Jamacia-rom Hampden Estates rom räknas till jordens verkliga romunderverk. Den sprit som görs på det lilla destilleriet på Jamaica har ingen lyckats kopiera. Muckhålsromen står oemotsagd i den vida, spretiga romvärlden.
Nu gör jamaicanerna det otänkbara, man säljer sin vita sprit olagrad och avslöjar därmed alla aromhemligheter. Ety det är när spriten är nykokad allt börjar, faten dressar nykoket och gör det till en rom.
Hampden lägger inte tonvikten på destilleringen utan det är bryggbiten som är intressant, där aromerna skapas. Melassen blöts upp med vatten och så tillsätts sockerrörsvinäger, dunder (kvarstod från tidigare destillering) samt muckhålsjox (jäst/destillationsrester från en grop på baksidan av destilleriet).
Sedan börjar jästen arbeta. Beroende på blandning uppnås olika mycket estrar i romkoket. Allting kokar ner till olika ’marks’, alltså recept, utifrån esterhalt.
På Hampden utförs alltså åtta olika romkok som utgör grunden för egna produkter och legojobb åt utomstående. Här är nu hela skalan med åtta ’marks’ som de mest inbitna romnördarna smakat i lagrad form men aldrig fått uppleva på ett bräde som rå-rom.
Låt oss ta steg för steg och börja i botten. Jamaicanska rommakare mäter esterhalten i sin sprit. Och det kanske vackraste destillatet är Outram Warmold Hussey (OWH). Esterhalten är 40-80 gram per hektoliter ren alcohol (gr/HLPA). En ren melass-rom utan tillsats av sockerrörsvinäger eller dunder från muckhålet.
Jästiden är kort, bara tre dagar vilket ger 5% alkohol i mäsken. Destillering för alla rom-marks görs med double retort pot stills upp till en styrka på 85-86% för att sedan tappas på återanvända bourbon barrels vid 60%.
Lätt estrig arom av apelsinskal/kumquats. När man rubbar spriten i händerna och låter alkoholen försvinna kvarlämnas en torr doft av fruktkaramell. Smaken är kontrollerad och tillbakahållen. Tobak- och melass-toner följs av sockrig fruktfudge. Såå elegant.
En ny ’mark’ skapad av Hussey-familjen på 2010-talet som också tagit fram nästa esterklass, Lawrence Francis Close Hussey (LFCH) med 80-120 gram/HLPA. Melass-renodlad men med ytterligare en dag i jäskaren, alltså fyra dagars jäsning som landar mäsken på 5%.
Fräsch arom av papaya och kokosflingor, oljigare med smörig touch. Gnuggad i händerna luktar nyspriten melass och jästig fallfrukt. Smaken är oljig med kvistiga estrar och sjungande, lagom smutsiga estrar som stannar i potatisskal. Lite bråkigare med undertryckt explosiv frukt.
Näst på tur är en klassiker skapad i slutet av 1800-talet av den tidens ägarfamilj. Light Rum Owen-Kelly (LROK) har en esterhalt på 200-400 gr/HLPA. Nu och framöver kommer alla ingredienser i spel varpå melassinnehållet minskar en smula. Både vinäger- och muckhål/dundertillsatserna är fortfarande låga i LROK.
Jäsningen pågår effektivt i tre dagar men sedan lämnas mäsken ifred i ytterligare två dagar då sekundära jäsprocesser komplicerar kemin ytterligare. Utdragen jäsning konsumerar alkohol så för resten av Hampdens marks varierar alkoholhalten mellan 2% till 4%.
Doften är smörig med kanderad frukt/smörkaka. På huden en plastig, sötaktig druvarom. Smaken är kakig och tilltagande fruktig med plastiga undertoner. Kakig/nötig utgång över estrar, besksöt munkänsla. Fortfarande lätt med en coolt plastig fruktfräschör.
På nästa nivå står vi på tröskeln till den högester-rom som gjort Hampden och Jamaica så beryktad. En verklig klassiker som funnits med länge är Hampden Light Continental Flavoured (HLCF) med 400-600 gr/HLPA estrar. Vätskesammansättningen är densamma som för LROK men efterjäsningen få pågå i fyra dagar, alltså total jästid en hel vecka.
