fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Himmelsk 25-årig Bunna ingen vet om…”

av Henrik Aflodal
22 februari 2023

 Whiskytipset    Bunnahabhain är Islays rökfria whisky. Formad på 1800-talet i grandios skala. Byggd i oländig terräng på norra ön, mittemot grannön Jura. Där Margadale-floden störtar ner i havet.

Invigd 1882. Rest för att leverera maltwhisky till blended-industrin som då började växa fram i Skottland. Självfallet rökig på den tiden. Fast mellanrökig, för att kunna sälja större volymer.

Kol togs in med lastskepp och drygade ut torven som bröts lokalt. Dagens helt rökfria stil ”uppfanns” 1963/64 i samband med att egna golvmälteriet övergavs.

– Destilleriet gjorde sig av med sin maltugn och istället byggdes stora maltsilos á 900 ton för att lagra inkommande säd från fastlandet, förklarar berättar destillerichef Andrew Brown. Anledningen till att man skiftade till orökt whisky var för att göra maltwhisky till blenden Cutty Sark som sålde över 4 miljoner nioliterslådor i USA.

För den som är insatt har Bunnahabhain varit rököns ”hemliga” juvel. Ingen kokar nämligen bättre orökt whisky än bonnaHAArV-inn, som namnet ska uttalas (med ett tonlöst r).

Ofta får spriten bada i oloroso sherryfat vilket kompletterar husstilen bra. Som den här reguljära 25-åringen, utgiven i väldigt liten upplaga närhelst faten blir till åren komna.

“Man vilar länge i smakupplevelsen. Sådan här otidsenligt whisky ges alltmer sällan ut i vår tid, med ansträngda fatlager.”

Whiskyn osar av lyx. En underskön doft av tropiska frukter som papaya och mango speglar sig i ljusa gammelestrar, som skuggas av kalvskinn. Munnen serverar såklart gammelestrar i kubik, körsbärspraliner stöter samman med kryddig eterisk ek som mot slutet tar på oloroso sherry nedbäddad i tropisk fruktkräm.

I eftersmaken trippar stultande gammelestrar fram på sötbitter ekmynta, varsamt smekt av vit chokladkräm – den hotfulla eken märks knappt. Efterhand torkad frukt och mandarin-syrup som lägger allt till ro.

Det kunde gå överstyr men som ofta är fallet med 25-åringar blir whiskyn istället lite trött i avklingningen. Men så ska det vara. En gammal whisky måste vara just det.

Man vilar länge i smakupplevelsen och det slår mig vilken ovanlig situation jag hamnat i. Sådan här otidsenligt whisky ges alltmer sällan ut i vår tid, med ansträngda fatlager.

En symbolisk vattendroppe får stor effekt – ekberget viker hädan. Whiskyn doftar frejdigt av frukter, ljusare tropisk nektar nu, ekoket har kastats av. Smaken är också lättare med mjukare estrar.

Lemon curd och tropisk fanta-läsk slår följe med korinter. Aningen kortare sötjämn eftersmak med mild skalbeska. En dimension mindre genomgående men ändå såå bra.

“Bunna in Heaven, med gammelestrar i överflöd! En whisky från det förgångna. Det allra bästa Islay förmår, utan sin rök.”

Kort sagt: Bunna in Heaven, med gammelestrar i överflöd! En whisky från det förgångna, både bokstavligt och bildligt talat. Det allra bästa Islay förmår, utan sin rök. Doft och smak är i världsklass.

Något av det bästa i gammeldrickaväg jag fått från Islay på mycket länge. Några lådor står och dammar i Systembolagets lager. Som ingen vet om. Förutom den som läser det här. Beställ hem din flaska innan det är försent…

Bunnahabhain 25 år 46,3%

 95/92p   Doft 24/23, Smak 24/23, Exit 23/23, Balans 24/23  Destillerad av Bunnahabhain i mitten av 1990-talet. Lagrad på 1st fill sherry butts. Faten har handplockats av blender Julieann Fernandez.  SB-nr 85418, 3929 kr
LÄS MER: Den victorianska whiskyfabriken på Islay alla underskattar

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.