Nya släpp Irländarna var först med att göra whiskey till en business. På 1790-talet kokade fabrikörer som Jameson och Power en kornwhiskey i jättelika pot stills i Dublin. Dessförinnan och parallellt gjordes ”vanlig” maltwhiskey på landsbygden som oftast drygades ut med andra sädesslag.
Konceptet var att man tog vad som fanns till hands och kokade sin whiskey. Mot slutet av 1800-talet var det fortfarande vanligt att mixa kornmalt med råg, vete och/eller havre.
En tradition som lever kvar i Kentucky där man gör bourbon på majs som kryddas med vete eller råg inklusive några nävar maltkorn.
Kilbeggan gör nu en historisk remake av sin whiskey när man blandar in havre i sitt kornmalt-recept. Destilleriet har bläddrat i gamla liggare och på 1800-talet användes mycket riktigt havre.
Då gjordes all whiskey dessutom i pot stills, så utgåvan är givetvis en Single Pot Still whiskey. Grunden är den numera klassiska mixen av mältat och omältat korn, med en liten tillsats havre på 2,5%.
Havre odlades förr i stora mängder i destilleriets omgivningar. Säden nyttjades dels för sin krämiga smak men också som filter-agent i mäskkaret.
Kilbeggans havre-kok ger en mjukare mognare whiskey med frisk fruktig smak och en lätt långsam eftersmak med krydda och krämig munkänsla, rapporterar destilleriet.
Whiskyn är dubbeldestillerad i varumärkets egna destilleri som återinvigdes 2010. Detta är den andra produkt man släpper som till 100% är gjord på nya Kilbeggan Distillery.
För ett år sedan släppte man nämligen Kilbeggan Small Batch Rye. Ytterligare en remake-comeback. Irlands första Rye-whiskey i modern tid. Receptet föreskriver 30% råg, resten är en mix av omältat och mältat korn. Ungefär så såg också receptet ut för 150 år sedan.