Sveriges bästa bartender Sean Eden krigar vidare i pågående World Class-tävling. Han vann ju den svenska deltävlingen med ”Läskeblask” som var en flört med trocadero-läsk. Nu försvarar Sean de svenska färgerna i finalserien av det som betraktas som ”VM i bartending”. Dela hans nya drink gjord på kaffesump i sociala medier före 10 juni för att pusha Sverige!

Barscenen Eftersom man i år kör allting digitalt har finalisterna olika uppdrag att utföra. Första uppdraget handlar om få så många likes och delningar som möjligt i sociala medier för en cocktail.
Supporta vår svensk i tävlingen genom att dela ONE CIRCLE-konceptet senast 10 juni. Använd taggarna #KetelOneContestSweden #KetelOneContest2021 #worldclass2021 #KetelOneHive #OneCircleKetelOne #OneCircle #NoletGrind
One Circle-uppdraget görs i ”Hive Collective”-andan. Ett initiativ från vodkan Ketel One som drog igång 2018 och handlar om att bartenders världen över ska skapa cocktails som gör skillnad på riktigt.
Mottot är: ”Tillsammans kan vi göra skillnad och inspirera folk i vår omgivning att göra positiva saker för varandra.” Hive betyder ju bikupa och det är sammanhanget med många goda krafter som ska göra skillnad i form av gemensam kraft.
One Circle handlar om återvinning och hållbarhet. Något som ligger i tiden och är viktigt att förhålla sig till för alla, förklarar Sean Eden:
– Kocken Yotam Ottolenghi sa en gång: ”Någons sopor är andras skatter.” Det är ett inspirerande citat och sätt att tänka som jag försöker leva efter.
Bakom baren slängs en massa ingredienser som skulle kunna gå att återanvända. Idén är att man kan bidra till en mer hållbarhet värld om man bara tänker lite kreativt. Det har Sean Eden gjort i sitt One Circle Ketel One-projekt.
Konceptet bygger på en lokal plattform där barer och restauranger kan byta oanvända produkter med varandra istället för att kassera dem. Det fungerar så att man postar förfrågningar i ett forum.
Det kan gälla eftersökta produkter eller recept, och samtidigt lägga upp saker man kan avvara. Antingen donera eller byta på mot annat.
I förlängningen är blir One Circle ett sätt att bygga en stark community för att uppmuntra kollegor och tillochmed få nya vänner, framhåller Sean Eden:
– Svenskarna ligger topp-10 när det gäller kaffekonsumtion så jag ville återanvända sumpen i min drink Nolet Grind.
Sean Eden tar tillvara kaffesumpen för att göra kaffesyrup som kallas Nolet Grind. Därefter avlägsnas vattnet ur sumpen för att tillverka kroppsscrub. Båda produkterna ska vara gratis men märkta med QR-kod så man kan donera pengar till välgörenhetsorganisationen ”We Effect”.
– Genom One Circle Ketel One-projektet kan vi hjälpa till att sänka koldioxidpåverkan ett steg i taget med en enkel idé kopplad till små kaffebönor som ändå bara skulle slängas, avslutar Sean Eden.
GÖR SÅ HÄR för att stötta Sean Eden i tävlingen
- Dela ONE CIRCLE-konceptet senast 10 juni i sociala medier.
- Använd taggarna: #KetelOneContestSweden #KetelOneContest2021 #worldclass2021 #KetelOneHive #OneCircleKetelOne #OneCircle #NoletGrind
LÄS MER: Sean Eden på Haymarket Sveriges bästa bartender

NOLET GRIND COCKTAIL
- 5 cl Ketel One Family Made Vodka
- 2,5 cl Nolet Grind kaffesyrup
- 2,2 cl saltad grädde
Häll Ketel One och kaffesyrup i ett mixerglas fyllt med is och rör om. Sila i frostat rocks-glas (Nude Finesse) och addera en iskub (5×5 cm). Häll försiktigt 22 ml saltad grädde över med hjälp av en jigger. Topplagret ska vara 1 cm tjockt.
Nolet Grind kaffesyrup
- 800 gram använd kaffesump (från bryggkaffe-filter)
- 600 gram finkornigt strösocker (Dansukker)
- 35 cl vatten
- 0,9 gram kardemummakärnor
Krossa kardemummakärnorna försiktigt. Blanda alla ingredienser i en sous vide-vakuumpåse och förslut påsen. Låt syrup-påsen ligga i en sous vide-maskin i 58 grader i fyra timmar. Sila av syrupen med hjälp av en konformad chinois-sil. Extrahera så mycket vätska som möjligt från kaffesumpen. Sila igen genom muslinväv. Totalt ska man få ut ca 45 cl vätska. Dekantera i en ren flaska och försvara i kylen.
Saltad grädde
- 40 cl vispgrädde
- 3,7 gram flinghavssalt
Skaka grädden lätt i en boston-shaker av metall. Konsistensen ska vara samma som till en Irish Coffee. Addera salt och rör försiktigt tills saltet löst sig. Notera att saltet måste adderas strax innan drinken bereds.