
NÄR VI FÖR tredje sommaren i rad skulle göra ett Pink G&T-test var det framförallt färgen vi tog fasta på. Tidigare år har alla dessa pink gin-varianter stått i fokus.
De flesta ohemult söta och likörliknande. Som tillsammans med en sötad tonic-läsk blivit tungrodd att prova, och dessutom lite jobbig att dricka för nöjes skull!
Årets rosa G&T-cocktails sätter tonicen i centrum. Brittiska Fever-Tree har tagit fram en rödrosaskimrande tonic med lägre kininbeska smaksatt med hallon och rabarber.
Rabarbern kommer från England och är av den söta Timperley Early-typen och processas bara timmar efter skörd. Hallonen plockas i skotska Strathmore.
Det lite stramare skotska klimatet ger hallonen en något skarpare smakprofil jämfört med de översvallande söta varianterna från sydligare breddgrader. Hallonaromen extraheras genom ångdestillering direkt att plockning.
Man har låtit bli att boosta sötman som ligger på 76 gram per liter jämfört med flädervarianten (som vi tidigare mixat med pink gin) som håller 78 g.
Resultatet är en läsk-liknande tonic som går bra att dricka som den är med sin pärlande halvtorra hallonsmak med uppbygglig syra från rabarbern. Kininbarken märks knappt men kommer fram mer i kombination med gin.
Pink Gin är egentligen namnet på en cocktail. Från början en innovation från Plymouth där man på 1800-talet blandade ut sin enbärskryddade sprit med isvatten och några stänk angostura bitter, som gav drinken en svagt rosa färg, därav namnet på drinken.
Att byta vattnet mot söt tonic-läsk är ett nutida påfund. En drinkbeställning som G&T-skeptiker brukar ta till för att få en sötare drink utan för mycket beska.
Här på The Spirits News vill vi i år dra en lans för färgen på bekostnad av sötman. Trenden att dricka rosa håller nämligen i sig. Folk attraheras av färgen, både kvinnor och män. Därför har vi låtit tonicen sätta färg på drinken och testat osötade gin-sorter.
Självklart finns pink-versionerna från Hernö och Stockholms Bränneri med eftersom de slipper tillsatt socker. Men mest vanlig gin. Och urvalet har gjorts utifrån ginens prestanda.
En majoritet av sorterna är gin man kan sippa på i rumstemperatur. Balanserade saker med enbärsnärvaro och en karaktär utöver det vanliga.
Tre drinkar står ut och håller världsklass. Bäst-in-show är jämtländska Revsund med Brännbera. Ginen skapar en cocktail med spritig spänst som också låter rabarbern i tonicen blomma ut med massor av friska hallon och lite sötlakrits i refrängen. En sommardrink man önskar aldrig ska ta slut.
– Det här är vår variant på pink gin, säger destillatör Tommy Jonasson. Jag är svag för lakrits så vi använder lakritsrot och fänkål vilket ger en ton av salmiak. Hallonen får ligga och dra något dygn innan resten av örterna som enbär och koriander tillsätts.
Från finska karelen nära ryska gränsen kommer Arctic Blue. Ginen kokas i staden Ilomantsi 50 mil öster om Helsingfors. Destilleriet satsar stort på export. I centrum står WILD BLUEBERRIES.
Jo, man säger så eftersom blåbär i den stora vida världen odlas medan vi här i Norden plockar de blåa bären i skogen.
I standardutgåvan är det blåbärsris och granbarr som får göra enbären sällskap ner i flaskan. Kvaliteten är minst sagt imponerande. Här får nationalidolen Kyrö se upp i blindprovningar framöver.
Den finska G&T:n har större personlighet än jämt-kombon. Smak av tobak och nyplockade hallon med parfymerade trätoner i botten. En riktig konnässör-tur i de rosa drinkarnas land!
Topptrion bjuder också på tysk gin i form av den numera legendariska Monkey 47 från Schwarzwald. Jojo, flaskan innehåller hela 47 botanicals.
