Sherrylagrad whisky gillas många. Nu går High Coast all-in med det spanska starkvinet. Cinco (fem på spanska) är sherry-whisky från fem olika typer av fat och lanseras 1 juni.
Sherry är ett ursprungsskyddat vin från Jerez i sydöstra Spanien. Sherryfaten kom in i den skotska whiskyindustrin i samband med vinlusens härjningar i Europa i slutet av 1800-talet. När vin och brandy försvann blev sherry substitutet för törstiga britter ihop med Scotch. Det dröjde inte länge förrän de tömda sherryfaten blev skottarnas premier choice.
I High Coasts lagerhus finns flera sorters sherrylagrad whisky, från söta PX-lagringar till knastertorr Fino och man är noga med att ange vilken typ av sherry faten innehållit.
– Vårt fruktiga orökta destillat utvecklar sig särskilt bra på sherryfat. Våra mest prisbelönta och hyllade whiskysorter som Origins Berg och vår PX-utgåva har lagrats på sherryfat, säger blender Lars Karlsson som komponerat Cinco.
Cinco har blandats av 100 % orökt whisky som förlagrats på bourbonfat 2-5 år. Därefter har Cinco slutlagrats på sherryfat som innehållit antingen Palo Cortado, Pedro Ximénez, Amontillado, Oloroso eller Fino.
– Tanken var från början att dessa fat skulle användas till en Advanced Masterclass men vi bestämde oss för att mixa fattyperna och göra Cinco, säger Lars Karlsson. 10 av 11 fat är spansk ek. Vi valde att addera lite amerikansk ek för att balansera upp de kryddiga tonerna från den europeiska eken med lite mer sötma.
Resultatet är en häftig kombination av de fem sherrykaraktärerna. Minimumåldern är 6,7 år (genomsnittlig ålder är 8½ år). Flaskstorleken är 50 cl och man släpper 1400 flaskor på Systembolaget av totalt 5195.
• High Coast Cinco Sherry 50,5% | SB-nr 40727, 879 kr