fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Kavalan-solist för hardcore-fansen

av Henrik Aflodal
10 mars 2023

 Reviews    Allting är extremt med Kavalan. Taiwans stolthet som ligger längst norrut på ön. Destilleriet är det mest välbesökta i världen med över 1 miljon turister årligen.

Klimatet är brutalt varmt med en avdunstning på 12-15% per år. Men istället för att halvvägs gräva ner sina lagerhus som Paul John gör i Indien bygger man höga femvåningslador för whiskyn.

Precis som i bourbonbranschen alltså. Åldern på whiskyn är liknande, 4-5 år i snitt. Effekten av att lagra fat i ett höghus blir att whiskyn mognar lite olika beroende på var den ligger.

Sherryfaten brukar läggas högt upp nära taknocken där det är 40˚C i snitt. Medan bourbonfaten ligger på bottenvåningen ner där temperaturen är 20-25˚C.

Det är det som är grejen med Solist-utgivningen. Att plocka ut önskvärda fat som får olika egenskaper och presentera unik whisky för hardcore-fansen.

Vinho Barrique är rödvinsfat av amerikansk ek. Som man hyvlat av inuti och ånyo rostat över öppen eld för att komma åt den färska eken.

Det är mestadels vanilj och karamell som kommer fram, precis som de fat amerikanerna alltid använder till sin majssprit. Men här finns också rester av vinet som gör lagringskärlet unikt för Taiwan.

En Kavalan vid cask strength är en veritabel detonation av koncentrerade smaker. Aromen är intensiv och tät. Centralt syrlig svartvinbärssaft och blommig sommaräng. Under jordig potatiskällare. Ibland pustar av vaniljkex i mitten.

Smaken är lika tät den, och simmig med starkvinstoner och exotisk frukt. Alltmer kryddig och strävt ekig med jordig botten. Mot slutet vaniljsyrup och syrlig svartvinbärssaft.

Lång finish över torkad frukt med slingrande exotiska underströmmar. Härligt saftig och saliverande. I botten chokladfondant.

Denna Solist dricks som den är trots de häftiga 57,1 procenten. Men självklart blir det inte sämre av lite vatten. Balanserna sätter sig bättre och smakupplevelsen utvecklas.

Doften blir ekivokt levande. Mildare toner av vaniljkola med kaffestänk. På djupet nektar och tropisk syrup, runtom järnspån.

Simmig lång smak av saftig nektar som blir strävare av kartig svartvinbär med flödande syrlig frukt mot slutet ackompanjerad av surt läder.

Lång slingrande lagom syrlig eftersmak med tjocka estrar i följe. Alltmer jordig med stigande värme. Enkel och god men vägvinnande, whiskyn växer och efterklangen blir mer sammansatt.

Vinho Barrique med alla sina nyekstoner är en hetlevrad gåpåig Solist, precis som det ska vara. Extrem och nästan för aggressiv, men på rätt sida om gränsen. De renläriga fansen formligen älskar denna krävande superwhisky.

Inget för de oinvigda, oerfarna. Men vattnad blir whiskyn smutt och smått fantastisk. Fast ännu bättre brukar bourbonfaten vara som ju redan har gått 4 år innan de kommer till Taiwan vilket lämnar mer utrymme åt Kavalans intelligens att skina!

Kavalan Solist Vinho Barrique 57,1%

 89/90p   Doft 22/22, Smak 23/23, Exit 22/22, Balans 22/23   Taiwanesisk Kavalan-maltwhisky utgiven i Solist-serien. Gjord på orökt malt och dubbeldestillerad i pot stills med snävt utklipp för att få ett så rent destillat som möjligt. Lagrad i drygt 4-5 år på omrostade (rejuvenated) rödvinsfat av amerikansk ek. Två fat kommer hit, nr W160721054A samt nr W160714047A. 660 flaskor hamnar på hyllan i utvalda Systembolagsbutiker 10 mars 2023.  SB-nr 93499, 2016 kr

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.