Reviews Mackmyra gillar att experimentera. Den här gången handlar det om en helt orökt historia kallad Grönt Te. Ännu en smal produkt på tillskapade fat. Gävle-destilleriet är nyhetsdrivet. Att samla på Mackmyra är nästan lika omöjligt som det en gång var att ha alla Benriach eller Bruichladdich i sitt whiskyskåp.
Blender Angela d’Orazio dricker stora mängder grönt te till vardags och har nu förverkligat sin drömwhisky. Med hjälp av teblandningar från te-experten Yuko Ono har ekfat mättats med de komplex te-aromerna. Kaoribo Hojicha är ett nötigt och delikat rostat te. Yame Gyokuro har rund sötma med umami-toner. Yame Sencha är lent och sötaktigt i blommig stil.
Visst är det Mackmyra som stiger ur glaset med ljus exotisk frukt, lychee och päron med frisk tuggummi-ton. Här finns också flyktiga aldehyder som måste komma från det gröna téet. Smaken är tropisk i starten, sedan tar te-faten över med aromatiskt driv samtidigt som gommen blir knäckebrödskärv och lakrits flätas in på djupet. Mot slutet sötare övertoner av mandelmassa.
Lång ekig eftersmak skickligt avvägd mot frukten. Efteråt rökspår liknande BBQ samt lakrits. Avtrycket av de beskare mörka te-smakerna är pregnant men som sagt inte övermäktigt. Whiskyn är vackert balanserad.
Vatten gör Mackmyran mer levande. Nosen lättar en aning, mer godistoner. Smaken sötnar åt likörhållet med böljande tropisk frukt och aningen tyngre ek. Efterspelet är renare och lättare. Honung byts i stramare mineraler och långvarigt fruktpirr.
Mackmyra Grönt Te är en proffsig karaktärsfull whisky. Tropisk i elegant Mackmyra-stil ja, men eken märks och de gröna téerna gör allt så sprittande aromatiskt.