Whiskytipset Bunnahabhain är Islays rökfria whisky. Formad på 1800-talet i grandios skala. Byggd i oländig terräng på norra ön, mittemot grannön Jura. Där Margadale-floden störtar ner i havet.
Invigd 1882. Rest för att leverera maltwhisky till blended-industrin som då började växa fram i Skottland. Självfallet rökig på den tiden. Fast mellanrökig, för att kunna sälja större volymer.
Kol togs in med lastskepp och drygade ut torven som bröts lokalt. Dagens helt rökfria stil ”uppfanns” 1963/64 i samband med att egna golvmälteriet övergavs.
– Destilleriet gjorde sig av med sin maltugn och istället byggdes stora maltsilos á 900 ton för att lagra inkommande säd från fastlandet, förklarar berättar destillerichef Andrew Brown. Anledningen till att man skiftade till orökt whisky var för att göra maltwhisky till blenden Cutty Sark som sålde över 4 miljoner nioliterslådor i USA.
För den som är insatt har Bunnahabhain varit rököns ”hemliga” juvel. Ingen kokar nämligen bättre orökt whisky än bonnaHAArV-inn, som namnet ska uttalas (med ett tonlöst r).
Ofta får spriten bada i oloroso sherryfat vilket kompletterar husstilen bra. Som den här reguljära 25-åringen, utgiven i väldigt liten upplaga närhelst faten blir till åren komna.
“Man vilar länge i smakupplevelsen. Sådan här otidsenligt whisky ges alltmer sällan ut i vår tid, med ansträngda fatlager.”
Whiskyn osar av lyx. En underskön doft av tropiska frukter som papaya och mango speglar sig i ljusa gammelestrar, som skuggas av kalvskinn. Munnen serverar såklart gammelestrar i kubik, körsbärspraliner stöter samman med kryddig eterisk ek som mot slutet tar på oloroso sherry nedbäddad i tropisk fruktkräm.
I eftersmaken trippar stultande gammelestrar fram på sötbitter ekmynta, varsamt smekt av vit chokladkräm – den hotfulla eken märks knappt. Efterhand torkad frukt och mandarin-syrup som lägger allt till ro.
Det kunde gå överstyr men som ofta är fallet med 25-åringar blir whiskyn istället lite trött i avklingningen. Men så ska det vara. En gammal whisky måste vara just det.
Man vilar länge i smakupplevelsen och det slår mig vilken ovanlig situation jag hamnat i. Sådan här otidsenligt whisky ges alltmer sällan ut i vår tid, med ansträngda fatlager.
En symbolisk vattendroppe får stor effekt – ekberget viker hädan. Whiskyn doftar frejdigt av frukter, ljusare tropisk nektar nu, ekoket har kastats av. Smaken är också lättare med mjukare estrar.
Lemon curd och tropisk fanta-läsk slår följe med korinter. Aningen kortare sötjämn eftersmak med mild skalbeska. En dimension mindre genomgående men ändå såå bra.
“Bunna in Heaven, med gammelestrar i överflöd! En whisky från det förgångna. Det allra bästa Islay förmår, utan sin rök.”
Kort sagt: Bunna in Heaven, med gammelestrar i överflöd! En whisky från det förgångna, både bokstavligt och bildligt talat. Det allra bästa Islay förmår, utan sin rök. Doft och smak är i världsklass.
Något av det bästa i gammeldrickaväg jag fått från Islay på mycket länge. Några lådor står och dammar i Systembolagets lager. Som ingen vet om. Förutom den som läser det här. Beställ hem din flaska innan det är försent…