Trots utbudet av aromer är det enbären som kommer fram mest i drinken, som sig bör alltså. Ginen passar väldigt bra ihop med Fever-Trees nya tonic.
Den svenska stjärnan Hernö missar såklart inte chansen att briljera. Lämpligt nog är det firmans pink gin-variant som passar ihop med hallon/rabarber-tonicen.
Jordgubbarna i ginen smälter samman perfekt med hallonen i tonicen. Här finns en häftig eterisk dimension också där kinin-beskan kommer fram mer än i andra kombinationer.
Engelska Martin Millers säsongsgin Summerful med arktisk timjan och engelsk rosmarin som toppkryddor har en somrig känsla över sig men inte har så mycket G&T-feeling. Vilket inte gör så mycket eftersom tonicen i sig drar åt läskhållet.
Boden-koket från Gin & Us imponerar också. Doften av lavendel får oss provare att göra vågen. Eteriska toner från ginen blandas med hallontonerna från tonicen på ett smarrigt sätt.
Kring 3 poäng av 5 möjliga samlas ett gäng intressanta drinkar. Att få en 3:a är inte lätt vilket gör den här ”pinkiga” tonicen till en höjdare när det gäller att hitta goda cocktails.
Med skånska Lottenlund får man en stramare drink med knäckiga toner. Lydén Pink Gin hänger på det knäckiga spåret med en kombo som blir mer somrigt fruktig ju mer man dricker den.
Finska Arctic Blue kallar sin pink gin för rosé och har kanelros som toppnot. Resultatet är en drinksmak som bjuder på pepparkaksglass. I sig en hit för den som står ut med julsmaker mitt i sommaren. Nackdelen är förstås att tonicen kommer bort helt.
Värmländska Nordmarken som till vardags gör whisky har klivit fram som en liten gigant på gin-scenen här i Sverige med säregna och välbalanserade alster döpta efter årstiderna. Till Raspberry & Rhubarb passar vinter-ginen Hibernus bäst.
Ånyo en cocktail fulladdad med juliga smaker a la kardemummakaka med lite rabarberstjälkar som ger syra. Tonicen lyckas dämpa julfirandet något vilket ju är passande.
En hel radda fina drinkar att testa. Som garnityr kanske man inte ska gå för mycket på hallon eftersom det mesta redan smakar hallon.
Försök att bryta av och förstärka någon av ginkryddorna. Lusläs faktadelen på varje gin och hitta inspiration. Då kommer sommarens Pink G&T-drinkar lyfta ännu mer. Skål!
LÄS MER: Bästa Pink Gin till Fever-Tree Elderflower
LÄS MER: Bästa Pink Gin till Poacher’s Wild Tonic
Så här testar vi G&T
Blindtestet De 20 drinkarna testades helblint. Proportionerna var två delar tonic och en del gin. Ingen garnityr adderades. Vi har bedömt drinken som helhet och inte ginen enskilt.
Skalan är 1 till 5, från dåligt till världsklass. 0-1 är underkänt, 2 godkänt, 3 bra och 4 exceptionellt bra. Till vardags börjar man mixa från 2, den kräsne går in på 2,5-3. Från 3,5 och uppåt finns de fantastiska kombinationerna.
Panelen utgörs av ginnestorn och prisbelönte spritboksförfattaren Örjan Westerlund samt chefredaktör Henrik Aflodal. Plats för testet var Sveriges mest välsorterade butik för dryckesglas, belägen mitt i Stockholm.
Ett eldorado av dryckestillbehör och mängder av kristallglas anpassade för alla möjliga former av destillerade och jästa drycker. Gör ett besök på Öl- & Vinmagasinet på Karlbergsvägen 20 vid Odenplan nästa gång du besöker huvudstaden. Och prata glas och aromupplevelser med familjen Seaton!
