fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 23 april 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews Blindtestet

G&T-test: Bästa tonic till Fjäre Rare Distilled Gin

av Henrik Aflodal Esq
9 oktober 2020
Far och son kokar gin i Fieruaas Destilleri. Michael och Jacob Zachrisson.

 Blindtestet    FIERUAAS DESTILLERI är Michael Zachrissons drömprojekt. En av veteranerna i den svenska vin- & spritbranschen vill göra ett avtryck. Anläggningen ligger nära hemmet i Fjärås på västkusten.

Michael Zachrisson har jobbat med drycker i 40 år. Först som bartender och krögare och senare som VD för Allied Domecq samt Interbrands. Under åren har han lärt sig mycket om sprit av märken som Beefeater, Laphroaig, Ballantine’s.

– På Allied utvecklade jag Dufvenkrooks glögg och fick smak för att göra egna produkter. Jag vill avsluta min karriär med att försöka göra min version av hur jag vill att en gin och en whisky ska smaka.

Vid sin sida har han sonen Jacob som utvecklat det egna tonic-märket Urban Peers. Tillsammans har de tagit fram 20-talet olika recept som man testat blint mot de mest namnkunniga svenska och internationella ginsorterna. Till slut hittade man sin egen stil, förklarar Michael Zachrisson:

– Jag har tidigare experimenterat med pors som krydda och nu hittade vi en perfekt balans mellan pors och övriga ginkryddor.

Provbatcherna har först destillerats i en mindre panna. Slutligen gick man live i den stora 500-literspannan med det utvalda receptet döpt till Rare Distilled.

– Huvudmålet har alltid varit att ha höga och rena frekvenser och tydlig klarhet i doft och smak. Inga tunga och burriga och trubbiga toner.

Fjäre finns i två versioner. En klassisk London Dry Gin vann nyligen en stor offertfrågan på Systembolaget och kommer nästa år att lanseras i alla butiker. Den nu aktuella Rare-varianten är en sorts prequel.

Ett sätt att känna sig för och testa marknaden samtidigt som man banar väg för varumärket FJÄRE och skapar en kundbas för den stora satsningen.

Båda recepten bygger på de klassiska ginkryddorna som enbär, koriander, citronskal och en tillsats av fänkål och svartpeppar, berättar Michael Zachrisson:
– På toppen används pors som jag själv plockat, torkat och sorterat med omsorg före macerationen.

Så här tillverkas ginen. Alla kryddväxter läggs i neutral alkohol för att dra i några timmar. När man uppnått den potens som eftersträvas avbryts macerationen.

Brygden destilleras långsamt i kopparpannan. Därefter mixas destillatet med och vattnas ner till 45%. Detta sista steg sker på känsla för att få till smakbalansen enligt personliga preferenser.

Rare Distilled är en one-off. Den enda batchen resulterade i 5000 liter. Receptet till nästa års London Dry Gin bygger på samma bas med enbär, koriander, citronskal och svartpeppar men där finns ingen pors med och så har man dragit ner fänkålsdosen så den inte ska slå igenom.

För fänkålen slår igenom i Rare Distilled, vilket vi snart ska se. Som gin är den helt egen i sin stil. Och väldigt spännande. Smakbrytningen är medveten, framhåller Michael Zachrisson:

– Fänkålen framkallar en ton av anis som gör ginen personlig och intressant. Själv dricker jag gärna Rare ren som den är eller i en Negroni. Och med rätt proportioner i en klassisk fin G&T.

• FJÄRE Rare Distilled Gin 45% | SB-nr 35002, 309 kr (50 cl)

>> G&T-test: Bästa tonic till FJÄRE Rare Distilled Gin

Sida 1 av 2
12Nästa

Senaste nytt

Hjälp oss välja nästa whiskyfat att buteljera

Nyheter
tor 14:03

Familjen Dant får inte sälja Dant-whiskey

Features
tor 5:11

Sista dropparna långlagrad japansk whisky på länge

Krönikan
ons 5:41

Brendan McCarron hoppar av Ardbeg-projektet

Krönikan
tis 13:40

Svenskarna får sin egen Gin & Tonic-dag 20 april!

Nyheter
tis 5:15

Ingen sprit till minderåriga, åldersgräns på flaskor på gång

Nyheter
mån 5:37

Laga klart Pontus Frithiofs ”kroglåda” hemma

Nyheter
fre 12:01

WhiskyTV: Irish Pot Still genom tiderna

Features
tor 5:10

High Coast vänder röda siffror till svarta och gör rekordresultat

Nyheter
ons 15:50

Laga grosshandlar-lunch med O.P. i helgen

Nyheter
tis 11:11

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.