
FÖRST FANNS BARA ett tonicvatten. Man sa Indian Tonic eftersom det här med att lösa upp kinin-barken i vatten uppstod i Indien där brittiska tjänstemän använde dekokten i förebyggande syfte mot malaria. Ofta med gin och socker i glaset för att blanda bort den bittra trätonen ännu mer.
Vad är då Mediterranean Tonic? Det är enkelt. Enligt brittiska Fever-Tree som uppfann stilen blandas essentiella oljor från växter insamlade längs Medelhavets stränder med ”feber-träd” från Kongo, alltså kininbarken.
Tonicen smakar fräscht av citrontimjan och rosmarin. Men framförallt har man spelat ner bitterheten med mindre kinin-tillsats än i indian-varianten.
Den är också aningen sötare med 79 gram socker per liter istället 71 gram. Sammantaget en mjukare och mer elegant drinkmixer som snabbt blev en hit bland bartenders när den kom.
I en G&T får ginen mer att säga till om. Vilket såklart också ställer högre krav på ginsmakerna som inte får slå sönder de mer intrikata, lågmälda tonictonerna.
Å andra sidan kan en karaktärsfull gin verkligen blomma upp när de eteriska oljorna i tonicen samverkar och den berömda 1+1=3 effekten uppstår.
När helheten blir större än delarna skapas en cocktail som slår allt annat. Kort sagt är detta mixologins kärna, att skapa en ny dryck som slår förväntningarna.
Vilken typ av gin passar till Mediterranean? Örtiga, eteriska sorter såklart, men också gin med friska citrustoner. Helst kryddningar med både ock.
I vårt blindtest står värmländska Nordmarken i en klass för sig. Affärsfokus är egentligen whisky men i väntan på att maltdestillatet ska mogna gör man gin.
När man sippar på Hibernus-ginen rent är det eteriska friska toner som tar fart i början uppbackat av citrus. Efterhand vinner julig kardemumma och enbär med apelsinskalsbeska i eftersmaken.
Tillsammans med Mediterranean skapas en cocktail som är ytterst komplex i smakerna. Den eteriska örtiga dimensionen är överväldigande samtidigt som beskan sväller utan att gå överstyr.
Den ”tredje smaken” som gör drinken helt egen är pepparkakslagret. Mediterranean Hibernus Gin & Tonic är hlet enkelt en enastående cocktail.
Letar man efter ’herbaceous gins’ är Schwarzwald rätt ställe att börja på. Receptet till Monkey 47 innehåller just fyrtiosju ’botanicals’. En gin packad med eteriska oljor från växter plockade kring Medelhavet och hemma i Tyskland.
Styrkan på 47% gör också att ginen bär smakerna i drinken där örter av olika slag slår igenom. Men det som gör skillnad är att beskan i ginen höjer kininvärdet i tonicen. Drinken har en blommigt mousserande och kininstor beska i bästa Indian Tonic-stil!
Från finska karelen kommer Arctic Blue kryddad med blåbärsris och granskott men också citrondoftande myrten. En gin som tickar alla boxar för medelhavstonicen. Drinken är livlig med enbärskvistar och örtiga toner av rosépeppar i smaken.
Stockholms Bränneri är ju ofta med i toppen i våra tester. Man kan tro att stockholmarna gör en mångsidig gin men den är såklart egen i stilen i bästa boutiquegin-stil vilket förklarar framgången.
Örtinnehållet uppbackat med citronskal sätter ginen på rätt spår ihop med Mediterranean. Drinken är fizzig och lättsam men får en korianderbladig tyngd i avslutet. Dramatik och balans på en och samma gång.

Den enda storsäljaren som levererar en toppdrink är Gibson’s. Kanske inget märkvärdigt men drinken är riktigt smaskig. En duo som tar ut svängarna mer är Nordmarkens gin på vår-tema och Åres nya variant med tall- och ljungris.
Värmlänningen är temperamentsfull och kraftfull. Fjällvarianten får panelen är göra vågen. Allting sitter ju där man vill ha det i jämtarnas G&T.