Världsklass – G&T nära perfektion
4,25/5p Revsunds Brännbera Gin 42% | Örjans favorit-G&T
Världsklass Väldigt smarrig bärig G&T med spritig spänst som också älskar rabarber, utropar Örjan: ”Den enda ginen som verkligen lyfter fram rabarbern i tonicen – en lättsam G&T som funkar ypperligt som sommardrink.” Doften är savande söt med hallonsylt. Massor av hallon och degig rabarberpaj i munnen, konstaterar Henrik. ”Föredömligt spritdriv i eftersmaken – geléhallon i etanol med sötlakrits på djupet!”
Brännbera är jämtska Revsunds pink gin med toner av hallon och lakrits. Ginmakare Tommy Jonasson är svag för lakrits och använder lakritsrot och fänkål som framkallar en ton av salmiak. Hallonen får ligga och dra något dygn innan resten av örterna som enbär och koriander är tongivande tillsätts, och destillering vidtar i en 100-literspanna. Färgen kommer av E120 som är mer stabil än naturliga färgämnen. Inget tillsatt socker. SB-nr 37282, 349 kr (50 cl)
4/5p Arctic Blue Gin 46,2% | Henriks favorit-G&T
Suverän Läcker pigg gindrink med personlighet. Hallonsyltig doft med inslag av tobak. I munnen tobak och nyplockade hallon med parfymerat ekfanér, konstaterar Henrik nöjt: ”Aromatiska trätoner lyfter finishen som är tobaksfragrant med pepparmintpuffar.”
Arctic Blue är en arktisk gin från finska karelen nära ryska gränsen, 50 mil öster om Helsingfors. Kryddad med elva botanicals. Enbären har fått sällskap av blåbärsris, blåbär, granskott och tallbarr. I basen korianderfrö, anisfrö, kardemumma, citrondoftande myrten, lavendel och rosenblad. Ofiltrerad efter destillering för att bevara essentiella oljor samt blåbärens pektin. Pektinet gör att ginen dimmas något när den blandas med iskallt vatten eller is, ett kvalitetstecken! SB-nr 56280, 329 kr (50 cl)
3,75/5p Monkey 47 Schwarzwald Gin 47%
Suverän Nedtonad karaktär med tydlig bärighet. Spänstiga enbär med citrus mot slutet, säger Örjan: ”Tonicen supportar ginen bra.” Henrik studsar till inför en konstgjord doft av bacon och fruktsoda och ler stort. ”Smaken har bra beska och etanolen driver på och ger längd.”
Monkey 47 är tyskt. Skapad av Alex Stein och destillerad av Christoph Keller. Monkey 47 görs på 47 botanicals/kryddväxter. Tongivande är enbär, mandel, mynta, fläder, kryddpeppar, honungspomelo, engelsk havtorn, kryddnejlika, björnbär, pomerans, lakrits, salvia, akaciablom, ingefära, jasmin, nypon, järnört, kamomill, muskot, angelikarot, lavendel, koriander. paradiskorn, röd temynta, granskott, lingon, verbena, sex olika pepparsorter, kassiabark, kardemumma, kaprifol, citronskal, hibiskus, irisrot, citrongräs och många fler örter. Somligt får först ligga och dra i melassbaserad etanol från Frankrike i 36 timmar innan redestillering. Andra växtdelar placeras i korgar inuti de små 100-literspannorna. SB-nr 86813, 399 kr (50 cl)
Mycket bra – G&T där ginen imponerar
3,5/5p Hernö Pink BTL 42%
Mycket bra Intressant doft av nyskalad rabarber plus jasmin. Aromatiskt bubblande smak av mineralvatten och hallonsoda. Ginen växer ut i eftersmaken med tydlig koriander. Funkar 100% med tonicen, menar Henrik: ”Drinken har en elegant G&T-feeling med en eterisk beska som gör den uppfriskande god.” Örjan gör tummen upp för en mycket frisk drink med dämpat bärig smak. ”Man märker att de gillar varandra, ginen lyfter fram tonicen bra!”
