Reviews Glenallachie är sherryfatsdestilleriet som fått en renässans i händerna på Billy Walker. Blendern som ryckte upp Benriach och Glendronach innan han köpte loss 1960-talsfabriken i hjärtat av Speyside.
Historiskt har destilleriet salufört sin singelmalt lagrad på nya oloroso sherry butts. Det mesta har förstås gått till blends som Clan Campbell och andra whiskys i Chivas-portföljen.
Sherry brukar man ta till när destillatet är lagom bullrigt. Grannen Benrinnes får den behandlingen, liksom Mortlach och andra.
Glenallachie är på ytan en ofarlig Speyside-dram med toner av trädgårdsfrukt, röda bär och toffee i sin ’new make’ men också skarpare citrus och en rätt bångstyrig örtighet.
Denna motsträvighet slår ibland igenom i produkterna och gör dem intressanta. Vilket säkert var det som lockade Billy Walker när han 2017 tog över destilleriet och började rota runt i lagerhusen.
Det här fatet nedlagt 2009 har han haft ögonen på ett tag. Det avviker en del från husstilen. Omtappat på starkvinsek av sherrytyp. Det söta efterrättsvinet Pedro Ximénez, som Billy Walker har en förkärlek för.
Förmodligen är det det söta PX-fatet som rör om bland de bångstyriga ört/trätonerna och åstadkommer denna skojfriska stil. Whiskydoften rymmer en air av ekkryddig granskog inbäddad i PX-sötma. Här finns en sötma som av syltad ingefära i sockerlag plus understundom syltlök.
I munnen simmig sockerdricka med nyanser av granbarr. Strax PX-mustiga toner som mildrar de kvistiga inslagen, mot slutet tjockare fikonmarmelad. Lång PX-mastig eftersmak som är marmeladsyrlig med söt tobak i basen. Väldans gott!
Verkligen udda med en granskogstokig sherry-whisky som är övermåttan PX-söt. Tur då att destillatet slår tillbaka med sin syrlighet. En holmgång och käftsmäll av guds nåde – and I like it!
Med vatten i glaset blir aromen mer gräddigt fet. Under TULO tablettask, ovan sötaktiga parfymdunster. Ibland trä- och barr-dunster. En mer komplex och ljus bouquet.
I munnen förslag av granskott (så coolt). Långsam smak av sockerlag och äppelsaft. Strax sötsyrlig uppgång i körsbär med stramande färska dadlar innan PX-fatet mildrar effekten. Lång och puttrande örtig final som slätas över av PX-toner.
Whiskyn blir mer comme il faut av lite vatten. Man vattnar för att hyfsa balanserna i nosen och öka fruktpådraget i munnen. God annorlunda PX-whisky.