fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 25 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Hel-argentinsk singelmalt på gång

av Henrik Aflodal Esq
23 augusti 2019
Nestor och Lila Serenelli på La Alazana i Patagonien, Argentina.

 Nya destillerier   Maltwhiskyfamiljen utökas ständigt. Argentina vill vara med på whiskykartan också. La Alazana är sydamerikanernas första singelmalt. Debuten gjordes 2015. Nu är man tillbaka med ännu en pionjär-produkt. Argentinas första fält-till-flaska-produkt gjord på egenodlat korn som mältats på plats i destilleriet. Men projektet har precis påbörjats, förklarar grundaren Lila Serenelli:
– Vår nästa whisky blir en 100% Patagonien-version som kommer att släppas inom några år. Vi har samarbetat med jordbruksinstitutet INTA samt tekonologiinstitutet UNCO och använt vildjäst från Patagonien samt korn odlat här på gården.

Argentina är en stor-producent av korn men fel sorts korn som är anpassat för ölproduktion. Hittills har destilleriet varit tvungna att importera sin kornmalt från UK. Detta irriterade Lila Serenelli och hennes man Nestor:
– Vi är pionjärer när det gäller egen odling av whiskykorn och har haft två riktigt bra skördeår. Spriten till utgåvan 100% Patagonia ligger redan i fat. Utmaningarna har varit många i det här projektet men det ser väldigt bra ut så här långt.

Whiskymakarna menar att Patagonien är den idealiska platser att göra whisky på:
– Vi har den renaste av vattenkällor och vår dalgång här i Anderna där vi valt att bygga destilleriet har ett milt och tempererat klimat utan stora temperaturväxlingar. Därför sker ek-extraktionen i perfekt balans vilket borgar för en bra evolution av aromer inuti faten.

Serenellis vill expandera mälteridelen för att på sikt försöka göra allt maltkorn själva och slippa importera säden. Man ska också försöka sig på en rök-version gjord på lokal Patagonien-torv. Första steget i utvecklingsplanen är avklarad, att koncentrera sig på kvalitet och positionering av varumärket.
– Andra fasen som är igång nu är att expandera i storlek utan att förlora den unika kvalitet i spriten vi har uppnått.

La Alazana grundades 2011 och säljer för närvarande all whisky på destilleriets besökscentrum. Exklusiviteten tvingar somliga kunder att flyga ner 2½ timmar från Buenos Aires bara för att plocka med sig en enda flaska. Förklaringen är att man än så länge säljer extremt lite av whiskyn.
– Vår målsättning är att ha en 8-årig standardwhisky på sikt, därför kan vi inte sälja särskilt mycket av vårt lager, säger Lila Serenelli.

Än så länge har man två reguljära utgåvor. Classic tas ur en mix av bourbon- och sherryfat. Den andra utgåvan heter Haidd Merlys som betyder ”sött korn” på walesiska, en referens till områdets historiska kopplingar till Wales. Denna variant tas ur bourbonfat och är lätt torvrökt.
Därutöver har man gjort en Chardonnay-finish på lättrökt malt, en sherryfatlagrad version, en ekologisk maltwhisky i jungfruek samt en cognacfatslagrad cask-utgåva buteljerad vid 54%. I fat ligger en tungt torvrökt malt och väntar.

Hela projektet är egenfinansierat. Nestor Serenelli byggde upp en framgångsrik affärsrörelse som drivs vidare av de båda sönerna. Inspirerad av familjens odlar- och destilleringsbakgrund flyttade paret 2003 ut på landsbygden i Anderna för att göra whisky. Flytten planerades noga. Lila studerade brygg- och destilleringsteknik på Herriot-Watt University i Skottland där hon tog examen och nu går vidare på magisterprogrammet. Båda gör regelbundna besök i Skottland för att hälsa på sina leverantörer och förkovra sig.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • REVIEW – Agitator går dit andra aldrig gått. För vem har hört talas om en helrågwhisky doppad i lönsirapsfat!? Ett helylleamerikanskt grepp som skulle flyga till månen i mellanvästern – bourbonbranschen gör ju pengar på honungssötad whisky. Den här doftar sötare än den smakar. Kraftiga ektoner ihop med en skön syrlighet gör smaken vuxen och lagom fodrande. Äppeltemat förundrar. Kort sagt, whiskyn måste provas...

https://spiritsnews.se/livligt-spritsig-ragwhisky/
  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.