Succén Grön Curaçao från 90-talet återlanseras. Den är först ut i en ny Svensk likörserie som kommer att produceras av det klassiska varumärket Kron.
Nya släpp Under 1900-talets senare hälft fanns den med på alla drinklistor i hela Sverige, Gröna Hissen. Namngiven efter det klassiska lustspelet med samma namn där Gösta Ekman d.ä. dricker sig märkbart berusad i en av huvudscenerna på just denna drink.
Dock kanske mest känd för sin gröna färg och russinen som åker upp och ned i glaset. När drinken för första gången skapades var is inte vanligt förekommande i Sverige så russinen kunde (inte helt ofestligt) röra sig fritt och på så sätt ”ta hissen” upp och ned i glaset.
Grön Curaçao är än idag en av svenskarnas mest efterfrågade likörer och Gröna Hissen en av de mest eftersökta drinkarna på nätet. Då likörmarknaden är relativt liten i Sverige och de flesta liköralternativen är internationella giganter har produkten länge saknats.
– Det känns fantastiskt kul att få återuppliva denna svenska likörserie som är härligt färgglad men där vi inte tummat på smaken. Självklart ska man kunna blanda en drink som är tilltalande för både öga och mun, säger Oskar Johansson, Brand Manager för Kron Hantverkslikör.
Att Grön Curaçao skulle vara först ut av de tretton likörer som släpps nu i höst var självskrivet. Många gånger tittas det på vad som funkar i USA men här har Kron-gänget haft möjlighet att återskapa klassiker samt skapa en mängd nya produkter som man vet uppskattas här hemma samt tar vår drinkhistoria i beaktning.
– Att en svensk drinkklassiker som Gröna Hissen inte har gått att blanda sedan tidigt 2000-tal känns otroligt trist. Men nu går det igen och det gör mig både stolt och glad. Länge leve Gröna Hissen! utbrister Oskar Johansson.
Bakom smakprofilen står bland andra Jonas Odland som till vardags inte bara är Master Blender för Kronvodka utan även kryddmästare hos O.P. Anderson. Det är hans svenska kvalitetstänk och vana att jobba med kryddor och destillat i kombination med sin erfarenhet från Vin & Sprit som har satt ramen för hur likörserien ska smaka.
– Likörerna är skapade utifrån de ursprungliga Vin & Sprit-recepten från förra seklet. Därigenom är de byggda på arvet från tidigare generationers spritblandare och det hantverksmässiga kunnandet de hade. Med smaken i fokus så har alla likörer getts en genuin och tydlig karaktär som gör sig väl både i cocktails som på egen hand i glaset, säger Jonas Odland, Master Blender för Kron.
Nu rullar alltså den första hantverkslikören från Kron ut. Men fler ska det bli. Ytterligare dussinet produkter rullas ut under hösten 2021 för att kunna förse svenskarna med en helhetsportfölj av likörer med smaker baserade på vad som är populärt i Sverige. Högkvalitativa likörer där smaken har varit huvudfokus och i en prisnivå som inte sticker i ögonen.
– Alla smakerna är vi inte riktigt villiga att avslöja än men en klassiskt simmig hallonlikör är såklart med i familjen. Vi kan också hinta om att en helt magisk limoncello-variant samt en kraftig fläderblomslikör med cognacsbas finns med på listan. Resten får bli en överraskning, fortsätter Oskar Johansson.
Designen på Kron hantverkslikörer står Arina Pauli för. Det är en design som är kommen ur det faktum att likörer oftast göms undan på grund av dess utseende.
För Kron har utseendet alltid varit viktigt och likörserien är skapad med etiketter som berättar för användaren exakt vad som smakmässigt kan förväntas, vilken spritsort som basar och vilka smaker utöver titelsmaken som är med i spelet.
– Den informativa etiketten samt den historiska Kronmiljön gör att vi har en flaska man gärna lämnar framme och som bidrar till en sober och attraktiv stämning i rummet, förklarar Arina Pauli.
• Kron Hantverkslikör Grön Curaçao 30% | SB-nr 53609, 219 kr (50 cl)
Gröna Hissen
- 4 cl gin
- 2 cl Kron Hantverkslikör Grön Curaçao
- 10-15 cl Champis
- russin
Kyl alla ingredienserna väl. Tips: Ställ in sprit och läsk i kylen några timmar innan drinken ska blandas. Häll sedan gin, grön curaçao och Champis i ett dricksglas. Släpp ned 3-4st russin i glaset. Vänta in att russinen börjar åka upp och ned i glaset. Servera!
Fotnot: Det går också att servera på is för en kanske i vår mening bättre smakupplevelse men då har russinen svårt ”att ta hissen”. Garneras då med fördel med en citronskiva och serveras med sugrör.