fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 5 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Hven-whiskyn Henric Molin gjort till sig själv

“The Nose är en whisky för eliten.”

av Henrik Aflodal
21 oktober 2020


 Reviews    The Nose brukar man säga om whiskybolagets blender. Den mest ökända näsan i den skotska whiskybranschen är Richard Patersons. Hans arbetsgivare Whyte & Mackay lät till och med försäkra organet.

Så när Hven döper sin nya whisky till The Nose är det med stora anspråk i åtanke. Näsan i det här fallet tillhör såklart grundaren och whiskymakaren Henric Molin. Svensken som åker jorden runt och konsultar för andra entreprenörer i egenskap av destilleribyggare.

Det här måste alltså vara det allra bästa Hven åstadkommit? Nja, så dramatiskt är det inte, menar Henric Molin:
– Mitt jobb som blender går ut på att para ihop olika fat så smakerna förstärker varandra och kommer tillsammans som en helhet. Och den här whiskyn passar min personliga smak. Det här är helt enkelt det godaste jag hittills fått ihop med de fat som ligger här på Hven.

“Det här är en av de äldsta svensk-whiskys vi fått. 8-12 år betyder att det börjar närma sig klassisk skotsk ålder vilket gör stilarna mer jämförbara.”

Förutsättningarna är speciella. Åldern är mest intressant. Det här är en av de äldsta svensk-whiskys vi fått. 8-12 år betyder att det börjar närma sig klassisk skotsk ålder vilket gör stilarna mer jämförbara. Henric Molin har valt ut 21 ”honungsfat” som jänkarna säger, alltså fat som är lite bättre och godare än sina fränder.

14 fat är gjord av fransk Petraea-ek och 7 är amerikansk Muehlenbergii-ek. De franska faten har innehållet ikoniska rödviner från Petrus, Margaux, Latour. De amerikanska är en mix av jungfrufat och ex-vodkafat. Alltsammans har tömts över på spanska oloroso sherry-fat av Robur-ek för att giftas samman.

Allt detta är ju häftigt men fatmatrisen bleknar ändå i ljuset av det maltkorn som använts. Uppmätt rökhalt i den färdiga produkten är skyhöga 35 ppm vilket betyder att rökmalten man använt i produktionen motsvarar det värsta som går att åstadkomma i en rökugn.

När man provar whiskyn är det de omfattande och underliga röktonerna som dominerar över rödvinet, sherryn och nyeken. Det har inget med Islay att göra utan röken är mer rökelseorienterad och fragrant.

Nyhälld luktar whiskyn av pekannötpaj med vaniljkola. Centralt granskott och en kraftig enbärston. Över allt svävar fragrant ek.

I munnen bakad torvrök som tar på bacon och pirrig örtighet som övergår i mineraler med inslag av mynta. Samtidigt vinner bränd ved mark nedbäddad i sockersoppa, whiskyn är också saliverande.

Eftersmaken fortsätter på bacon/svål-temat. En underbar rökelse-ton som kompletteras med bränd ved skiktar anrättningen fint. Finishen är sötdriven och ren. Avslutningen är lättsam och läskande mousserande.

Vatten i glaset minskar aromutspelet. Aspartam och mild torvrök framträder. Whiskyn får en blommig air med fin fruktsötma. Allting är renare.

Smaken blir rundare och sötare med vinig fruktig start. Strax stramt ekig men eken gör också smaken läskande. Lakrits anländer mot slutet ihop med saliverande bränd ved. En avgjort mer allvarlig smakupplevelse nu.

Eftersmaken är längre och tuffare! Jodsötma direkt i ingången som är kärvt örtig av fransk ek. Sockerlag i basen gör att whiskyn fortfarande är rund. Munhålan drabbas efteråt av heta nålstick av röd chili.

Vattnad blir whiskyn fruktigare men också tuffare. Vilken scenförändring!

“Whiskyn är mörksinnad elak och rökdriven men samtidigt inställsamt sötaktig och motståndslös.”

Det här är en whisky för eliten. En whisky som en luttrad blender skulle kunna gå igång på. Men absolut inte en blender som Mr Paterson (från The Dalmore) eller framförallt Mr Hyslop (från Chivas och Ballantine’s).

Där uppskattas rökbomber inte på samma sätt som här i Sverige. Henric Molin bygger sin egen värld av underlig rök och märklig ek. Just ek är ju hans andra passion i livet efter själva destilleringsprocessen.

Den här tappningen är mörksinnad elak och rökdriven men samtidigt inställsamt sötaktig och motståndslös. Här finns inte mycket ”skotsk” torvrök, istället en Hven-typisk örtig rökighet som till del framkallas av eken.

Som sagt ingen leksak för oinvigda att äga. Detta är ingen medgångswhisky. Detta är allvar. En border-whisky som balanserar på det kommersiellt tillgängliga och egensinnigt singulära.

Hven The Nose 44,9%

 92p ​ Doft 23/22, Smak 23/23, Avslut 23/23, Balans 23/24  Master Blender Henric Molin personliga tolkning av Hvens whisky. Gjord på kraftigt torvrökt maltkorn. Rökhalten i den färdiga produkten ligger på 35 ppm. Whiskyn är 8-12 år gammal. Lagrad på 14 fat av fransk ek som använts av rödvinsproducenterna Petrus, Margaux, Latour och 7 fat av amerikansk ek, en mix av jungfrufat och ex-vodkafat. Allt har gifts samman på spanska oloroso-fat. 6000 flaskor släpps på Systembolaget 23 oktober.  SB-nr 90007, 545 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.