fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 21 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

High Coast lyfter med begåvad kvartett

av Henrik Aflodal
30 oktober 2019

 Reviews    Origins heter High Coasts nya giv. Fyra malter som hyllar destilleriets ursprung (origins) – Älv, Hav, Timmer och Berg. Fabriken ligger ju vid Ångermanälvens strand där älven möter havet och timmer har flottats i generationer genom Höga Kustens bergiga terräng. Och det är ju en väldigt speciell, vacker miljö. Unesco har placerat Höga Kusten på världsarvslistan. Landhöjningen pågår fortfarande här, landet reser sig sakta men säkert, fritt från ismassornas forna tryck. Industriminnet Box som blev kraftverk och nu levande destilleri är rotat i naturmiljön som påverkar destillatets mognad.

– Vi vill förmedla det vi känner när vi tänker på de grå urtidskullarna, de dramatiska klipporna, den röda graniten som skjuter i dagen mellan skogsbevuxna berg och svepande kullar, säger marknadsdirektör Henrik Persson. Alla som njuter av vår whisky ska känna doften av älvens eviga gång mot havet, de väldiga skogslanden och minnet av de människor som en gång flottade timmer och sågade oss en framtid där välståndet växte.

 

Älv (med undertiteln Delicate Vanilla) är den orökta tappningen tagen ur vanlig bourbonek efter cirka 7 år. Norrlänningen börjar uppnå mogen ålder vilket märks, detta är bra. Vaniljdämpad citrus-nos som är gräsig med djupt liggande florsocker. Söt malt i munnen med kvistig marmelad, mjuk resning av varma kryddor som bäddas ner i vanilj. Lång finish över bränt gummi, en ren sötaktig värme bär framåt. Knäppt men bra med fenolerna.

Vatten framkallar fragrant ekfanér i nosen och fruktkola, näsan blir större och yngre. I munnen mäskigt gung av sega råttor med trätoner mot slutet. Lågmäld hetta driver på i eftersmaken av fruktkaramell och fruktsoda, allt landar i torrare trätoner. Utgången präglas av en härlig sötbeska. Ren sötma som alltid, frukten tar sig inte fram ännu, men här jobbar eken vuxet. Proffsig värme halvvägs med utrymme för fragranta ektoner. I eftersmaken händer det mest, eken dirigerar verkligen förloppet, från start till mål.

Timmer och Hav är båda rökiga, rejält bolmande faktiskt. Timmer Peat Smoke står på hyllan i de lokala Systembolagsbutikerna och innehåller 100% rökkorn med en fenolhalt på 44-46 ppm, också kring 7 år gammal. Tappningen luktar ju egentligen inte rök, vilket är konstigt men ändå rätt coolt eftersom röken slår till med full kraft i gommen.

Stor frejdig citrusfrisk doft av tropisk frukt med paranöt bakom och en aning gödsel (det är röken). Förslag av mango i munnen, direkt fruktsodasötma och rök som utvecklas till jod och diesel. Eftersmaken osar av torvrök och sur ved med söt tjära och jod. Den där söta nästan tropiska inledningen som tar på sötrök är väldans god, men eftersmaken som bekänner färg och bolmar rejält är bäst.

Styrka befordrar rök vilket förklarar att man valt höga 48% för tappningen, vatten förringar också. Visserligen funkar doften som är sötare och mer oljig med tobak och marmeladtoner (skalbeska). Men smaken dämpas och i avslutet sväljer sötman fenolerna. Utan vatten en partyprisse i röksvängen, bravo!

Hav innehåller bara en fjärdedel rökkorn men hämmas inte rökmässigt av det. Förklaringen är 2/3-delar småfat á 40 liter trätoner som supportar röken – smeknamnet är också Oak Spice. Aromen är dock rätt neutral, fortfarande medelstor och medelfyllig, men svår att få grepp om. Det luktar kanderad frukt med en sorts varm sötma som blandas med torr skogsstig. På avstånd anas torvrök. Smaken är söt med rökkorn och torvrök i början, halvvägs rökt älgkorv och sockerlag.