Smakprofil: Jordgubbe, rosenblad. Innehåller mer enbär än vanligt för att kompensera för fruktsmaken från jordgubbarna. Övriga ingredienser är korianderfrön, rosenblad, svartpeppar, kassia, vanilj och citronskal. Produkten är en äkta London Dry Gin som varken färgats eller smaksatts efter destillering. Däremot är flaskan rosa för att markera att det handlar om Pink Gin. Sockerhalt: 0 g/l.. SB-nr 81882, 348 kr (50 cl)
3,5/5p Martin Miller’s Summerful Gin 40%
Mycket bra Somrigt fräsch arom av nypressad citronsaft uppbackad av mineraler. Saftig citronsoda-mun med halvtorr hallonsoda i kulisserna. Obeskt frisk och ren avslutning. ”Torr och läsk-aktig sommardrink med en klatschig touch av plommon,” skrockar Örjan nöjt. Henrik nickar åt beskrivningen sommardrink: ”Motståndslös urgod törstsläckare man bara vill ha mer av. G&T? Nej.”
Martin Miller’s Summerful Gin är en trippeldestillerad gin gjord på isländskt vatten men i England. Arktisk timjan från Island och rosmarin från England introduceras i tredje kokningen. Basen utgörs av citrus och italienska enbär med kinesisk kassiabark, fransk angelika och irisrot från Florens. Första säsongsginen från Martin Miller. SB-nr 82261, 399 kr
3,25/5p Gin & Us Cold Spring Dry Gin 43%
Mycket bra Det är doften som får igång panelen. Blommiga lavendeltoner varvas med oljig sirapslimpa. I munnen luftiga mineraler och sötaktig hallonsoda. Eteriskt pigg eftersmak. ”Elegant och somrigt läskande drink,” sammanfattar Henrik.
Gin & Us görs i Boden på vatten från egen ytborrad kallkälla. Kryddningen utgår från enbär och tar smak av färska citronskal som skalas strax innan macerering, färska rosmarinkvistar och tallbarr-kvistar som plockas samma dag. Övriga örter är khmer-peppar, korianderfrö, vanilj samt angelikarot. Ginen görs i små batcher om 120-200 flaskor. Klippet i spritkörningen är snävt, man tar ut hjärtat vid samma gradtal och kokar försiktigt för att få en utdragen destillering. Spritkoket får vila i minst tre veckor innan buteljering. SB-nr 36421, 347 kr
Bra – god G&T med karaktär
3/5p Lottenlund Botanical Gin 40%
Bra Lite provocerande doft av brylépudding och katrinplommon får ginofilerna att haja till. Henrik får en fluffig sockervaddskäft med muscovadosocker och aromatiska gintoner: ”Bra driv i avslutet, eterisk gin ovanpå knäckigt torr tonic.” Örjan gillar den strama torra stilen men vill ha mer enbär för att känna igen sig i G&T-världen.
Lottenlund Botanical GIn görs på Lottenlund Estate utanför Helsingborg som främst är en vingård men också gör destillat. Botanical-varianten är en ’New Western Style’-gin som vill vara nyskapande med 19 botaniska örter plockade med inspiration från akvavit-traditionen. Förutom tongivande enbär och koriander i basen även nypon, havtorn, långpeppar, munkpeppar, älggräs, citronverbena och svartkummin. Görs självfallet på en spritbas av druvor. SB-nr 36446, 389 kr (50 cl)
3/5p Lydén Pink Gin 40%
Bra Verkligen udda lukt av kolasås åt knäckhållet. Expertduon tittar förvånat på varandra. Smaken är fruktig av tonicen med kolasås efterhand som balanseras av etanol-vibe. Men toffee/kola återkommer i fadd eftersmak, påtalar Henrik: ”En oG&T-aktig cocktail, vadan all denna kola?” Örjan trivs bättre med stilen som har friska mineraler i botten och en svag smak av citrus som hejas på av enbär: ”Som att sitta i bersån före maten, en fint balanserad sötaktig cocktail.”
