
I DE SMÅLÄNDSKA skogarna har familjen Lydén något stort på gång. Här kokas nämligen en Dry Gin småskaligt med stor känsla som hyllas vida omkring.
Lydén Distillery är Smålands första gindestilleri och grundades 2019 av Emil och Roger, far och son Lydén, med visionen att skapa ett svenskt hantverksgin av hög klass.
Emil Lydén har tidigare jobbat inom hotell- och restaurangbranschen där han fick upp ögonen för just gin.
Som för många andra ginentreprenörer i landet har pionjären Hernö gin har varit en stor inspirationskälla. Hemma hos både Roger och Emil Lydén går det att hitta en Hernö London Dry Gin-flaska i barskåpet.
– Hösten 2018 började vi prata om att det vore kul att göra något tillsammans på hemmaplan i Ljungby. Vi båda är födda och uppväxta här i Småland men har på senare år pendlat och jobbat på annan ort. Vi tröttnade helt enkelt på att sitta i en bil halva dagarna och ville kunna ta cykeln till jobbet – vilket man får göra nu rätt ofta, ler Emil Lydén
En kväll när Emil låg i soffan och skrollade igenom flödet på mobilen dök det nämligen upp en panna som preppades med ’botanicals’ på ett destilleri i San Diego.
Han ringde direkt till farsan: ”Ska vi inte ta och starta ett gindestilleri?” Roger svarade: ”Ja, varför inte!” De sa upp sig från sina arbeten och projekt Lydén Distillery var igång.
Efter att alla tillstånd gått igenom var destilleriet i december 2019 redo att producera sin första gin. Vad som skulle känneteckna den egna ginen var de tidigt överens om, fastslår Emil Lydén:
– Vi visste att vi ville skapa en gin med smak av den småländska skogen och vi ville vara med och sätta Sverige på världskartan när det handlar om gin. För att fånga den småländska skogen har vi använt oss av lingon som bidrar med en härlig sötma samtidigt som den ger lite syra, något som binder samman aromerna från övriga ingredienser otroligt bra.
Rom byggdes dock inte på en dag och så inte heller Lydén Dry Gin. Emil och Roger började nämligen med att experimentera i en 2-liters kopparpanna med betydligt fler kryddor än vad som används idag.
De märkte dock ganska snabbt att många av kryddorna inte riktigt gick i linje med visionen för Lydén Dry Gin men hittade så småningom rätt balans med färre ingredienser. Lingon som komplement till den viktiga enbärsdominansen.
Därefter gick de över till att experimentera med alkoholhalten före destillationsprocessen. Några månader senare var receptet på plats, 500L-pannan i full verksamhet och en lansering av Lydén Dry Gin i beställningssortimentet skedde 2 mars 2020.
Även efter att receptet var uppfunnet och kopparpannorna gick heta finns utmaningen kvar att få till exakt samma smak mellan olika batcher.
En fördel med Lydén Distillery är förstås den småskaliga verksamheten med utrymme för kalibrering av processerna. Vilket innebär att det skiljer ytterst lite mellan de olika batcherna. Avvikelsen beror förstås på råvarorna som används.
– Så fort vi får en ny leverans av ’botanicals’ jämför vi alltid med den tidigare leveransen, säger Emil Lydén. Sen går vi ner till destilleriet och doftar och smakar medan pannan är igång för att få till ’cutsen’ mellan huvud, hjärta och svans. För att säkerställa att den gin vi klipper ut håller hög kvalitet. Och att smaken är jämn från batch till batch.

Råvarorna och kryddorna är som sagt mycket viktiga för att få till en enhetlig smak mellan batcherna och de kan antingen vara torkade eller färska. För Lydén Distillery skiljer det sig mellan olika gin-typer men generellt sett används torkade kryddor.
Färska förekommer dock vilket rosmarin och lingon är exempel på. Allt som används är dessutom ekologiskt odlat och certifierat till de fyra sorter som finns ute idag på Systembolaget.
Det noggranna hantverket som far och son Lydén står för verkar ha skapat en smakrik ginupplevelse om man ska tro internationella tävlingar.
Lydéns första gin, Dry Gin, utsågs nämligen till ”Worlds Best London Dry Gin 2021” i World Gin Awards, en av världens mest prestigefyllda tävlingar i branschen. Domarna föll för ”en fantastisk balans och kontroll av smaker och komplexitet”.
Bara några veckor efter lanseringen av Dry Gin utbröt dessvärre corona-pandemin och mer eller mindre stängde ner försäljningen via restaurangbranschen.
– Då passade vi på att bli lite mer kreativa, plockade fram vår 2-liters kopparpanna och började experimentera fram de olika sorterna som låg i vår 3-årsplan. På så sätt föddes vår Pink Gin, Navy Gin och Cask Gin. Nu kan vi istället lägga fullt fokus på att stärka Lydén Distillery och bli mer tillgängliga, förklarar Emil Lydén.
Produktutvecklingen har dock inte helt stannat av utan det senaste tillskottet är en Limited Edition Gin som endast görs en gång, i en batch och med ett helt unikt recept.
Här är ingredienserna inte certifierade eftersom far och son själva går ut i skogen för att plocka ingredienserna. Det planeras för fler Limited Edition Gin men det är inget datum bestämt än.
Lydén Distillery har en kapacitet på 75 000 liter gin om året och producerar med hjälp av en 500-literspanna. Far och son gör det mesta tillsammans och har inga specifika roller.
När den ene står och sköter pannan så sköter den andre allt administrativt och vice versa. Dessutom gör man jobbet för hand, allt från att fylla flaskorna och sätta på korkar till etiketter och signeringar, och har inte heller några planer på automatisering.
Det jordnära och manuella konceptet till trots finns planer på att expandera verksamheten genom försäljning i Sverige såväl som utomlands.
Viktiga samarbeten med importör/leverantör Renbjer & Magnusson samt grossister/distributörer Martin & Servera, Menigo och Mårdskog & Lindqvist möjliggör en ökad närvaro på hotell och restauranger.
Exporten, å sin sida, finns redan i Danmark, Tyskland och Singapore med nästa steg till UK och Travel Retail. Det blir onekligen en spännande resa att följa framöver.
>> G&T-test med Lydén Distillery Dry Gin
Visa det här inlägget på Instagram