Reviews Himmelriket för rom-älskare är Jamaica. Visst, jamaicanerna kan springa fort också med mr Bolt i täten. Men rommakande är ju mer en konstart där man når längre med finlir än på ren kraft.
Rom-kompaniet som opererar under namnet Compagnie des Indes bryr sig om detaljerna och finliret. Fransmännen gillar den engelska skolan och återvänder gärna till just Jamaica.
13-åringen kokad 2007 kommer från ett hemligt destilleri. Det enda vi får veta är att melass-mäsken jäst i en vecka och sedan kokats i pot stills. Efter halva tiden på Jamaica har man fraktat över vätskan för lagring hemma i Frankrike i Jura-bergen nära Schweiz.
Det luktar choklad-wafers och demararasocker. Centralt vingummi och tuggummi. Bakom ekplanka med muskot-inslag. Mogen och djupgående bouquet som är väl genomarbetad = I like!
Smaken är rund med citrusestrar i fronten, tät mitt-väv av svartvinbär och syrligt syltig bakända med honungskaka.
Långa efterdyningar av honungs- & citronkaka, underliggande syrliga espresso-strömmar. Munkänslan efteråt andas demarara och skalbeska.
Attans vad bra det är. Känner på mig att det kommer att hända mer om man vattnar? Någon droppe gör aromen syrligare druvmustig med pikant granatäppelsaft.
Nu smakar det mer av eken. Citronkakan i början har lite muskotnöt i sig, mittenpartiet är luftigare med tobaksnoter och slutknorren får en liten ek-rippel. Halvlång smygande exit med honungskaka och pustar av tiramisu. Finishen är lite passiv.
Mer vatten kanske får det att lyfta igen? Aromen blir sötare när druvmusten breder ut sig, i kanten lite ketchupsyra med drag av röda vinbär.
Stor fruktkake-mun med kryddig kryddnejlika och svartvinbärssaft. Eftersmaken håller trycket uppe! Äppelkaka som tar på citronfromage, örtig värme matar på i botten och gör efterdyningarna långvariga.
Jag hoppas du redan har köpt en flaska. I skrivande stund finns bara dussinet flaskor kvar.