Lydén Pink Gin görs av familjen Lydén i småländska Ljungby. Pink-varianten smaksätts av jordgubbar, lingon och fläderblom. Övriga kryddor som ingår är enbär, korianderfrö, angelikarot, citrusskal. Färgen kommer från jordgubbar och lingon som tillsätt efter destillering. SB-nr 36198, 329 kr (50 cl)
2,75/5p Arctic Blue Gin Rosé 37,5%
Bra Det luktar kanel och fluffig sockervadd. Drinken har en blommig smak som flyter ut i pepparkaksglass med hovsamt torr kininbeska i finalen. ”Karaktärsfull men lite väl julig kanske, tyvärr körs tonicen över,” konstaterar Henrik. Örjan håller med om det juliga med kryddnejlika som står ut: ”Ginen lyfter inte fram tonicen, det blir lite klent.”
Arctic Blue Gin Rosé görs i finska karelen i den lilla staden Ilomantsi nära ryska gränsen. Finnarna kallar sin ’pink gin’ för rosé vilket har att göra den tongivande växten kanelros med utbredning på nordliga breddgrader från nordkalotten ända bort till Sibirien och ner mot Ukraina och även i östra sydeuropa. Rosenknopparna vacuumdestilleras tillsammans med enbär och andra kryddor och blandas sedan med krossade blåbär som ger den rosaskimrande färgen. SB-nr 57307, 349 kr (50 cl)
2,75/5p Nordmarken Gin No 1 Hibernus 48%
Bra En riktig humördrink. Julig med kardemumma-bullar, som Örjan inte gillar: ”Bären försöker men orkar inte ta sig fram i julstöket, passar bättre i en Negroni!” Henrik gillar å sin sida den kanel/krdemummafriska aromen med hallonsoda i munnen plus kardemummakaka och tillochmed lite rarbarberstjälkar som ger syra. ”Tonicen tar ner kardemumma-karaktären lagom mycket. Lyxig drink för den som gillar den här stilen.”
Hibernus No 1 görs av whiskydestilleriet Nordmarken utanför Årjäng. De olika sorterna speglar årstiderna och ”hibernus” betyder vintrig, en gin gjord för att ta sig igenom bistra nordanvindar. Värmlänningarna gör sin gin på vetesprit där varje krydda har sin egen macereringstid. Enbärsbasen kompletteras med koriander och smaksätts av kardemumma, kanel, apelsinskal och kvanne. Destillering sker i gammaldags kolonn-panna av coffey-snitt. En batch räcker till 200 stycken 50 cl-flaskor, så produktionen är verkligen småskalig. SB-nr 80675, 369 kr (50 cl)
2,5/5p Stockholms Bränneri Pink Gin 40%
Bra Inte alls dumt, muttrar Örjan: ”Drinken har en frisk ginton och är svagt bärig, gott.” Henrik skakar på huvudet åt den neutrala doften, är det vatten i glaset? Men den halvtorra blommiga smaken som är hallonkartig med en stram skugga av rabarber flyter på fint: ”Sopren lättig finish men ändå hallondoftande efteråt.”
Stockholms Bränneri Pink Gin görs mitt på Södermalm i huvudstaden. Ginmakare och grundare är Anna och Calle Wikner. Både växter och sprit är ekologiska. Ginen späds med Söders kranvatten innan buteljering. Toppkryddor är rabarber och rosenblad. Basen består av enbär, angelikarot, citronskal, korianderfrö, ljung, fläder och långpeppar. Efter destillering färgas ginen med lingon. SB-nr 70583, 310 kr (50 cl)
2,5/5p Bombay Sapphire London Dry Gin 40%
Bra Kombon har en fascinerande torr kryddighet som båda experterna gillar. Örjan får hårda jordgubbskarameller och annalkande kryddnejlika i munnen. Henrik tycker att det doftar enris och gurkskal men smakar fruktigt. ”Ginen kliver fram efterhand med söta enbär och refrängen har inslag av rabarberpaj med gräddig feeling.”
