DET ÄR I FJÄRÅS på Västkusten familjen Zachrisson håller till. Där ligger destilleriet Fieruaas som pappa Michael startade 2020 för att göra Fjäre Gin. Sonen Jacob ligger bakom tonicmärket Urban Peers.
Första produkten Rare Distilled 45% kom ut 2020 och samtidigt vann man en stor listning på Systembolaget för sin huvudprodukt på 41%. Det är denna London Dry Gin som vi ”stresstestat” nedan mot en massa olika tonicvatten för att hitta de bästa kombinationerna.
För att göra London Dry-stilen måste ginen destilleras i en enda process. Den får inte smaksättas i efterhand. Först låter man alla ingredienser ligga och laka ur.
Kryddor som enbär, korianderfrön, citrus, svartpeppar, fänkålsfrön får ligga i ett fat med råsprit i timtal. Sedan silas växtdelarna bort och kvar blir den smaksatta spriten som hälls över i en kopparpanna, en pot still, där destillationen sker.
– Vi kokar maceratet dubbla gånger, förklarar Michael Zachrisson. Därefter blandas vatten i till en lägre procent och så destillerar vi ytterligare en gång. Den sista gången klipps mittendestillatet ut. Den bästa delen som ska bli vår London Dry Gin.
Det som sätter karaktären på just Fjäre gin är kombinationen av korianderfrön, fänkålsfrön och svartpeppar, fortsätter Michael:
– De kryddorna ger tillsammans en mer komplex karaktär med en hint anis. Jämfört med Rare Distilled använder vi också mer citronskal i London Dry samtidigt som vi minskat på fänkålsdelen. Sammantaget får vi en mer traditionell om än smakrik balans i ginen.
Att ta fram grundreceptet var en resa i sig. Zachrissons gjorde en massa provbatcher i mindre destillationsapparater på olika recept.
Man experimenterade med olika sätt att macerera örterna vid olika alkoholhalt och temperatur samt tid. Familjen utforskade omsorgsfullt olika destillationsmetoder.
Från kolonnpanna till pot still. Man provade att lägga örterna i en korg (basket) inuti pannan. Man testade olika utsnitt (klipp) hos slutdestillatet.
– Vi fick fram 20-talet olika gindestillat som vi jämförde vi mot andra etablerade destilleriers Dry Gin, minns Jacob Zachrisson. Till en början såg det inte jätteljust ut, men tack vare de mindre pannorna som gick snabbare att destillera igenom så kunde vi testa oss fram i snabb takt.
– När vi började få fram de smaker vi var ute efter så väntade bara lite finjusteringar innan det var dags att skicka in prover till Systembolaget. Offertprocessen var helt klart bra för oss då vi satte press på oss själva och fick en deadline. Det är säkert lätt annars att man aldrig blir nöjd och fortsätter vidareutveckla utan att riktigt ‘sätta’ sin smak.
Kapaciteten idag är 100 000 liter årligen vilket motsvarar upp till 150 000 flaskor. Flaskhalsen är buteljeringen, säljer man mer kommer familjen behöva förstärka med extern arbetskraft.
LÄS MER: Bästa tonic till Fjäre Rare Distilled Gin
LÄS MER: Bästa gin till Urban Peers Mediterranean Tonic
G&T-test med Fjäre London Dry Gin
Blindtestet Gin & Tonic som drink uppstod i det koloniala Indien. Brittiska tjänstemän var tvungna att få i sig en tonic på kinin som motmedel mot malaria. Gin och socker blev ett sätt att få ner dekokten och samtidigt göra det gott.
En INDIAN TONIC ska vila tungt på kinin-beskan. Och jordklotets bästa G&T-upplevelser fås oftast med Indian-stilen. Så ock med Fjäre. Anis/fänkåls-dimensionen kräver bra tryck i tonicen. Det får inte bli för fruktigt, eller örtigt, då sjangserar drinken.
Inte förvånande rockar Fjäre London Dry Gin bäst med Jacob Zachrissons egna Urban Peers Classic som bjuder på en fantasirik drinkupplevelse. Mer klassisk G&T fås med irländska Poachers där ”kolonial dekadens” uppnås!
Men coolast är ju att Schweppes vanliga gula etikett levererar topp-kvalitet. Vilket ju är en fördel, tonicen finns på varje butikshylla i vårt avlånga land.
Vill man blanda i mer örtiga tonics i sin Fjäre-G&T är det Ekobryggeriets Granskottstonic som bjuder på mest karaktär. Något överraskande lyckas Fever-Trees Mediterranean balansera och tona ner lakritskaraktären hos Fjäre. Andra låg-kinin-tonics slår nämligen slint.
I blindtestet har drinkarna blandats med proportionerna två delar tonic och en del gin. Poängskalan är 1 till 5, från dåligt till suverän.
• Fjäre London Dry Gin 41% | SB-nr 315, 339 kr
Classic Indian Tonic
4/5p Urban Peers Classic Tonic
Suverän “Sofistikerad lågmäld G&T med sötprunkande start och mer tillbakadragen torrare tonic-finish. Symbiotisk regi – de båda smälter samman perfekt.” Ren blommig air med viss sälta = bouquet med edge. Sötsyrlig fruktkompott i munnen med blommig lätthet i munkänslan, i bakgrunden fänkålsångor. Böljande skalbeska i eftersmaken som har smygande bittermandel och lite värme. Vilket ger drinken en läcker vuxen accent!