En annan jämte som får till det är Revsund. Här är det citrustonen som jagas av tonic-timjan. Småländska Lydén serverar svensk sommar i ett glas, ginen och tonicen gör varandra vackrare.
Brittiska Martin Miller levererar nog testet mest annorlunda G&T med smak av vaniljbulle. En cocktail till kafferepet! Kändisen Hernö kvalar också in som Mycket Bra. Drinken är en lättsam historia där tonicen får styra. Som helhet snyggt paketerad.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Fever-Tree Mediterranean är en lättarbetad tonic som har lätt att möta upp smakerna hos olika gin-karaktärer. Ibland lyfts helheten till nya nivåer. Sällan blir det helt fel.
Över hälften av de tjugo drinkarna får betyget Mycket Bra och bättre. Helt enkelt en bra bas-tonic att utgå från när man ska bjuda på något gott.
Det roliga med den örtiga stilen är att fältet är fritt när det gäller garnityr. Allehanda färska örter kan funka. Effekten är omedelbar efter kryddväxter doftar så mycket. En timjankvist vilande på isberget i G&T-glaset sätter smaklökarna på rätt spår direkt.
Så har man krukor med rosmarin, timjan tillhands är det en bra start. Båda aromerna finns med i tonicen och dessutom i många ginsorter. Testa att gå ’herby style’ i nästa G&T-kreation. Lycka till!
LÄS MER: Bästa gin till Fever-Tree Indian Tonic
LÄS MER: Bästa Navy Strength Gin till Fever-Tree Aromatic
Så här testar vi G&T
Blindtestet De 20 drinkarna testades helblint. Proportionerna var två delar tonic och en del gin. Ingen garnityr adderades. Vi har bedömt drinken som helhet och inte ginen enskilt.
Skalan är 1 till 5, från dåligt till världsklass. 0-1 är underkänt, 2 godkänt, 3 bra och 4 exceptionellt bra. Till vardags börjar man mixa från 2, den kräsne går in på 2,5-3. Från 3,5 och uppåt finns de fantastiska kombinationerna.
Panelen utgörs av ginoraklet och prisbelönte ginboksförfattaren Hans-Olov Öberg som också är firad deckarförfattare samt chefredaktör Henrik Aflodal. Plats för testet var Sveriges mest välsorterade butik för dryckesglas, belägen mitt i Stockholm.
Ett eldorado av dryckestillbehör och mängder av kristallglas anpassade för alla möjliga former av destillerade och jästa drycker. Gör ett besök på Öl- & Vinmagasinet på Karlbergsvägen 20 vid Odenplan nästa gång du besöker huvudstaden. Och prata glas och aromupplevelser med familjen Seaton!
Världsklass – G&T nära perfektion
4,25/5p Nordmarken Gin No 1 Hibernus 48%
Världsklass Olala, vilken välfungerande G&T, skrockar Hans-Olov imponerad. Drinken har lime-doft och i munnen växer beska limetoner stadigt. ”De beska tonerna drar varandra, gin och tonic jobbar sömlöst tillsammans!” Henrik jublar likaså åt en G&T som slår det mesta. Häftig arom av pepparkaka och kardemumma, fluffig citrusbubblig smak där kardemumma vinner. ”Eftersmaken är helt galen. Det smakar ju pepparkaksglass samtidigt som kininet kryper fram med lite hetta a la kryddnejlika.”
Hibernus No 1 görs av whiskydestilleriet Nordmarken utanför Årjäng. De olika sorterna speglar årstiderna och ”hibernus” betyder vintrig, en gin gjord för att ta sig igenom bistra nordanvindar. Värmlänningarna gör sin gin på vetesprit där varje krydda har sin egen macereringstid. Enbärsbasen kompletteras med koriander och smaksätts av kardemumma, kanel, apelsinskal och kvanne. Destillering sker i gammaldags kolonn-panna av coffey-snitt. En batch räcker till 200 stycken 50 cl-flaskor, så produktionen är verkligen småskalig. SB-nr 80675, 369 kr (50 cl)
3,75/5p Monkey 47 Schwarzwald Gin 47%
Suverän Intresset väcks av en spännande frisk arom av aromatisk citrontimjan och citronpeppar. Smaken är bubbligt komplex med koriander och jasmin, plus citronsoda. Spontana applåder från panelen. Henrik noterar glatt de stora enbären i eftersmaken påhejade av fruktig kininbeska från tonicen: ”Smaken är blommigt mousserande och kininstor i bästa Indian Tonic-stil. Den blommiga beskan jublar hela vägen in i mål!”