Bombay Sapphire London Dry Gin görs av Bacardi på Laverstoke Mill Distillery väster om London. Botanicals/örter: Enbär, koriander, lakritsrot, mandel, citronskal, kassiabark, violrot, angelikarot, kubeberpeppar, meleguettapeppar. SB-nr 109, 299 kr
Okej – vardags-G&T
2,25/5p Kurjovikens Stormiga Dry Gin 43%
Okej Väldigt eterisk. Parfymig odör av isop-ört med frisk sötma. Smaken är luftigt lätt med eteriska kryddoljor och skön enbärsfeeling i en etanol-gåpåig eftersmak. ”Kanske för tuff, men jag gillar drivet, en avancerad kombo,” menar Henrik. Örjan håller med om att drinken är krävande: ”Ginen lyfter inte fram tonicens karaktär, inte direkt en G&T.”
Kurjovikens Stormiga Dry Gin görs i Skellefteå. Gänget bakom ginen har experimenterat en hel del för att hitta sitt perfekta recept. Som förutom enbär baseras på koriander och citrus. Toppkryddorna är lokalt plockade rönnbär och färsk rosmarin. Kompletterande kryddor är apelsinskal, långpeppar, rödpeppar, angelikarot och lakritsrot. SB-nr 35714, 398 kr (50 cl)
2,25/5p Gibson’s London Dry Gin 37,5%
Okej Lockande bärig stil. Det luktar sött av geléhallon. Smaken är sopren på alkohol, bara läsk, ingen gin. Men mineralig med en aning citrus som ger drinken en fräschör. ”inte alls oäven,” tycker Örjan.
Gibson’s London Dry Gin görs i England av franska La Martiniquaise. Botanicals/örter: Enbär, koriander, angelikarot, apelsinskal. SB-nr 235, 209 kr
2/5p Kyrö Gin 46,3%
Okej Skojig oväntad doft av mjuk pepparkaka med hallonpuffar. Oljig smak av hallonläsk med enbärsbeska och en varm avslutning. ”Lite jobbig kvalmig sötma mot slutet, ändå intressant,” tycker Henrik. Ginen har tryck och värme i sig, instämmer Örjan: ”Men tillsammans med läsken blir det kardemummabulle, vilket jag inte gillar särskilt mycket.”
Kyrö Gin görs utanför Vasa. Destilleriet startades för att göra rågwhisky men ginen blev den stora succén (så här långt). Görs på tretton traditionella gin-kryddor som enbär och koriander samt fyra lokala växter: tranbär, havtorn, björklöv, älggräs. Kvartetten destilleras separat och mixas sedan med övriga kryddväxter som först macereras och sedan ångdestilleras i pot stills. Grundaren Kalle Valkonen har utvecklat receptet. Ginen heter Napue hemma i Finland men har döpts om till Kyrö Gin på exportmarknaderna för att göra destillerinamnet mer känt. SB-nr 87756, 389 kr (50 cl)
2/5p Roku Gin 43%
Okej Örjan skakar på huvudet åt ansamlingen av mineraler som blockerar de söta smakerna: ”Tonicen dör, som drink rätt intetsägande.” Henrik är mer positiv till en rätt så saftig smak med strama aprikoskärnor en bit in. ”Den är rätt kärv, särskilt i smaken med sin kryddpirrande spritvärme. En gindrink mer än en G&T.”
