VAD KAN DU OM portvin egentligen? Här är vår grundkurs om vinvärldens hetaste starkvin. Port är ett fylligt rödvin som tillverkas i Portugals Duoro-dal som har förskurits med sprit (aguardiente) halvvägs genom jäsningen för att döda jästen varpå ca 100 gram socker per liter bevaras.
Alla talar om Vintage Port. Det är det man ska dricka och samla på. Men begreppet används slarvigt. Så här hänger allt ihop.
Vintage Port är utvalda årgångar som ”utnämns” i Duoro 3-4 gånger per årtionde. Det är portviner med i det närmaste svart kulör som buteljeras efter 18 månader i 550-ltersfat kallade pipes. Sedan mognar vinerna på flaska i flera decennier samt sedimenterar rejält vilket gör att man måste dekantera vinet försiktigt när man ska dricka det. En typisk Vintage Port säger just ingenting av värde på sin etikett. Där står skepparen (vem som buteljerat flaskan) och årgången.
De mest framträdande årtalen som utnämnts till ”årgångar” är 2017, 2016, 2011, 2009, 2008, 2007, 2003, 2000, 1998, 1997, 1994, 1992, 1991, 1985, 1983, 1980, 1977, 1975, 1970, 1966, 1963.
Single Quinta Port är svåra att upptäcka eftersom de ofta utger sig för att vara riktiga Vintage Port-utgåvor. Men detta är mini-årgångar från de mest beryktade gårdarna/godsen. Vinerna är designade för att konsumeras närmare 10 år istället för en ”Full Vintage Port” som räknar 20 år i flaskan. Exempel på Single Quinta är Graham’s Quinta da Malvedos, Taylor’s Quinta da Vargellas, Warre’s Quinta da Cavadinha, Quinta Do Noval. Håll utkik efter ordet ‘quinta’ på etiketten.
Tawny Port lagras på fat hellre än flaska, därför behöver man inte dekantera innehållet innan inmundigande. Men har flaskan legat i många år kan det förstås ha uppstått ett bottensediment ändå. Riktigt bra tawny-utgåvor börjar med Reserve-beteckningen och utvecklas i takt med åldern, från 10, 20, 30 till över 40 år. Åldersbeteckningen anger medelåldern så varje flaska innehåller både äldre och yngre fatlagrat vin.
Colheita är portugisiska för ”skörd” och är en årgångsdaterad tawny. Vinet måste komma från ett och samma år och lagras i minst 7 år på ekfat innan buteljering. I praktiken ligger de flesta colheitas längre tid.
Late Bottled Vintage Port (LBV) görs uteslutande på druvor skörade ett specifikt år från ett urval av vingårdar. Vinerna lämnas för att utvecklas i fat i 4-6 år innan buteljering. Vinerna är vanligen filtrerade så ingen bottensats så konsumenten ska slippa dekantering. LBV-viner är inte gjorda för att lagras länge utan ska öppnas inom 2-3 år efter release. Sedan finns det traditionella ofilterade LBV-viner som är mer seriösa. Dessa varianter kan lagras längre.
Ruby Port är unga viner lagrade i några år med mixade årgångar gjorda för att konsumeras direkt efter köp. Den rubinröda färgen antyder att smakerna kommer av det söta vinet i större utsträckning än ekfatet. Ruby är portvinets stapelvara.
Sammanfattningsvis: Portviner av högsta kvalitet är Vintage, Single Quinta, 10/20/30/40 år samt årgångsbestämda Colheita Tawny portviner. Standard-portviner för gemene man är Ruby, Reserve-port, Tawny, LBV.
Starkvin i stort är ingen växande industri. Sherryn i Spanien befinner sig fritt fall både försäljnings- och intressemässigt. Madeiran klara sig bättre. Men portvinet är faktiskt tillochmed lite upphaussat. Läs vår analys om starkvinerna här.