Reviews Springbank i Campbeltown kokar tre varianter på sin singelmalt. Skillnaderna uppstår i pannorna. Longrow dubbeldestilleras på en osande rökmäsk, Springbank är partiellt trippeldestillerad och lagomt rökig, medan Hazelburn är ett orökt trippeldestillat.
Det här med att göra olika singlar inom samma anläggning är numera inte ovanligt, många Speyside-destillerier gör rökvarianter. Men Springbank har öppet kört sin variabla regim länge.
Kanske handlar det om att i viss mån leva upp till stadens forna storhetstid som ändade på 1920-talet. Longrow och Hazelburn är namnen på förlorade Campbeltown-pannor.
Springbank själv drar kortaste strået i samlingen. Klassiska 15-åringen som uteslutande tas ur sherryfat brukar skimra och spraka men den här gången orkar inte destillatet bryta sig loss ur sherrygreppet.
Jag älskar att tjata om att Springbank är i sitt esse i vanliga bourbonfat, men just 15-åringen har i kraft av sin ålder ändå orkat bära upp sherry-oket.
Nu liten sockrig karamell-nos med lollipop-klubba. Loj sherry-mun med stramare ek mot slutet och karamell, stigande krydda som levererar en hetlevrad avslutning på sherry-bas med ökande ek-beska. Tungan skrynklar ihop sig litegrann, så het är den.
Vatten reparerar och får torvrök att krypa ut i nosen, därunder som ett sockerpiller – renare lättare arom. Rund luftig mun med sherry och malt, efterhand tropisk air med lite färsk tobak. Halvlång finish där malt och sherry tar på svartvinbärskaramell, men stumnar abrupt i pappkartong.
15-åringen brukar alltid vara bra, nu med vingliga sherry-fat som visserligen lyfter anrättningen men samtidigt döljer destillatets förtjänster. Beskedlig vattnad men irriterad vid 46%, upplevt bättre dagar.
Longrow görs på närmare 55 ppm rökmalt men röken brukar aldrig vara i förgrunden. Och som här dragen ur ett rödvinsfat förväntar man sig inte heller det. Resultatet blir istället ovanligt lyckat. Frukten är lagom konstig som så ofta är fallet med rödvinsbehandling, ändå blir tappningen utåtriktat populär i stilen.
Det luktar råskurna äpplen med vingummi och pikant gummislang, nästan som gödsel eller grötig kornmäsk. Munnen är sockrigt saftig, strax gödsel, rik kittlande ek-aromatisk ände som på något vis känns rom-sötad. Avslutet är långt och baconrökigt insvept i röd fruktsötma, efterhand fragrant ekfanér.
Vattnad mer vanilj och mandelmassa i nosen, under en sorts gräsig dynga, eller mjölkkokad salladskål – bra grön mognad. Rik rödfruktig palett som blir tätare syrlig/kartig med sötare torvrökstoner mot slutet. Långt sötrökigt utlopp, lätt och tunn kropp, längst bort en släng tjära blandat med röd saft.
Den mjölk-gödslade aromen överraskar. Smaken är så förförisk men samtidigt bucklig med sina rökgupp. Oväntade händelser hela vägen, whiskyn normalisteras något med vatten, ta den utan för att få de konstiga böjarna.
Störst utropstecken utgör Hazelburn. Visst känns destillatet lite magert men det stör inte alls, frukten är så ljuvligt övertygande. Trippeldestillatet Hazelburn gjorde premiär 2010 i 100% sherryfat, en förskräcklig upplevelse för det fagra destillatet, och urbota dumt beslut av whiskymakaren att välja en sådan dominant fatmiljö.
Hazelburn ska tas ur bourbon barrels, som här. Lätt arom av citruskola och sandelträ, i basen vanilj och malt. Rätt oansenlig men det är i munnen det händer.
Stor rik käft, citrus tar fart, exotisk frukt ökar takten, mineraler gnuggar, plötsligt briserar mango och papaya – ojoj! Vanilj drar fram i eftersmaken som spricker upp i syrliga vingummitoner plus småcitrus som flyter ut i lemon curd.
Vatten framkallar doft av YES diskmedel på ny disktrasa, i botten fin maltighet – renare arom. Smaken är lång och jämn, precis lika god med exotiska frukter men utan lyftet mot slutet, överlag sötare. Eftersmaken har en aromatisk lätthet, äppelskal med tropisk air leder som stannar i fruktsyrup.
Hazelburn är numera fantastisk, premiären för 10-åringen 2017 var annorlunda med rökstråk men precis lika fenomenal som den här. Trippeldestillatet skimrar och sötar på, godare än den stramare trippel-koket från Auchentoshan.