
Whiskytipset Grainwhisky är maltwhiskydrickarens nästa stopp. När man känner för omväxling i glaset men ändå vill känna igen sig. Vänner av japansk maltwhisky ska ge sig på Nikka Coffey Grain.
Detta är en singelgrain som luttrade maltdrickare tilltalas av. Visst är whiskystilen annorlunda men uppbackad av ekfat finns gemensamma beröringspunkter mellan whiskytyperna.
Trots att tillverkningsprocessen är annorlunda. Mäsken är väsensskild. Istället för enbart maltkorn använder sig Nikka av mestadels majskross som jästen förvandlar till ett sött majsöl.
När maltwhiskyn på Miyagikyo Distillery kokas i dubbla ’pot stills’ körs grainwhiskyn genom en kolonnformad ’coffey still’. Destillatet blir renare med estrarna i fokus samtidigt som de tyngre oljorna lämnas kvar i pannan.
När man i maltwhiskysvängen gärna laborerar med sherryfat och andra dominanta fattyper är det ’plain oak’ som gäller för grainwhisky. Mycket för att destillatet är tunnare och mer känsligt och skulle tappa bort sig i ett starkvinsfat.
Japanerna som annars brassar på med ek, mycket beroende på att klimatet är så varmt och intensivt, tänker här defensivt. Coffey Grain är lagrad på refill bourbon barrels och uttjänta fat som bränts ur inuti ännu en gång.
Men för att få en ’spike’ av krydda i spriten ingår även återanvända barrels med utbytta fatändar av ny amerikansk ek. Och nyeken får stor inverkan på karaktären.

Nikkas Coffey Grain är en minst sagt karaktärsfull singelgrain. Hemligheten med firmans duktiga blended whiskys är ju denna innehållsrika grainwhisky.
Aromen är frisk med en blommig sötma av honung samt hasselnötscréme. Centralt marshmallows och fragrant läder, runtom chokladmuffins och en svag odör av stearinljus med inslag av svavelsticka.
Som helhet en lugn och städad whiskynäsa. Faktiskt mer stillsam än tidigare år vilket tyder på att eken har mer att säga till om numera.
Smaken är dock sötare än tidigare upplagor så destillatet tar också plats. Fruxo hålls tillbaka av syrup och honung. Halvvägs pirriga graintoner och riviga mineraler.
Mitt i dyker tappningens papaya-signatur upp som fångas in av vingummi och läder mot slutet. Lång vibrerande eftersmak som bottnar i honung med citronkaramell. Örtiga toner samt höstlöv driver på ihop med halvtorra mineraler. Allt landar i lemon meringue-paj.
Whiskyn bjuder alltså på en arom i blommig frisk stil men i munnen är det mineraler och läder som driver på. En mix av vassare och rundare citrustoner bär smaken framåt. Det här är en grainwhisky som är rund och balanserad fast med bra driv.
En uttänkt kombination av ett kärnfullt destillat som fått både mognadstoner och energi av ekfaten. Man förstår till fullo varför produkten är så omtyckt bland maltwhiskydrickare.
Jämfört med tidigare år har Nikkas grainwhisky anno 2021 mer beska i sig och är aningen mer krävande. Men det beror förstås på hur man dricker den. Med en mikrodroppe vatten lättar eken en aning och grainwhiskyn kommer fram mer.
Den som är nyfiken på vad ”grainwhisky” egentligen är ska testa Coffey Grain i vattnad form. Aromen blir renare och lättare. Fortfarande blommig med mineraler men på djupet mer syrlig a la citronsaft. Spot-on grain-nos!
I munnen blir kontrasterna större. Starten är fylligare och rundare med söt honung men också tjockare lemon curd-kräm. Andra halvan bjuder på hårdare graintoner. Läder och vassa mineraler går hand i hand med citronkaramell och mot slutet brända knäcktoner.
Finishen är lång och varmfodrad. Först kakig med mineraler under men efterhand mer läskande med fruktsallad. Allt stannar i lagerblad (beskan finns där fortfarande). Som helhet enklare och aningen tunnare med vatten men whiskyn håller formen även om graindimensionen förstärkts.
Här tar ritualen för maltdrickaren slut. Men det finns en fortsättning som tar oss in på cocktail-scenen. Kylning och försiktigt spädning med is är knepet som kan få vilken grainwhisky som helst att spricka upp som sol med ny energi.
Tricket är att förstå hur känsligt handlaget är. Rör man drinken med is för länge tappas ’edgen’ bort och whiskyn blir mjäkig, i värsta fall blaskig. Framförallt på grund av spädningen som snabbt sabbar alkoholskärpan. Tänk på att kyleffekten uppnås efter blott några ögonblicks omrörnnig.
I näsan lyfts frukten fram, en tropisk air av vingummin som förstärks av tung honung i botten. Här finns också ett drag av pepparkaka som ökar om man rör längre då även gödsel och svavel blandar sig i.
Smaken är ljus med fruktsoda och torkad frukt, samt sötare trocadero-toner en bit in. Mineraltonen från grainwhiskyn parerar frukten snyggt och en ny ton av chokladfondant gör sig gällande.
Mot slutet syrlig rund citrus och vassa graintoner som mynnar ut en halvlång och stramare/torrare eftersmak med rostade kastanjer samt visst syrligt bett. Jämfört med att dricka whiskyn rumstempererad tappar man litegrann i eftersmaken men dessförinnan lyfter det!
Drinken ska röras i max 5 sek varpå isen avlägsnas. Isningen ger alltså mer plats för frukten följt av vassare grain-noter och en hårdare torrare eftersmak. En härlig refresher som bevarar djupet och försvarar integriteten hos grainwhiskyn. Kanpai!
NIKKA Coffey Grain on the Rock
- 2 cl Nikka Coffey Grain Whisky
- en isbit
- aromkupa/provarglas
Häll upp direkt i aromkupan, släpp i isbiten. Rör om i max 5 sek, lyft ur isbiten. Whiskyn blir lättare och luftigare. Den korta kyltiden bevarar kroppen samtidigt som trycket hos frukten ökar med en snygg skugga av hårdare/torrare grainwhisky. Kylan håller sig i 15-20 min så det går bra att sippa vidare i lugn och ro.
Nikka Coffey Grain Whisky 45%
91p Doft 22/22, Smak 23/23, Exit 23/22, Balans 23/23 Grainwhisky destillerad på Miyagikyo Distillery av Nikka. Gjord på 90% majs och 10% maltkorn i kolonnpanna av coffey-typ. Lagrad på tre sorters fat: Refill bourbon barrels, re-charred barrels samt barrels med utbytta fatändar av amerikansk nyek. 6000 flaskor kommer till Sverige. SB-nr 40855, 599 kr