fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 20 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Gin & Vodka Nya släpp

Hernö firar 10 år med remake på första gin-utgåvan

av Henrik Aflodal Esq
28 mars 2021

Hernö Gin firar tio år och lanserar Hernö Artisan Ten Gin som är en hommage till den allra första produkten som gjordes: Hernö Artisan Gin. Jubileumsginet är lagrat på björkfat och skapat i den första kopparpannan ”Kierstin”. Släppet 31 mars markerar starten för Hernös jubileumsår. Den begränsade upplagan uppgår till 1921 flaskor, varav dryga tusen flaskor är reserverade för den svenska marknaden.

Konstnären Hans Forsells hyllning till 10-årsjubilerande Hernö Gin.

 Nya släpp    Hernö Artisan Ten Gin är skapat av Jon Hillgren och Magnus Ernstsson i destilleriets första kopparpanna ”Kierstin”. Ginet har sedan mognat 30 dagar på fat av svensk björk som fyllts fyra gånger.

Resultatet är ett gin med karaktäristiska fattoner som möter ett prunkande omfång av blommighet och produktionen har skett i det allra första lilla destilleriet där allt började för tio år sedan.

– Ett av de första träden som börjar växa på en kal yta är björken. En pionjär, precis som vi. Den är också en stark symbol för Sverige, festliga tillfällen och landsbygden. Vår jubileumsgin är lagrad på björkfat och är en hyllning till vårt ursprung, platsen vi verkar på samt att vi för 10 år sedan startade det första gindestilleriet i Sverige, berättar Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

– Det var här, på en yta om åttio kvadratmeter, som vi skapade Hernö Artisan Gin och våra andra gin de första åren. Vi destillerade, buteljerade, etiketterade, paketerade och säkerställde utleveranser på utsatt tid. Dessutom höll vi provningar och ibland var vi nära tjugo personer i det här lilla rummet, fortsätter Jon Hlllgren.

Hernö Artisan Ten Gin ingår i serien Interpretations by Hernö Gin och är den fjärde i ordningen. Härnösandskonstnären Hans Forsell har tolkat Dala och Hernö Gins ursprung i målningen som pryder etiketten.

– Hans har en fantastisk detaljrikedom i sitt uttryck. Ju mer man tittar, desto fler symboler hittar man. Det kanske mest briljanta är hur han illustrerat att vi använder vatten från egen källa där en del av vår logotyp är källan och lagren av fyllning i tårtbiten är de jordlager och glaciala sediment efter inlandsisens avsmältning som filtrerar vattnet.

Ginet är ett omfångsrikt gin som med fördel avnjuts som det är i ett litet glas. Ett annat serveringsförslag är en variant på den klassiska Negronin som Magnus Ernstsson komponerat:

– Jag tycker fattonerna från björkfatet funkar väldigt bra med beskan och fruktigheten i en Negroni. Men jag ville låta ginet ta lite extra plats, så jag justerade proportionerna litet jämfört med en klassisk Negroni och valde citronzest istället för apelsinzest för att få upp fräschören ordentligt.

För att få tag på en av de tusen flaskorna måste man vara på hugget. Beställningsnumret på Systembolaget kungörs högtidligt på Hernös facebook-sida kl 10.00 onsdag 31 mars.

Hernö Birchday Negroni

  • 4 cl Hernö Artisan Ten Gin
  • 3 cl Punt e Mes
  • 2 cl Carpano Botanic Bitter
  • citronzest

Rörs med is och serveras med is och citronzest.

Senaste nytt

RESTIPS: Planera whiskyresan till Skottland

Features
tor 5:18

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.