Monkey 47 är tyskt. Skapad av Alex Stein och destillerad av Christoph Keller. Monkey 47 görs på 47 botanicals/kryddväxter. Tongivande är enbär, mandel, mynta, fläder, kryddpeppar, honungspomelo, engelsk havtorn, kryddnejlika, björnbär, pomerans, lakrits, salvia, akaciablom, ingefära, jasmin, nypon, järnört, kamomill, muskot, angelikarot, lavendel, koriander. paradiskorn, röd temynta, granskott, lingon, verbena, sex olika pepparsorter, kassiabark, kardemumma, kaprifol, citronskal, hibiskus, irisrot, citrongräs och många fler örter. Somligt får först ligga och dra i melassbaserad etanol från Frankrike i 36 timmar innan redestillering. Andra växtdelar placeras i korgar inuti de små 100-literspannorna. SB-nr 86813, 399 kr (50 cl)
4/5p Arctic Blue Gin 46,2%
Suverän Det doftar aromatiskt av bubbelgum. I munnen enbärskvistar och örtig rosépeppar, enligt Henrik: ”Vilken sinnlig inlevelse i smakerna, örtigheten lyfter verkligen andarna!” Hans-Olov håller med om en fräsch pigg doft åt det rostiga hållet och gillar drivet i munnen.
Arctic Blue är en arktisk gin från finska karelen nära ryska gränsen, 50 mil öster om Helsingfors. Kryddad med elva botanicals. Enbären har fått sällskap av blåbärsris, blåbär, granskott och tallbarr. I basen korianderfrö, anisfrö, kardemumma, citrondoftande myrten, lavendel och rosenblad. Ofiltrerad efter destillering för att bevara essentiella oljor samt blåbärens pektin. Pektinet gör att ginen dimmas något när den blandas med iskallt vatten eller is, ett kvalitetstecken! SB-nr 56280, 329 kr (50 cl)
3,75/5p Stockholms Bränneri Dry Gin 40%
Suverän Yippie, ropar Henrik åt de fizzy-lätta tonerna i början av smaken och den korianderbladiga tyngden i avslutet: ”Tunn tonic möter fyllig gin, vilken raffinerad omkoppling.” En G&T som gör jobbet bra, fyller Hans-Olov i: ”Smakerna är i balans, en klassisk Gin & Tonic som fungerar riktigt bra!”
AB Stockholms Bränneri Dry Gin görs mitt på Södermalm i huvudstaden. Ginmakare och grundare är Anna och Calle Wikner. Både växter och sprit är ekologiska. Ginet späds med Söders kranvatten innan buteljering. Botanicals/örter: Enbär, angelikarot, citronskal, korianderfrö, ljung, fläder och rosmarin. SB-nr 39000, 308 kr (50 cl)
Mycket bra – G&T där ginen imponerar
3,5/5p Åre Bränneri No 6 Scandinavian Gin 41%
Mycket bra Här är en G&T där 1+1 är lika med 3. Hans-Olov vill ha större smaker i ginen men som drink är allt himmelskt. Gin-oraklet skaldar exalterat: ”Perfekt änglakör, barn med ballonger, vajande fanor och kungen som vinkar!” Henrik rycks med och njuter av en frodig jasmindoft uppbackad av söt sockerdricka, samt en glad och felfri citrussmak. ”Den lilla beskan är perfekt. En pärlande lättdrucken G&T i typisk mediterranean-stil!”