3,75/5p Poachers Classic Tonic
Mycket bra “Så nära en klassisk Indian Tonic G&T man kan komma med Fjäre = tidlös indisk dekadens!” Kornmaltsdoft med milda fänkålstoner. Rik fruktsmak av kiwiskal, men huvudspåret är fruktsoda och enbär, på djupet anissötma. Lätt luftig eftersmak med bubbliga kinin-toner – härligt ren!
3,75/5p Schweppes Indian Tonic
Mycket bra “Balanserad och elegant G&T. Väldigt god smak med torrare mer vuxet avslut. Lagom mycket motvals för att intressera!” Bubblig drink som luktar eteriskt av lakritsstång med koriander och korintsötma. Sötfyllig smak där sötlakrits slår igenom men också enbär. Lång och lätt eftersmak, torr fänkålsbeska bär, eller är det nybakat bröd med anis?
3,25/5p Fentiman’s Indian Tonic
Bra “Lättsam G&T med spritig smak samt tystlåten avslutning som räddas av syrlighet.” Frisk doft av fänkål med citronstänk. Knäpp start i munnen med komocka. Annars lättsam och småbubblig med citrusfrukt och skarpare etanolgenomslag. Torr smakfri finish. I andra sippen antydan till salmiakpastiller som bärs fram av citronsyra.
3/5p Fever-Tree Indian Tonic
Bra “Very drinkable indeed! Pastisälskande fransmäns dröm-longdrink!” Trevlig doft av sockerdricka och sötlakrits. Lugn mild smakstart av söta lakritsremmar. Rik söt uppgång i enbär. Lång lowkey finish som är pastisliknande med knappt märkbar kinin-beska – najs!
3/5p Swedish Tonic Original
Bra “För Fjäre-fansen! G&T i lakrits-stil som är lättsam rakt igenom utan mycken beska.” Örtig arom av kryddnejlika och lite anisbröd. Fyllig start med smak av anis och fullkorn, blir strax rundare och mer krämig. I eftersmaken bara Fjäre-fänkål uppblandat med fruktsoda. Rätt ren, ingen påtaglig kinin-beska.
1/5p Three Cents Tonic
Dålig “Stolpskott! Tonicen orkar inte stå upp, G&T:n blir lakritskväljande.” Aromen är det bästa här! Det luktar saftigt av vörtbröd bakat på sirap och fänkål. På djupet sköna gummi-vibbar. Smaken är för jobbig. Sötknäckig start som flyter ut i artificiell lakritsfudge. Och sötlakrits-sortin är bara äcklig.
Örtig Tonic
4/5p Ekobryggeriet Gran Tonic
Suverän “Läcker storslagen G&T med karaktärsfull personlighet. Gran-tonicen bjuder upp fänkålsginen till dans!” Fragrant poetisk arom med eteriska ångor av knallpulver och svampkräm. Söt smak av fruktsoppa med färska granskott! Lång torrare epilog som är kinindriven med torr lakritsstång i botten, frukten i basen gör det gott.
3,5/5p Fever-Tree Mediterranean Tonic
Mycket bra “Mäktig G&T med klassiska vibbar men fortfarande lättdrucken! Fint balanserad utan för mycket lakritspåhäng.” Luftig aromatisk arom med lakritsångor och enbär. Fruktig lättsam smak som leder på söt citrus. Mild enbärsbeska märks, flyktig aniston kommer och går, lakritstemat sjunker undan.
2,5/5p Urban Peers Mediterranean Tonic
Bra “Basic G&T – gör jobbet men sticker inte ut.” Fyllig sädig doft som är tjockt grötig. Inslag av sockrig rubb/grillkrydda. Sötfyllig sockerdrickssmak med pastis-feeling. Halvlång ren sötaktig eftersmak.
2,5/5p Schweppes Pink Pepper Tonic
Bra “Tam inställsam G&T som går fort i mål = trevligt värre!” Citrusfruktig lättsam arom där gummitoner ger djup. Medelfyllig smak som är läskande korianderbladsaktig. Ren avslutning med lite skalbeska.
2,5/5p Swedish Tonic Elderflower
Bra “Avskalad elegans? Örtigt driv i munnen och försvinnande lätt eftersmak…” Örtig arom med sting av trocadero och citronlemonad samt viss lakritsretning. Fruktig smak med kanel och kardemumma som suddas ut av eftersmakens sodavatten-feeling. Går från att vara karaktärsfull till att bli super-clean.
2,5/5p Hammars Sea Buckthorn & Rosemary Tonic
Bra “Extrem kombo som är för fruktig med tuff avslutning. Avviker från G&T-temat.” Svartvinbärsdominant nos. Svällande inlagda bär i munnen som bärs framåt av tonicbeska och lie anistoner. I eftersmaken lakritsremmar med stor kinin-beska.
2,25/5p Poachers Wild Tonic
Okej “Bekymmersfri G&T, tonicen lyckas neutralisera kraftfulla Fjäre!” Ren lätt citrus-doft med fläder och fruktsoda samt lite sötlakrits. Citruslätt bagatell att dricka med lätt och ren eftersmak där lite lakritssötma dröjer sig kvar. Säger inte mycket.
2,25/5p Ekobryggeriet Gurka Tonic
Okej “Akvavitliknande G&T som gör sin egen dill-grej. Coolt om man vore dansk och ’hooked on’ Aalborg!” Eterisk dill/kvanne-doft, otroligt aromatisk! Dill och kinin-smak med mer enbär allteftersom. I eftersmaken akvavit-liknande dill-toner med mycken beska från kininet. Udda kombo man inte förväntat sig.
