
Blindtestet FIERUAAS DESTILLERI är Michael Zachrissons drömprojekt. En av veteranerna i den svenska vin- & spritbranschen vill göra ett avtryck. Anläggningen ligger nära hemmet i Fjärås på västkusten.
Michael Zachrisson har jobbat med drycker i 40 år. Först som bartender och krögare och senare som VD för Allied Domecq samt Interbrands. Under åren har han lärt sig mycket om sprit av märken som Beefeater, Laphroaig, Ballantine’s.
– På Allied utvecklade jag Dufvenkrooks glögg och fick smak för att göra egna produkter. Jag vill avsluta min karriär med att försöka göra min version av hur jag vill att en gin och en whisky ska smaka.
Vid sin sida har han sonen Jacob som utvecklat det egna tonic-märket Urban Peers. Tillsammans har de tagit fram 20-talet olika recept som man testat blint mot de mest namnkunniga svenska och internationella ginsorterna. Till slut hittade man sin egen stil, förklarar Michael Zachrisson:
– Jag har tidigare experimenterat med pors som krydda och nu hittade vi en perfekt balans mellan pors och övriga ginkryddor.
Provbatcherna har först destillerats i en mindre panna. Slutligen gick man live i den stora 500-literspannan med det utvalda receptet döpt till Rare Distilled.
– Huvudmålet har alltid varit att ha höga och rena frekvenser och tydlig klarhet i doft och smak. Inga tunga och burriga och trubbiga toner.
Fjäre finns i två versioner. En klassisk London Dry Gin vann nyligen en stor offertfrågan på Systembolaget och kommer nästa år att lanseras i alla butiker. Den nu aktuella Rare-varianten är en sorts prequel.
Ett sätt att känna sig för och testa marknaden samtidigt som man banar väg för varumärket FJÄRE och skapar en kundbas för den stora satsningen.
Båda recepten bygger på de klassiska ginkryddorna som enbär, koriander, citronskal och en tillsats av fänkål och svartpeppar, berättar Michael Zachrisson:
– På toppen används pors som jag själv plockat, torkat och sorterat med omsorg före macerationen.
Så här tillverkas ginen. Alla kryddväxter läggs i neutral alkohol för att dra i några timmar. När man uppnått den potens som eftersträvas avbryts macerationen.
Brygden destilleras långsamt i kopparpannan. Därefter mixas destillatet med och vattnas ner till 45%. Detta sista steg sker på känsla för att få till smakbalansen enligt personliga preferenser.
Rare Distilled är en one-off. Den enda batchen resulterade i 5000 liter. Receptet till nästa års London Dry Gin bygger på samma bas med enbär, koriander, citronskal och svartpeppar men där finns ingen pors med och så har man dragit ner fänkålsdosen så den inte ska slå igenom.
För fänkålen slår igenom i Rare Distilled, vilket vi snart ska se. Som gin är den helt egen i sin stil. Och väldigt spännande. Smakbrytningen är medveten, framhåller Michael Zachrisson:
– Fänkålen framkallar en ton av anis som gör ginen personlig och intressant. Själv dricker jag gärna Rare ren som den är eller i en Negroni. Och med rätt proportioner i en klassisk fin G&T.
• FJÄRE Rare Distilled Gin 45% | SB-nr 35002, 309 kr (50 cl)