Åre bränneri No 6 tog två års utveckling att ta fram. Andy White och Hanna Oleträ vandrade runt i den jämtländska fjällvärlden och samlade botanicals för att testa sig fram till det perfekta receptet. Hundratals blends som testades i G&T och drajjor. Basen består av enbär och karaktären sätts av tall, ljungris och skägglav. SB-nr 81294, 349 kr
3,5/5p Nordmarken Gin No 2 Nostrorum 48%
Mycket bra Eterisk doft med enbärstoner. Här snackar vi kvalitetsgin, fastslår Hans-Olov: ”En smakstark G&T där allting är väldigt tydligt.” Henrik håller med om drivet: ”Temperamentsfull kraftfull smak men kanske lite endimensionell, drinken skulle behöva en citronzest för att lugna ner sig.”
Nostrorum No 2 görs av whiskydestilleriet Nordmarken utanför Årjäng. De olika sorterna speglar årstiderna och latinska ”nostrorum” betyder vår, alltså ett pronomen som inte har med årstiden att göra men kan tolkas som ”vår gin”. Värmlänningarna gör sin gin på vetesprit där varje krydda har sin egen macereringstid. Enbärsbasen smaksätts med färska grankvistar samt färska enekvistar plus pomerans och lakritsrot. Destillering sker batchvis i gammaldags kolonn-panna av coffey-snitt vilket ger 200 stycken 50 cl-flaskor. SB-nr 80684, 369 kr (50 cl)
3,5/5p Gibson’s London Dry Gin 37,5%
Mycket bra Doften är finfin, tycker Hans-Olov, med kinin och grape. I munnen flädertoner, ängsblomster från ginen sticker ut. ”Goda smaker, vilken smaskig G&T!” Henrik ler stort åt den exotiska fruktsmaken med lång kinin/gin-beska i finalen: ”Bravo!”
Gibson’s London Dry Gin görs i England av franska La Martiniquaise. Botanicals/örter: Enbär, koriander, angelikarot, apelsinskal. SB-nr 235, 211 kr
3,25/5p Revsunds Karlsbergs Gin 38%
Mycket bra Vilken spännande doft, säger duon samfällt. Det luktar citron-YES och askorbinsyra med oljiga undertoner. Bubbligt örtig smak av timjan. Jojo, den här G&T:n är rasande bra, ler Hans-Olov: ”Drinken har en behaglig balans och gör rätt saker hela vägen.” Henrik håller drinken högt men tycker att smakerna pyser ihop något mot slutet: ”Det börjar storstilat och slutar aningen passivt, men varför inte – drinken är ju skönt laidback.”
Revsund Distillery kokar in smakerna i en 100-literspanna. Destilleriet och bryggeriet ligger i Revsund, nära Pilgrimstad. Karlsberg är bas-ginen i sortimentet. Smaksatt med enbär, koriander, kinabark, angelicarot, citrusskal och lakritsrot. SB-nr 34398, 318 kr (50 cl)
3,25/5p Martin Miller’s Summerful Gin 40%
Mycket bra Insmickrande doft av lemon curd och vaniljbulle. I munnen bjuds vaniljkrans och citrusmarmelad men också en snygg kinin-vibe. Panelen gillar kombon som landar i kex med vaniljkräm med luftig kininbeska. Minst sagt egen, tycker Henrik: ”Till kafferepet eller efter middagen med massor av is i glaset…”
Martin Miller’s Summerful Gin är en trippeldestillerad gin gjord på isländskt vatten men i England. Arktisk timjan från Island och rosmarin från England introduceras i tredje kokningen. Basen utgörs av citrus och italienska enbär med kinesisk kassiabark, fransk angelika och irisrot från Florens. Första säsongsginen från Martin Miller. SB-nr 82261, 419 kr
3,25/5p Lydén Distillery Dry Gin 40%
Mycket bra Lätt blommig arom med saftig bubblig smak. Allting är med här, ropar Hans-Olov: ”Ginen smakar som en gin, tonicen smakar tonic – riktigt fräscht.” Henrik applåderar den läskande smaken av citronsoda med mild beska: ”Easy-going, somrig drink!”