Roku Gin görs av Suntory och ska spegla de fyra årstiderna med japanska örter/botanicals. Basen utgörs av enbär och koriander samt angelikafrö & -rot, kanel, kardemumma, samt skal från bitterapelsin och citron. Karaktären sätts av sex specifikt japanska växter – körsbärsblommor och -blad, citrusskal från yuzu-frukten, grönt sencha-te och grönt gyokuro-te vars blad får mogna i skuggan de sista 20 dagarna, samt sanshō-peppar. SB-nr 40337, 349 kr (50 cl)
1,75/5p Raasay Hebridean Gin 46%
Okej Mycket mild drink, avgör Örjan buttert: ”Spritigt intetsägande, läsken kommer bort helt.” Henrik är skeptisk inför den choklad-vimsiga doften. I munnen hallonsoda och choklad-Pucko som går ut i en etanoltunn eftersmak. ”Spricker lite i eftertexterna, men visst, med mycket is, en skaplig refresher.”
Isle of Raasay Hebridean Gin görs av whiskydestilleriet på den lilla skotska ön i de inre Hebriderna nära Isle of Skye. Ginen innehåller tio botanicals. Basen av enbär plockade på ön (!) smaksätts med skal av sötapelsin och citron, rabarber, angelikarot, korianderfrö, lakritsrot, irisrot, kubeberpeppar. Basspriten gör man själv men till skillnad från den dubbeldestillerade whiskyn kokas ginspriten tre gånger i kopparpanna vilket framhäver destillatets svartvinbärskaraktär. Hälften av kryddorna inklusive de lokala enbären får ligga med i spriten inuti pannan, resten placeras i en korg och ger smak när ångorna passerar på väg till kylning i kondensorn. Destillatören gör sitt klipp precis när citrustonerna är mest framträdande. SB-nr 81414, 499 kr
Halvdan & Dålig G&T
1,5/5p Åre Bränneri No 6 Scandinavian Gin 41%
Halvdan Neutral tyst doft men bubblig hallonläsk i munnen och savande örtig eftersmak som också är mäskig. ”Lättdrucken med viss stil,” menar Henrik. Örjan skakar på huvudet åt det mineraliga upplägget och hittar också lite kardemumma i refrängen: ”Profillös G&T som tappar bort sig mot slutet där inget händer. Synd eftersom ginen har karaktär.”
Åre bränneri No 6 tog två års utveckling att ta fram. Andy White och Hanna Oleträ vandrade runt i den jämtländska fjällvärlden och samlade botanicals för att testa sig fram till det perfekta receptet. Hundratals blends som testades i G&T och drajjor. Basen består av enbär och karaktären sätts av tall, ljungris och skägglav. SB-nr 81294, 349 kr
1,5/5p Ben Lomond Scottish Gin 43%
Halvdan Ingen lyckad historia. Mycket klen fadd smak, avgör Örjan: ”Geléhallon med touch av vanilj. Svårt att ro iland detta i G&T-sammanhang.” Henrik som får tonic-vibe håller ändå med: ”Läsken har pigg tonic-smak i början men sedan blir det för bittert när ginen tar ton. Off som G&T.”
Ben Lomond heter det skotska whiskydestilleriet Loch Lomonds gin. Namnet kommer av berget invid den berömda sjön. Vätskan produceras av nystartade Glasgow Distillery. Ginen innehåller elva botanicals. Enbärsbasen backas upp av koriander, angelikarot, rosenblad, Sichuan-peppar, irisrot, kassiabark och lakritsrot. Karaktären får en skjuts av lokalt plockade svarta vinbär och rönnbär som tillsammans med nyskalat apelsinskal läggs i sprit för att dra direkt efter skörd. Ginspriten redestilleras långsamt i en kopparpanna. Det färdiga destillatet får vila någon vecka innan buteljering. SB-nr 87750, 455 kr
1/5p Fjäre London Dry Gin 41%
Dålig Lustig lukt av lakritsbåtar och champinjoner – galet mycket anis! Med massiva lakritstoner i munnen plus luftig läsk blir det bara otrevligt. ”Varken bra som G&T eller drink,” tycker Örjan.