Årets första släpp från High Coast heter ALBA. En rökig whisky där merparten har fått vila i en famn av ny amerikansk ek i över åtta år. Och det är lång tid för att vara en svensk nywhisky!
Nya släpp High Coasts senaste alster ALBA är ett möte mellan norrländskt whiskyhantverk och amerikansk natur. Ett möte som den här gången fått ta lite mer tid. 3/4-delar av whiskyn har vilat i de amerikanska fatens vaniljdoftande famn i över åtta år.
I lagerhusens stillhet har citrustoner och tropisk frukt växt fram, enligt destilleriet. Sötman har fördjupats och svartpeppar kan anas liksom bergamott. Den rökiga karaktären har fått en lång, mjuk och härlig ton av tjära.
Tiden har gjort underverk med ALBA och samspelet med de amerikanska faten av ny ek har än en gång visat sig överträffa förväntningarna, framhåller destillerichef Roger Melander:
– Vi vet att vår whisky snabbt utvecklar mjuk vanilj och sköna kolatoner tillsammans med den amerikanska eken. Vad vi anade och efterhand också blev varse om var den komplexitet och mogna smakbild som trädde fram i takt med tiden.
Erfarenheten har visat att när High Coast Whiskys friska och rena destillat får tid på sig att mogna i fat av ny amerikansk ek så uppstår något man skulle kunna kalla magi men som naturligtvis mest är kemi.
– Några av de mest uppskattade buteljeringarna från destilleriet har varit så kallade slutlagringar på amerikansk ny ek. Därför är det extra spännande att merparten av whiskyn under hela lagringstiden nu legat på amerikansk vit ek.
Namnet på whiskyn – ALBA – kommer just ifrån det latinska namnet på amerikansk vitek, nämligen Quercus Alba. ALBA är en 100 % rökig whisky. 76% av whiskyn har legat på nya amerikanska ekfat från start till buteljering. Lagringstiden är 8,3 år. 3600 flaskor av totalt 5000 släpps på Systembolaget 9 februari.
• High Coast Alba 53% | SB-nr 40887, 799 kr (50 cl)