Frejdig Jamaica-typisk doft, gummi-syrup blandas med fruktkola. Man börjar känna av muckhålet nu. I nävarna luktar det fruktkola och sött gummi. Toner som kommer igen i munnen där en cigarett-air sprider sig ovanpå sockriga korinter och blommighet.
Lång skitigt estrig eftersmak av tobak stannar i gräddkola. Mer muskler när estrarna skruvas upp i mäsken, spriten har en blommig/fruktig air med söt gräddkola som fundament.
På nästa nivå skruvas fruktreglaget upp ytterligare ett snäpp, koncentrerade fruktaromer a la övermogan bananer uppstår i Diamond H (<>H) med hela 900-1000 gr/HLPA. Melassmängden minskas en aning när nivåerna för vinäger, dunder, muckhål ökar. Efterjäsningen får pågå en vecka så totalt bubblar mäsken i tio dagar.
Sockrig arom, rätt tunn och avgaslik, en mix av tropiska frukter och malkulor/melass. Rik saftig tropisk smak med läder och tobak och parfymerad rökelse/balsaträ en bit in.
Syrlig lång eftersmak av bitig citrus stannar i flämtande avgaser mättade med gräddkola. Hampdens häftigaste ’all-mighty-mark’ med sitt parfymerade fruktkoladriv – avancerad 100% Jamaica-sprit!
Nästa mark togs fram för att göra blends för exportbruk. I Hampden George MacFarquhar Lawson (HGML) ökas esterna ett snäpp till 1000-1100 gr/HLPA. Dunder/muck-innehållet är detsamma som för <>H men mäsken innehåller mer sockerrörsvinäger. Och den aktiva jäsningen pågår fem istället för tre dagar med en tio dagar lång efterjäsning, alltså totalt femton istället för tio dagar.
Spriten är väldigt aromatisk med tunga fruktestrar. Vilket märks på doften som är ettrigt estrig och påflugen med en kakig avgas-vibe av svettig socka. Rubbad i händerna kvarlämnas en syrlig melassmäskig odör. Smaken är kakig med hallon-småkakor och luftiga söta avgaser som utvecklas till omklädningsrum i avslutet där avgaser och estrar ansamlas.
Nästa grad av estrar går lätt överstyr och produceras sällan. C Diamond H (C<>H) rymmer 1300-1400 gr/HLPA estrar och tas fram på ungefär samma sätt som HGML fast med tio dagars aktiv jäsning och lika lång efterperiod, totalt 20 dagar i jäskaret!
Här gäller höga nivåer av vinäger, dunder och muckhålsjuck som tillsätts melassen. Resultatet är en påträngande stor, fruktrökig arom. Saftigt melassmäskig och muckål/avgas-tät. På huden luktar det avdunstat fruktiga avgaser.
Esterrik savande smak av stram citrus och kålsoppa med sötlakrits mot slutet där sugande estrar stannar i lätta avgasångor. Ett intensivt fruktkoncentrat som döljer avgas-viben – jamaicanernas absolut mäktigaste destillatet!
Hampdens rekordmark är Dermot Owen Kelly-Lawson (DOK) som slår i taket med maximalt tillåtna 1500-1600 gram estrar per HLPA. Tillskriven destillatören på 1800-talet vars sprit utgjort underlag för mark-definitionen från första början!
Nu snackar vi, precis som för C<>H, högsta möjliga tillsatser av sockerrörsvinäger, dunder, muckhål. Skillnaden är att efterjäsningen pågår i ytterligare fem dagar, total tid i jäsbyttan är galna 25 dagar!
Pigg, stor odör av svettiga sockor med sockerkaka och melass-avgaser i botten. Händerna stinker av gödsel och estrar med örtiga övertoner.
Rik, bred matta av estrar i munnen, saftig fruktsoppa stramas upp av kärv tobak. Lång böljande eftersmak av estrar där ekon av avgaser vävs in. Torra rika estrar toppade med tobakstoner som bevisligen skapar en avancerad och komplex rom i fat.
Detta måste vara det nördigaste man kan ge sig på i spritsvängen. Inte ens whiskydestillerierna har kommit på tanken att ge ut ’new make’. För visst vore det intressant att få testa Four Roses tio olika recept? Så är du passionerad Jamaica-fan, köp en packe rå-rom och grotta ner dig. Det är minst sagt häftigt!
• Hampden Estate The 8 Marks Collection 60% | SB-nr 41450, 1841 kr (8×20 cl)