Lydén Dry Gin görs i småländska Ljungby av far och son Roger & Emil Lydén sedan 2019. Klassisk London Dry Gin på 40% med tydlig smak av enbär, granskog och lingon. Den är gjord på enbär, lingon, korianderfrö, angelikarot, fläderblom, citrusskal och rosmarin. Den är 100% ekologisk och gjord på lokalt vatten från orten. SB-nr 82261, 399 kr
3,25/5p Hernö Gin 40,5%
Mycket bra Örtig arom med inslag av timjan och en luftig, örtig lätthet i munnen, menar Henrik: ”Klassisk skön G&T i medelhavsstil men också enbärspregnant i avslutet, well done lads!” Fräsch doft av gin, fortsätter Hans-Olov som dock vill ha mer fart i smaken.
Hernö Destilleri som ligger i Dala utanför Härnösand (därav namnet). Blender är Jon Hillgren. Botanicals/örter: Enbär, kassiabark, citronskal, vanilj, koriander, lingon, svartpeppar, älgört. SB-nr 86927, 335 kr (50 cl)
Bra – god G&T med karaktär
3/5p Blekinge Gin 46%
Bra Ginen känns lite neutral, klagar Hans-Olov. Och tonicen hjälper inte till: ”Smaken är rätt platt med överbeska som nästan blir finkel…” Henrik gillar visserligen den feta doften av salvia som också är jordig. Men smaken är ingen semesterresa med sina oljiga parfymtoner och korianderöverslag. ”Gungig enbärstydlig beska i avslutet räddar upp drinken som blir medelhavseterisk!”
Blekinge Gin produceras av Brygghus 19 i Karlshamn. Tidigare tillverkades produkterna i samarbete med Tevsjö Destilleri i Järvsö. Men sedan april 2020 gör man sin gin nere i Blekinge i en iStill-panna med en volym på 2000 liter som spottar ut 100 liter i timmen. Produktutveckling sker i en minipanna på 5 liter. Botanicals/örter: Enbär, koriander, kvanne, pomerans, kardemumma, paradiskorn. SB-nr 34544, 395 kr (50 cl)
3/5p Länna Bruk Gin 40,5%
Bra Söta enbär och örtiga, läskande toner i munnen, menar Henrik: ”Antydan till spritskärpa och saftig skalbeska i avslutet, men ändå lite tamt.” Det är lite för neutralt, nickar Hans-Olov: ”En G&T man får efter säsongens slut, tillblandad av en sommarjobbare.”
Länna Bruk Gin görs av Länna Bruk Dryckeshandel i eget destilleri utanför Uppsala. Baskryddning med enbär och koriander som spetsas med fläder, yuzu- och apelsinskal. SB-nr 34214, 299 kr (50 cl)
2,75/5p Bombay Sapphire London Dry Gin 40%
Bra Doften av solvarmt ekträ och blomsteräng hänger inte ihop med den äppliga lemon curd-glada smaken som är i sötaste laget, menar Henrik. Hans-Olov håller med: ”En isglassig söt drink med för lite gintoner.”
Bombay Sapphire London Dry Gin görs av Bacardi på Laverstoke Mill Distillery väster om London. Botanicals/örter: Enbär, koriander, lakritsrot, mandel, citronskal, kassiabark, violrot, angelikarot, kubeberpeppar, meleguettapeppar. SB-nr 109, 299 kr
2,75/5p Gin & Us Cold Spring Dry Gin 43%
Bra Otraditionell G&T som verkligen fascinerar, enligt Hans-Olov. ”Örtiga anistoner i munnen varvas med söt marsipan.” Henrik berömmer enbärsdoften med en avig biton av saggigt gräs men tycker att den saftiga smaken blir aningen vattnig mot slutet.
