikansk nyek. 6000 flaskor kommer till Sverige.  SB-nr 40855, 599 kr

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.