Jojo, käften handlar om rök, visserligen sötaktigt trippande, men rökmolnet briserar slutligen i eftersmaken som är lång med beckolja på söt syrup-bas, efterhand torvrök och lite tjära, till slut bränd ved. Effektfullt och överraskande storvulet. Vatten rekommenderas ej, whiskyn krymper och förringas. Yngst av de tre med drygt 6 år och den whisky som är kortast i rocken.

Berg landade på Systembolaget nu i höst. Den är orökt och lagrad på 1st fill bourbon barrels med slutlagring på sötaste Pedro Ximenéz-fat. PX-faten gör vätskan rödskimrande vilket anspelar på den norrländska röda graniten som går i dagen tack vare landhöjningen vilket ju förklarar varför landsändan heter Höga Kusten!

Det blir för mycket av det goda. Doften existerar knappt, svald till fullo av sötfaten. Men smaken är rätt spännande. Förbluffande nog tar inte PX-vinet över. Sherry-frukten dekoreras av trostad mandel och kastanjer med syrliga granskott och mer sherry en bit in – fenoler spelar en ett spratt. Kort tallbarsfinish som ändå är starkvinsdriven och sträcker ut sig ett tag. Vatten smetar ut allt, inte bra.

Svagast i uppställningen vilket delvis beror på att den är rök-lös, inga fenoler som kan kamouflera ungdomen. Visserligen har ju sötsherryn just den uppgiften men nackdelen med PX-fat är ju att de gärna gräver ner även de intressanta tonerna.

Kvartetten är här för att stanna. Origins ska vara en del av High Coasts core-range kommande år och buteljeras batchvis löpande.

High Coast Älv 46%

 90p   Doft 22, Smak 23, Exit 22, Balans 21  Utgiven i serien Origins med undertiteln Delicate Vanilla. 6-7½ år lagrad på 1st fill barrels: 1/4-del quarter casks 130 ltr, 3/4-delar barrels 200 ltr. Gjord på 100% orökt malt (5 kornsorter). Buteljerad april 2019, 8259 flaskor.  SB-nr 85021, 499 kr

High Coast Hav 48%

 88p   Doft 21, Smak 22, Exit 22, Balans 22  Utgiven i serien Origins med undertiteln Oak Spice. 6-6½ år. Först lagrad 5 mån på 2/3-delar småfat 40 ltr ungersk/svensk ek, sedan flyttad till 1 st fill bourbon barrels 200 ltr. Gjord på 3/4-delar orökt malt och 1/4-del rökmalt 31/46 ppm (7 kornsorter). Buteljerad mars 2019, 11 614 flaskor.  SB-nr 82509, 499 kr

High Coast Timmer 48%

 90p   Doft 22, Smak 23, Exit 23, Balans 22  Utgiven i serien Origins med undertiteln Peat Smoke. 6½-7 år lagrad på 1st fill barrels: 1/3-del quarter casks 130 ltr, 2/3-delar barrels 200 ltr. Gjord på 100% rökmalt 44/46 ppm (3 kornsorter). Buteljerad april 2019, 12 764 flaskor.  SB-nr 33615, 499 kr

High Coast Berg 50%

 85p   Doft 19, Smak 22, Exit 22, Balans 21  Utgiven i serien Origins med undertiteln Pedro Ximénez. 5,5-6,5 år lagrad på 1st fill barrels samt slutlagrad i nästan 2 år på PX-fat (mest småfat). Gjord på 100% orökt malt (9 kornsorter). Buteljerad september 2019, 13 000 flaskor.  SB-nr 84917, 549 kr

Senaste nytt

RESTIPS: Planera whiskyresan till Skottland

Features
tor 5:18

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

RESTIPS: Western Highlands – från Oban till Ben Nevis

Features
mån 11:55

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.