Hernö Gin firar tio år och lanserar Hernö Artisan Ten Gin som är en hommage till den allra första produkten som gjordes: Hernö Artisan Gin. Jubileumsginet är lagrat på björkfat och skapat i den första kopparpannan ”Kierstin”. Släppet 31 mars markerar starten för Hernös jubileumsår. Den begränsade upplagan uppgår till 1921 flaskor, varav dryga tusen flaskor är reserverade för den svenska marknaden.

Nya släpp Hernö Artisan Ten Gin är skapat av Jon Hillgren och Magnus Ernstsson i destilleriets första kopparpanna ”Kierstin”. Ginet har sedan mognat 30 dagar på fat av svensk björk som fyllts fyra gånger.
Resultatet är ett gin med karaktäristiska fattoner som möter ett prunkande omfång av blommighet och produktionen har skett i det allra första lilla destilleriet där allt började för tio år sedan.
– Ett av de första träden som börjar växa på en kal yta är björken. En pionjär, precis som vi. Den är också en stark symbol för Sverige, festliga tillfällen och landsbygden. Vår jubileumsgin är lagrad på björkfat och är en hyllning till vårt ursprung, platsen vi verkar på samt att vi för 10 år sedan startade det första gindestilleriet i Sverige, berättar Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.
– Det var här, på en yta om åttio kvadratmeter, som vi skapade Hernö Artisan Gin och våra andra gin de första åren. Vi destillerade, buteljerade, etiketterade, paketerade och säkerställde utleveranser på utsatt tid. Dessutom höll vi provningar och ibland var vi nära tjugo personer i det här lilla rummet, fortsätter Jon Hlllgren.
Hernö Artisan Ten Gin ingår i serien Interpretations by Hernö Gin och är den fjärde i ordningen. Härnösandskonstnären Hans Forsell har tolkat Dala och Hernö Gins ursprung i målningen som pryder etiketten.
– Hans har en fantastisk detaljrikedom i sitt uttryck. Ju mer man tittar, desto fler symboler hittar man. Det kanske mest briljanta är hur han illustrerat att vi använder vatten från egen källa där en del av vår logotyp är källan och lagren av fyllning i tårtbiten är de jordlager och glaciala sediment efter inlandsisens avsmältning som filtrerar vattnet.
Ginet är ett omfångsrikt gin som med fördel avnjuts som det är i ett litet glas. Ett annat serveringsförslag är en variant på den klassiska Negronin som Magnus Ernstsson komponerat:
– Jag tycker fattonerna från björkfatet funkar väldigt bra med beskan och fruktigheten i en Negroni. Men jag ville låta ginet ta lite extra plats, så jag justerade proportionerna litet jämfört med en klassisk Negroni och valde citronzest istället för apelsinzest för att få upp fräschören ordentligt.
För att få tag på en av de tusen flaskorna måste man vara på hugget. Beställningsnumret på Systembolaget kungörs högtidligt på Hernös facebook-sida kl 10.00 onsdag 31 mars.
Hernö Birchday Negroni
- 4 cl Hernö Artisan Ten Gin
- 3 cl Punt e Mes
- 2 cl Carpano Botanic Bitter
- citronzest
Rörs med is och serveras med is och citronzest.