Reviews Allting är extremt med Kavalan. Taiwans stolthet som ligger längst norrut på ön. Destilleriet är det mest välbesökta i världen med över 1 miljon turister årligen.
Klimatet är brutalt varmt med en avdunstning på 12-15% per år. Men istället för att halvvägs gräva ner sina lagerhus som Paul John gör i Indien bygger man höga femvåningslador för whiskyn.
Precis som i bourbonbranschen alltså. Åldern på whiskyn är liknande, 4-5 år i snitt. Effekten av att lagra fat i ett höghus blir att whiskyn mognar lite olika beroende på var den ligger.
Sherryfaten brukar läggas högt upp nära taknocken där det är 40˚C i snitt. Medan bourbonfaten ligger på bottenvåningen ner där temperaturen är 20-25˚C.
Det är det som är grejen med Solist-utgivningen. Att plocka ut önskvärda fat som får olika egenskaper och presentera unik whisky för hardcore-fansen.
Vinho Barrique är rödvinsfat av amerikansk ek. Som man hyvlat av inuti och ånyo rostat över öppen eld för att komma åt den färska eken.
Det är mestadels vanilj och karamell som kommer fram, precis som de fat amerikanerna alltid använder till sin majssprit. Men här finns också rester av vinet som gör lagringskärlet unikt för Taiwan.
En Kavalan vid cask strength är en veritabel detonation av koncentrerade smaker. Aromen är intensiv och tät. Centralt syrlig svartvinbärssaft och blommig sommaräng. Under jordig potatiskällare. Ibland pustar av vaniljkex i mitten.
Smaken är lika tät den, och simmig med starkvinstoner och exotisk frukt. Alltmer kryddig och strävt ekig med jordig botten. Mot slutet vaniljsyrup och syrlig svartvinbärssaft.
Lång finish över torkad frukt med slingrande exotiska underströmmar. Härligt saftig och saliverande. I botten chokladfondant.
Denna Solist dricks som den är trots de häftiga 57,1 procenten. Men självklart blir det inte sämre av lite vatten. Balanserna sätter sig bättre och smakupplevelsen utvecklas.
Doften blir ekivokt levande. Mildare toner av vaniljkola med kaffestänk. På djupet nektar och tropisk syrup, runtom järnspån.
Simmig lång smak av saftig nektar som blir strävare av kartig svartvinbär med flödande syrlig frukt mot slutet ackompanjerad av surt läder.
Lång slingrande lagom syrlig eftersmak med tjocka estrar i följe. Alltmer jordig med stigande värme. Enkel och god men vägvinnande, whiskyn växer och efterklangen blir mer sammansatt.
Vinho Barrique med alla sina nyekstoner är en hetlevrad gåpåig Solist, precis som det ska vara. Extrem och nästan för aggressiv, men på rätt sida om gränsen. De renläriga fansen formligen älskar denna krävande superwhisky.
Inget för de oinvigda, oerfarna. Men vattnad blir whiskyn smutt och smått fantastisk. Fast ännu bättre brukar bourbonfaten vara som ju redan har gått 4 år innan de kommer till Taiwan vilket lämnar mer utrymme åt Kavalans intelligens att skina!