Gin & Us görs i Boden på vatten från egen ytborrad kallkälla. Kryddningen utgår från enbär och tar smak av färska citronskal som skalas strax innan macerering, färska rosmarinkvistar och tallbarr-kvistar som plockas samma dag. Övriga örter är khmer-peppar, korianderfrö, vanilj samt angelikarot. Ginen görs i små batcher om 120-200 flaskor. Klippet i spritkörningen är snävt, man tar ut hjärtat vid samma gradtal och kokar försiktigt för att få en utdragen destillering. Spritkoket får vila i minst tre veckor innan buteljering. SB-nr 36421, 347 kr
2,5/5p Arctic Juniper & Citrus London Dry Gin 41%
Bra Här händer inte mycket. En G&T I neutral lime-stil, avgör Hans Olov: ”Som skär sig mot tonicen, ingen jättelyckad kombo.” Smaken är rätt läskande med inslag av yuzu-citrus och örter, tycker Henrik: ”En lättviktare och törstsläckare där ingendera av parterna kommer till sin rätt egentligen.”
Arctic Gin görs av Anora på Rajamäki Distillery i Finland. Baskryddning med enbär, korianderfrö och angelikarot, dressas med citronskal. Varje ingrediens destilleras för sig för att frammana exakt de aromer man vill åt från växten. För att komma dit har finnarna experimenterat fram exakt extraktionstid, alkoholhalt och klippunkter under destilleringen. SB-nr 512, 259 kr
2,5/5p Tanqueray London Dry Gin 43,1%
Bra Lockande odör av lime-sorbet som är mousserande mineralig. Expertduon lyfter glatt sina glas, och blir aningen besvikna. Fadd och något för besk gin, tycker Hans-Olov. ”Ginen tar över i drinken, det blir för syntetiskt.” Henrik tycker att smaken är blaskig och livlös: ”För mycket motvalsbeska åt grape-hållet i finishen.”
Tanqueray London Dry Gin görs av Diageo. Örterna kokas in med hjälp av en gammal kopparpanna med smeknamnet ’Old Tom’ som funnits med i över 200 år (självklart lappad och lagad). De tre bärande ingredienserna är enbär från Toscana, angelikarot samt koriander. Därtill tillkommer lakritsrot, vit grapefrukt, lime, apelsin och kamomillblommor. Det unika med denna gin är att citrusen är färsk och inte torkad.
SB-nr 10239, 299 kr
Okej & halvdan G&T
2,25/5p First Gin First Distillery Sigtuna 40%
Okej Lite pappig men fruktstor smak som går bort sig. Kombon krånglar till det, muttrar Hans-Olov. Fin ginsötma i smaken som krockar lite med tonicen: ”De motverkar varandra, jobbar inte ihop.” Enligt Henrik platt och menlös: ”Smakerna kommer inte igång liksom.”
First Gin görs av First Distillery i Sigtuna. Den är gjord på enbär, korianderfrö, äpple, rosmarin, salvia, citronskal, svartpeppar, kanel, älggräs. SB-nr 35868, 329 kr (50 cl)
2/5p Torstad Nordic Dry Gin 43,5%
Okej Vingummioljig doft med gungig fruktsmak men så händer något konstigt, noterar Henrik: ”G&T:n får gummi-slagsida men en sorts kinin-grön beska i avslutet. Verkligen udda allting.” Enligt Hans-Olov en neutral gin som görs om helt av tonicen: ”Drinken dras med toner av fiollack.”
Torstad Nordic Dry Gin görs i byn Torstad som ligger utanför Borås. Olikt nästan alla gindestillerier mäskar och kokar man sin egen sprit på vetesorten ”Elvis”. Kryddningen börjar med enbär som tonsätts med korianderfrö, malört, angelikator odlad på den egna gården. Lingonen plockas för hand i skogen. I receptet ingår även små doser av nässlor, skott från gran och tall samt blad av vildvin. SB-nr 37442, 439 kr (50 cl)
1,25/5p RoslagsGin Extra Juniper 43%
Halvdan Gin-experterna tittar på varandra förvånat. Anis och stimorol stiger ur glaset. Otroligt konstig drink som både doftar och smakar anis, förtydligar Hans-Olov: ”Det smakar fälgkors och geléhallon – nog den värsta G&T jag smakat.” Henrik fyller på: ”Saftiga toner av sötlakrits som drunknar i anisbrännvin, stackars tonic…”