Reviews Hampden Estate är Jamaicas stolthet. Destilleriet som är känt för sitt muck-hål på baksidan av destilleriet där man förvarar rester från tidigare destilleringar som en garant för den särart av rom man tillverkar.
Detta dunder används reguljärt i produktionen och tillsätts melassmäsken för att jäsa fram den brygd som i ställets pot stills förvandlas till Hampden-rom .
Great House kallar destilleriet sin fina hus-rom. En mix av extremt esterrik rom och medelestrig rom. Två stilar av romkok, eller ’marques’ som man kallar det. 8 av 10 delar är av den mer sansade OWH-stilen med 40-80 gram estrar per 1000 liter ren alkohol.
“2021 års Great House är aningen råare och mer entonig än tidigare. Chimärt simpel men fortfarande en topp-rom av högsta kvalitet.”
Jag formligen älskar denna rom-tappning som i år är precis lika god som alltid men inte rikligt lika raffinerad i sitt uttryck. 2021 års utgåva är aningen råare och mer entonig än tidigare.
Tätheten av estrar är förstås något mindre eftersom rom-makare Vivian Wisdom har landat sin blandning av fat på 55% istället för fjolårets 59%. ”Chimärt simpel”, skulle man kunna kalla den, för det handlar fortfarande om en topp-rom av högsta kvalitet.
Stor tung sötma i aromen, som sig bör från Jamaica. Muscovado-sockrig brûlée-artad doft med kanderade nötter a la pekannöt, plus en släng pistage.
Mörkt socker i munnen också. Samtidigt oljig trasa och mangosyrup som växer in i en tät och stor smak av exotisk frukt. Mot slutet tappar romen lite av sin intensitet och blir sockerdricka-simpel.
I eftersmaken mera sockerlag med drag av röd blandsaft och savaräng, som helhet förföriskt läskande men en smula enahanda.
Kryddpeppar och läder står för det jamaicanska. Efterhand regummerade däck och avgaskänningar. Utan denna svärta skulle romen vara rätt ointressant.
Hampdens Great House brukar inte gilla vatten som plattar till topparna i tappningen. Utgåvan tappar sin edge av överestrighet a la H-stilen. Mycket riktigt förenklas aromen av en skvätt i glaset. Doften blir blommig med exotisk fruktsyrup utan avgaser.
I munnen lugnar destillatet ner sig. Sockerlag i början tar på dimmiga höstlöv samt förtätade estrar. Men så plattas arombygget till mot slutet av peach melba-glass. Avslagen sockerdricka i eftersmaken räddas av ananas-lika avgas-estrar.
Som sagt chimärt simpel. Sockerlag hotar genomgående, muckhållsavgaser kämpar emot. Tyvärr fördummas utgåvan av vattning. Vid 55% en riktig cracker. Som vänner av den engelska rom-skolan bara måste ha.
Systembolaget har också lyckats pressa priset en aning från förra årets 1043 kr till knappa tusenlappen nu. Köp flaskan 3 februari på webbsläppet kl 10.