Nya släpp Hernös nya Eighteen Ninety One Dry Gin är den andra fatlagrade produkten i serien Interpretations. Hernö Gins grundare och Master Distiller Jon Hillgren har denna gång tolkat O.P. Andersson från 1891 – det fundament som den svenska akvavit-traditionen vilar på.
– Eighteen Ninety One Dry Gin är resultatet av mötet mellan ett modernt gin och traditionell snaps. Jag har låtit Hernö Gin lagras i sextio dagar på fat som tidigare rymt 18 årig O.P. Andersson, berättar ginmakare Jon Hillgren.
Det här är den andra produkten i ett unikt samarbete där de två producenterna lånat varandras fat och Eighteen Ninety One Dry Gin har skapats i samråd med Jonas Odland, Master Blender på O.P. Andersson:
– Gin och akvavit har ett nära släktskap och tillverkas på samma sätt, men där gin alltid har smak av enbär så får akvavit karaktär av kummin eller dill.
Jon Odland instämmer i att ginet gifter sig väl med tonerna av akvavit och de lånade ekfat man lagrat på.
– Innan O.P. Andersson lagrade sin produkt på dem har de använts för lagring av whisky, så resultatet är ett arv av mycket komplexa smaker som tar sitt uttryck i ett välbalanserat fatlagrat gin.
Eighteen Ninety One Dry Gin har drag av anis och kummin som följs upp av fänkål och Hernö Gins karaktäristiska fruktighet, fastslår kreatör Odland. Vanilj och tydlig enbär rundas av med mjuka ektoner som dröjer sig kvar tillsammans med kassia.
– Gin är en klassisk ingrediens i cocktails och Eighteen Ninety One lämpar sig utmärkt till detta. Jag rekommenderar också att prova den som snaps, vilket går helt i linje med Hernös grundtanke att vårt gin ska vara så gott att du kan dricka det på egen hand.
- Hernö Eighteen Ninety One Dry Gin 41,1% | SB-nr 82326, 460 kr 50 cl (lanseras 11 nov)
Dry 1891
- 6 cl Hernö Eighteen Ninety One Dry Gin
- 2 cl torr Vermouth, gärna Mancino
- Ättiksgurka/Cornichon
Serveras som en Dry Martini garnerad med ättiksgurka.
Dill Collins
- 5 cl Hernö Eighteen Ninety One Dry Gin
- 3 cl Citronsaft, färskpressad
- 2,5 cl dillsockerlag
Toppas med sodavatten i collinsglas, garneras med en dillkvist.
Dillsockerlag
- 500 gr socker
- 500 gr vatten
- 1 näve färsk dill
Koka upp så att sockret löser sig. Lägg i dill och låt dra under lock i minst 3 timmar. Sila av dillen.